Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Demokrasi Meydanı'na sahip çıkalım

Pil Fabrikası’nın özelleştirmeden çıkarılması için belediyeler harekete geçti

ANTALYA'da Kepez Belediyesi sınırları içinde kalan 263 bin metrakarelik alana sahip Pil Fabrikası özelleştirme kapsamına alındı. Yeşilin hızla yokolduğu Antalya'da, kentin ortasındaki bu fabrikanın özelleştirme kapsamından çıkarılıp, Kent Parkı ve Demokrasi Meydanı olabilmesi için belediyeler harekete geçti.

Pil fabrikası önünde başlayan imza kampanyasına, ilk imzayı Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek attı. Kent Konseyi de, çeşitli noktalarda imza kampanyasını sürdürüyor.

NEDEN KENT PARKI?

Pil Fabrikası alanının Kent Parkı olması düşüncesi, siyasi mozaiğin kent çıkarları için nasıl bütünleştiğini de sergiledi. Kepez Belediyesi'nin MHP'li Başkanı Mehmet Atay'ın, Kent Parkı düşüncesine en büyük destek Büyükşehir'in CHP'li Başkanı Bekir Kumbul'dan geldi.

Muratpaşa Belediyesi'nin DSP'li Başkanı Süleyman Evcilmen ile Konyaaltı Belediyesi'nin ANAP'lı Başkanı Muhittin Böcek de, kent parkı girişimine destek verdi.

Emekli öğretmen ve eski bir sendikacı olan Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay,‘‘Hükümet ortağı bir partinin belediye başkanı olmanın avantajları varken, neden Kepez değil de Kent Parkı?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Pil fabrikasını almak isteyenler, ömrünü doldurmuş makinalara değil, kentin ortasındaki büyük bir araziye sahip olmak için para verecekleri kesin. Ardından da buraya dev binalar dikmek isteyecekler. Oysaki, Antalya'nın dev binalara değil, yeşil alanlara ihtiyacı var. Bu sadece Kepez Belediyesi'nin değil, tüm Antalya'nın sahip çıkması gereken bir mesele. Burası kent parkı olursa, sadece Kepez halkı değil, tüm Antalyalılar buradan yararlanacak. Ayrıca, bu alana Demokrasi Meydanı yapmayı düşünüyoruz. Hem de ilk defa bir vatandaş kürsüsü kuracağız. Özel koruma alanındaki bu kürsüye, isteyen vatandaş çıkacak ve istediğini konuşacak. Böyle bir oluşum, sadece bir belediyeye değil, tüm Antalyalılara malolmalıdır’’

DEVLET VERİR

Bu konunun, sadece kendi partisinin değil, diğer hükümet ortağı partili belediye başkanlarının da girişimde bulunmaları gerektiğini belirten Başkan Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Antalya'nın menfaati için başlatılan bu çalışmaya, herkes destek olmalıdır. 100 bin imza topladıktan sonra, Antalyalı tüm milletvekillerini çağırıp, bu sorunu çözmelerini isteyeceğiz. Buraya gelmezlerse, biz Ankara'ya gideriz. Antalya halkı menfaatine olan bu çalışmaya destek olmayan milletvekilini de, halka şikayet edeceğiz. Antalya halkı isterse, devlet bu araziyi özelleştirme kapsamından çıkarır ve Antalyalı'ya verir’’

Doğanın intikamı

İnsanların zorla aldığı kumsalı dalgalar geri istiyor

FİNİKE, 30 kilometre uzunluğundaki kumsalıyla, Akdeniz Bölgesi'nin en güzel kentlerinden biri. Finike-Kumluca arasındaki sahilde, sahrayı andıran kum tepeleri, yol çalışmaları nedeniyle ortadan kayboldu ve yerine dolgu asfalt yollar yapıldı. İnsanoğlunun, çağdaşlaşma uğruna gerekli planlamayı yapmadan katlettiği doğa, yıllar sonra intikam almaya başladı.

Yol yapımından sonra, ilk olarak dalga hareketleriyle Ademce Burnu ortadan kayboldu. Yaklaşık 300 metrelik burun, sadece eski haritalarda kaldı.Her yıl asfalt yolu bozan dalgalar, şimdi de şiddetli bir erozyon yaratmaya başladı. Özellikle Sahilkent Beldesi'nde, toprak dolgu üzerindeki yapılar, birer birer denize doğru kaymaya başladı. Sahilde yaşanan şiddetli erozyon ve toprak kaybı, yörede endişe yaratırken, doğanın bu hıncına karşı çözüm aranmaya başlandı.

PLANLAMA HATASI

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişci, ‘‘Finike-Kumca yolunun durumu da oldukça vahim. Burada yol yapılırken, birer doğa harikası olan kum tepeleri bozuldu. Bu olumsuzluklar, çevredeki doğal dengeyi de etkiledi. Geçmişte Karayolları'nın yaptığı bir yanlışın bedeli ödeniyor’’ dedi.

Canlıların bahar keyfi

BAHAR yağmurlarıyla bol suya kavuşan doğa canlandı, rengarenk gelinliklere büründü. Bembeyaz papatyalar, kıpkırmızı gelincikler, bahar sıcaklığıyla boy atarken kentlerde görmeyi unuttuğumuz bu güzellik, kırları süslemeye başladı. Hızlı kirlenmenin yanı sıra, çarpık kentleşmeler ve yağmalamalarla katledilen doğanın bahar keyfini yakalamak için, biraz zahmete katlanmak gerekiyor.

Beton mezarlığına dönen kentlerden uzaklaşıp, arazi mafyalarının ve rantçıların el atmadığı kırlara ulaşıldığında, doğanın büyülü güzelliğini yakalamamak mümkün değil. Mayıs ayı sonlarına doğru sararıp kuruyacak bu güzellikleri yaşamanın şimdi tam zamanı.

Sahilde temizlik

ÖZEL Akdeniz Koleji'nin 3'ncü sınıf öğrencileri Antalya'da ‘‘Plajlarımızı Temiz Tutalım Kampanyası’’ başlattı. Sınıf öğretmenleri Kezban Dinç, Sevil Pelen, Zahide Kaya, Gülşen Küçükkalıpçı ve Nimet Ateş önderliğindeki 150 minik öğrenci, Konyaaltı Sahili'nde kampanyaya start verdi.

Koruma noktası kuruldu

GazİpaŞa Kaymakamı Ali Kazgan, İskele Sahili'ne Polis Koruma ve Kontrol Noktası kurdu. Belediye Deniz Tesisleri ile Kombi Tatil Sitesi inşaatı arasına yerleştirilen seyyar büronun çevre düzenlemesi de yapıldı.

HUZUR İÇİN

Kontrol noktasının tatilcilerin huzur ve güvenliğini sağlamak için konulduğunu söyleyen Kazgan, ‘‘Sahilimizi tam bir tatil cenneti için bu önlemi aldık’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!