Akdeniz ısınıyor, Rumlar vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz ısınıyor, Rumlar vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 11:12

Türkiye’nin itirazları, hatta tehditleri işe yaramadı.

Haberin Devamı

Kıbrıslı Rumlar, Akdeniz’in egemenliği tartışmalı sularında petrol arama heveslerinden vazgeçmiyorlar.

Türkiye, daha geçen ay Rumlar’ın heveslerini kırmak için, Norveç’ten kiralanmış bir petrol arama gemisini, yanına Türk donanmasına ait bir de fırkateyn koyarak, Akdeniz’e göndermiş, böylece Rumlar’a “buralar sahipsiz değil” mesajı vermişti.

Ancak Rum Yönetimi Ankara’nın “mesajını almamış” olmalı ki, bu konuda yeni bir adım atmaktan kaçınmadı.

Rumlar, Suriye ile Akdeniz’de “petrol ve doğalgaz arama konusunda işbirliği yapmak üzere” anlaştılar. Rum Ticaret Bakanı Antonis Paschalides, Şam Yönetimi ile “çok yakında Akdeniz’deki münhasır ekonomik alanların bölümüşüne ilişkin bir anlaşma imzalayacaklarını” açıkladı.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Kıbrıs Rum Kesimi’ne ziyarette bulunan Suriye Petrol Bakanı Sufyan Al Alao görüşmelerinin ardından “Akdeniz’de çok iyi petrol ve gaz rezervleri bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Rumlar, daha önce de Lübnan ve Mısır’la benzer anlaşmalar imzalamışlar, Türkiye de buna sert tepki göstermişti.

Türkiye, Akdeniz’de halen sürmekte olan anlaşmazlıklar nedeniyle, bu denizde ikili anlaşmalar aracılığıyla münhasır ekonomik bölge belirlemesinin yapılamayacağını savunuyor. Akdeniz’deki anlaşmazlıklar, sadece Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin Rum Yönetimi’ni tanımaması ile sınırlı değil. İsrail ile Lübnan ve Suriye arasındaki sorunlar ile, Filistin’in durumunun çözülmemesi de, Akdeniz’in “nasıl paylaşılacağının” önünde ciddi engeller olarak yer alıyor

Ancak tüm bu sorunlara rağmen Rumlar, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle ayrı ayrı ikili anlaşmalar yaparak, Akdeniz’de “kendi ekonomik münhasır alanlarını” oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye bu anlaşmaları tanımıyor. Rumlar’ın bu anlaşmalara dayanarak, Akdeniz’de petrol aramaya kalkmaları halinde ise, “Akdeniz’in ısınacağı” bizzat en üst düzey Türk yetkililer tarafından zaman zaman dile getiriliyor.

Haberin Devamı

ANKARA-ŞAM İLİŞKİLERİNE RUM GÖLGESİ

Suriye’nin, Türkiye tarafından daha önce yapılmış pek çok uyarıya rağmen, Rumlarla Akdeniz’i paylaşmak üzere masaya oturması, Ankara’da büyük rahatsızlık yarattı.

Türkiye, bu konuda Suriye’ye nota vermeye hazırlanıyor. Notada, Akdeniz’deki “sorunlar” hatırlatılarak, Rumlarla böyle bir anlaşmaya imza atılmaması istenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!