Akdeniz’de Turizm

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Turizm
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ruslar geliyor

GEÇTİĞİMİZ sezon, turizmde büyük darbe yiyen ve tüm umudunu yeni sezona bağlayan Antalyalı turizmciler, Moskova MITT Fuarına adeta çıkarma yaptı.

Aylar öncesinden başlatılan hazırlıklar, fuarın yapılacağı tarihe kadar sürdü. 22-26 Mart tarihleri arasında yapılan fuara, Türkiye dışında Rusya pazarında kendine yer arayan bir çok ülke katıldı.

Geçtiğimiz yıla oranla, fuarı gezen Rus ziyaretçiler ve Türk turizmcilerle bağlantı kurmaya çalışan tur oparatörlerinin sayısı, bu yıl beklenilenin üstünde gerçekleşti.

Türkiye'nin, gerek tarihi ve doğası, gerekse modern tesisleri ile Rus turistlerin ilgisini çekeceğini söyleyen turizmciler, bu beklentilerinin gerçekleşeceğini de uygulanan fiyatlara bağladılar. Türkiye'de tatilin diğer ülkelere oranla daha ucuz ve daha kaliteli olduğunu söyleyen turizmciler, Rus pazarından bu yıl 1.5-2 milyon turist bekliyor.

Moskova MITT Fuarı'nın en önemli bir yanı da, Türkiye'den katılan turizmcilerin, bölge tanıtımına ağırlık vermesiydi. Özellikle Antalya bölgesi, bu konuda önemli çalışmalar yaptı. Yıllar sonra ilk kez tanıtım bütçesi ayarlayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 8 kişilik bir heyetle fuara katıldı.

BETÜYAB, KETAV, AKTOB gibi turizm birlikleri, kendi standlarında bölgesel tanıtım yaparken, otel ve acentalar da, aldıkları standlarda çok sayıda katalog, broşür ve promosyon malzemesi dağıttı.

Tarih karmaşası

TURİZM Bakanlığı'nın, Rus pazarı için ayırdığı 10 milyon doları, 25 Nisan tarihinden itibaren kullanacak olması, turizmcileri ikiye böldü.

Bir kısım turizmci, tanıtım için ayrılan paranın, fuar öncesinden kullanılmaya başlaması gerektiğini belirtirken, bazı turizmciler de, tarihin olumlu olduğunu ve Mayıs Bayramı'na kadar Rus tatilcinin kararını vereceğini ileri sürdü.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu, 6 milyon dolar olan rakamı 10 milyon dolara çıkardıklarını belirtirken, Rus pazarında olumlu bir tanıtım çalışması yapılacağını söyledi.

MUMCU'NUN çabası

Türkiye'nin, turizm alanında Almanya'dan sonra ikinci büyük pazarı haline gelen Rusya'da kolları sıvayan Turizm Bakanlığı, tanıtım çalışması içerisinde, gazete, televizyon ve bilboard ilanları ile önemli konuklara Türkiye gezisi planlıyor.

Rusların ünlü Bolşoy grubunu da Türkiye'ye getirilerek 3 bin yıllık antik Aspendos Tiyatrosu'nda sahneye çıkaracaklarını dile getiren Turizm Bakanı Erkan Mumcu,‘‘Ülkemizde kültür oburluğuna yakalanmamaya dikkat edin. Tarih ve kültür birikimi, Türkiye'yi vazgeçilmez kılan örneklerin başında geliyor’’ dedi.

MITT Moskova Fuarını gezen ve Türk turizmcilerle görüşen bakan Mumcu, aldığı olumlu tepkiler üzerine, moral buldu. Yeni sezonun beklenilenin üstünde geçeceğini söyleyen Turizm Bakanı Erkan Mumcu, turizmcileri fiyat konusunda uyardı. Fuardaki yerel kıyafetler giyen kızlarla resim çektiren bakan Mumcu'nun, sigarayı bırakmasına rağmen elindeki puro dikkat çekti.

Tanıtım elçisi

ANTALYA Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu, Moskova MITT Fuarında tanıtım çalışmalarına katıldı. Standı gezen konuklara nazar boncuğu takan ve özel yapılan promosyon ürünlerini dağıtan Dokuzoğlu, turizmcileri yalnız bırakmadı.

Antalya turizminin gelişmesi için her türlü etkinliğe katılan ve turizmcilerle dayanışması takdir toplayan Vali Ertuğrul Dokuzoğlu, fuar boyunca, hemen hemen tüm standları gezdi.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun, Rus gazetecilerle yaptığı basın toplantısında da söz alan ve Antalya'nın her açıdan turizme hazır olduğunu kaydeden Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu, ‘‘Avrupa'da geçtiğimiz yıl en çok tatmin edici destinasyon Türkiye seçildi. Antalya bölgemiz, Rus konukları bekliyor’’ diye konuştu.

