Akdeniz dostları

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz dostları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 00:00

Türkiye ile ilişkileri Mavi Marmara krizi nedeniyle durma noktasına gelen İsrail, Yunanistan’la askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın bölgedeki herhangi bir ülkeye yönelik olmadığını söyleyen Yunanistan Savunma Bakanı, “İsrail’in ülke güvenliğiyle ilgili endişelerini paylaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL ile Yunanistan, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiği bir sırada askeri işbirliği anlaşması imzaladı. İsrail medyası, Yunanistan’ın Türkiye’nin yerini almaya çalıştığını savunurken, Kıbrıs Rum Yönetimi de benzer bir anlaşma yaparak, Türkiye’nin müdahale uyarısında bulunduğu doğalgaz çıkartılacak deniz bölgesinin güvenliğini İsrail’e bırakmaya çalışıyor.

Endişe paylaşıyoruz

İsrail ile Yunanistan arasındaki askeri işbirliği memorandumu önceki akşam Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotis Beglitis ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak arasında başkent Tel Aviv’de imzalandı. Yunan Bakan, “İki ülke arasında bölgedeki çıkar ve işbirliğini geliştirerek derinleştirmek amacıyla geldim. Ortak endişe ve çıkarlarımız için birlikte çalışacağız” dedi. Beglitis, iki ülkenin ortak endişesi ile ilgili yaptığı düzeltmede ise anlaşmanın bölgedeki herhangi bir ülkeye yönelik olmadığını söyledi. Beglitis, “İsrail’in ülke güvenliği, uluslararası hukuka dayalı meşru müdafaa ve yasal haklarıyla ilgili endişelerini aynen paylaşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail: Memnunuz

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında hızla artan işbirliğinin güvenlik alanında da gelişmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Askeri işbirliği anlaşmasının içeriği ise açıklanmadı.

Yunanistan Savunma Bakanı Beglitis, temasları çerçevesinde, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı General Benny Gantz ile de görüştü. Yunan bakan, Türkiye’ye karşı sert çıkışlarıyla tanınan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ise program dışı bir araya geldi.

Sırada Rumlar var

Bu arada Kıbrıs Rum yönetiminin de İsrail ile benzer bir anlaşma yaparak Türkiye’nin müdahale uyarısında bulunduğu Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondajı yapılacak bölgenin güvenliğini, doğalgaz yataklarından haklar vererek İsrail’e bırakmaya çalıştığı bildirildi. Rum Fileleftheros gazetesi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimin İsrail’den bu yönde talepte bulunduğunu, İsrail’in ise karşılık olarak Filistin devletini tanımamalarını istediğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye Mısır’la ittifak kuracak

ORTADOĞU ve Akdeniz’de kartların adeta yeniden dağıtıldığı süreçte Türkiye de yeni ittifaklar peşinde. Mısır basını, Başbakan Erdoğan’ın, bu ayın ortasında İsrail ile de gerginlik yaşayan Mısır’a yapacağı ziyareti sırasında askeri işbirliği anlaşması imzalanacağına dikkat çekti. El Şüruk gazetesinin haberine göre Erdoğan, 12 Eylül’de Kahire’ye giderek Başbakan Essam Şerif ve Yüksek Askeri Konsey Başkanı General Muhammed Tantavi ile bir araya gelecek. Erdoğan’ın, bu ziyaret sırasında askeri ve ekonomik anlaşmalar imzalaması bekleniyor. İsrail’in Haaretz gazetesi de benzer bir habere yer vererek, Türkiye’nin Mısır’la stratejik işbirliği anlaşması imzalayacağını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!