Başkanlar kolları sıvadı

Yöre turizmini kalkındırmak ve bölgelerine daha çok pay alabilmek için beraber çalışmanın değerini kavrayan yerel yöneticiler, tüm fuarlara bizzat katılıyorlar.

ANTALYA bölgesinde turizm için yapılan çalışmalara, yerel yöneticiler de bizzat katılıyor.

Turizmden daha çok pay alabilmek için, bölgesel tanıtıma ağırlık veren belediye başkanları, tüm fuarları geziyor.

Son olarak Moskova MITT fuarına katılan Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Mecek, Beldibi Belediye Başkanı Abdullah Çelik, standlarda çalıştılar.

Katalog ve broşürleri dağıtan belediye başkanları, kendi bölgelerinin tanıtımını başarıyla yaptılar.

Tesislerimizi tanıyalım

Alp Paşa Konağı

ANTALYA'nın çekirdek kenti olarak adlandırılan, tarihi Kaleiçi Semti'nde önemli turizm yatırımları göze çarpıyor. Özellikle konaklama sektörü, Kaleiçi'nde turistlerin beğenisini kazanıyor.

Tarihi Kaleiçi evleri, bugün turizm sektörüne hizmet ediyor. Alp Paşa Otel'de Kaleiçi'nin tüm özelliklerini yaşıyorsunuz. Alp Paşa Otel, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

GEÇMİŞİN

Hadrianus Kapısı'nın yakınında yer alan otelde, geçmişin izlerini yaşıyorsunuz. Akşam saatlerinde gerçek mozaik taşlarla döşenen üstü açık avluda, Türk mutfağının enfes yemeklerini tadabilirsiniz.

Turizmciler ne diyor ?

Türkiye tercihi

Ahmet Barut (AKTOB)

Türkiye, 2000 yılında turizm alanında patlama yapamayabilir, ancak, 99 sezonu gibi bir kabusu yaşamaz. Fuarlarda görünen tabloya göre, 98 sezonunun rakamlarını çok rahat yakalayacağız. Rus turistlerin, bu yıl tercihleri arasında, Türkiye’de var.

İlgi çekiyoruz

Nejdet Tavman(VARUNA)

Bölgesel tanıtımda yapılan başarılı çalışmalar turistlerin ilgisini çekiyor. Belek Bölgesi olarak bu yıl istediğimiz performansı yakalayabiliriz. Ama bu potansiyeli yakalamaktan öte fiyatlarda birlik sağlanırsa hedefimize ulaşabiliriz.

Fiyat istikrarı

Tayfun Zeytinbaş (GRİDA VİLLAGE)

Bölgesel tanıtımda etkili olabilirsek, Türk turizminin kalkınmasını sağlarız. Kalkınma, sadece turistlerin gelmesiyle olmuyor. Önemli olan fiyat istikrarını sağlayıp, gelirleri artırmak. Rusya pazarı da, beklediğimiz rakamları yakalamamızı sağlayacak.

Tesisler doluyor

Murat Süğlün (AQUALAND)

Fuardaki ilgi, sezona yansırsa, çok iyi olur. Rusya, bizim için önemli bir pazar. Alman pazarından sonra, Türkiye'nin ikinci büyük pazarı olan Rusya, en kötü günlerimizde bile tesislerimizi dolduruyor. Artık fiyatlarda bir denge kurmamız gerekiyor.

Fuar iyi geçti

Orhan Sancar (MAYEKFUN)

Mayıs Bayramı'ndan itibaren, Türkiye'ye 1.5 milyona yakın Rus turist gelir. Rusya pazarında tüm aktivitelerin yapılması gerekir. Çünkü bir çok ülkenin gözü, bu turizm pazarında. Rusya'nın, gerçeğini gözardı etmezsek, istediğimiz performansı yakalırız.

Tatil cenneti

Aydın Aytuğ (KETAV)

Rus turistler, Türkiye'ye gelecek. Türkiye, Rus turistler için bir tatil cenneti. Türkiye'de tesislerin konforu, uygulanan fiyatlar ve doğal güzellikler, Rus turisti baştan çıkartıyor. Bu yıl turizm fuarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini söyleyebilirim.

Önemli görevler

Mehmet Ak (TURTESS)

Türkiye için, Rusya, vazgeçilmez bir destinasyon. Turizm hareketliliğini artırmak için, hepimize önemli görevler düşüyor. Yeni sezonda, Rus turistlerin patlama yapacağını düşünüyorum. Mayıs Bayramı'ndan itibaren, sezon sonuna kadar, Rus turistler, tesislerimizi şenlendirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!