AK Parti yönetimine Erdoğan damgası

Güncelleme Tarihi:

AK Parti yönetimine Erdoğan damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2015 16:10

Davutoğlu'nun Genel Başkan olarak girdiği AKP'nin 5. Olağan Kongresi'nde, parti yönetiminin en etkili organı olan Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda (MKYK) çok büyük değişim yaşandı. 31 yeni ismin girdiği listede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok yakın isimler dikkat çekti. Erdoğan'ın A takımındaki Efkan Ala gibi isimlerin yanı sıra, Davutoğlu'na karşı liste çıkaracağı söylentileri çıkan Saray'ın danışmanı Binali Yıldırım ile Erdoğan'ın damadı Berak Albayrak da listeye girdi.

Haberin Devamı

AK Parti 5. olağan kongresinde, parti yönetiminin en etkili organı Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda, çok büyük değişim yaşandı. Aralarında halen Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel sekreterlik görevini de yürütmekte olan 31 isim liste dışı kalırken, yeni MKYK'ya 31 yeni isim girdi. Yeni giren isimler arasında hemen göze çarpanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Merve Kavakçı'nın kız kardeşi olan İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala bulunuyor.

Kongre öncesinde mevcut Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'na karşı kendi listesini çıkaracağı söylentileri çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım da, MKYK listesine dahil oldu.
Listede Yıldırım dışında halen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışman kadrosundan Bekir Bozdağ'ın yeri değişmezken, Beştepe'ye yeni danışman olan Burhan kuzu da MKYK'ya girdi.

Haberin Devamı

İşte AK Parti MKYK'sına yeni giren isimler

* Ali Aydınlıoğlu- AK Parti'nin ilk döneminde 2002 seçimlerinde Balıkesir Milletvekili olarak görev yaptı

* Alev Dedegil- Geçen dönemlerde AK Parti milletvekili olarak görev yapan Alev Dedegil, kadın hakları konusundaki çalışmaları ile dikkat çekiyor. Vekiliği döneminde en çok dikkat çeken çıkışı, çocuk tacizine karşı önerdiği "kimyasal hadım etme" yasa önerisi olmuştu.

* Ayhan Sefer Üstün- İki dönem Sakarya Milletvekili olarak görev yapan Ayhan Sefer Üstün, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un yargılanması konusunda "Nerede yargılandığı farketmez. Sonuç değişmez" sözleriyle tartışma yaratmıştı.

* Ayşenur Bahçekapılı- İki dönem İstanbul Milletvekilliği yapan Bahçekapılı, 7 Haziran seçimlerinden önce AK Parti TBMM Başkan Vekilliğini üstlenmişti. Hukukçu olan Bahçekapılı, AK Parti'de Grup Başkanvekili görevinde de bulunmuştu.

* Aziz Babuşcu- AK Parti'nin uzun süre İstanbul İl Başkanlığı yapan Aziz Babuşcu, 7 Haziran seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilmişti.

* Berat Albayrak - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra ile evli olan Berat Albayrak, ekonominin "müstakbel patronu" olarak görülüyor. Siyasete girmeden önce Çalık Holding'de Genel Müdürlük görevinde bulunan Albayrak, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in çıktığı MKYK'ya girdi. Albayrak son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dünya Bankası Başkanı'yla Huber Köşkü'ndeki görüşmesinde heyette yer almıştı.

Haberin Devamı

* Binali Yıldırım- Erdoğan döneminin değişmez Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Erdoğan'ın yakın kurmayları arasında yer almıştı. Son yerel seçimlerde İzmir'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak seçilememişti. Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ulaştırma Bakanlığı görevinden ayrılan Yıldırım, daha sonra Erdoğan'ın danışmanı olmuştu. 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran'da seçimlere giremeyen Yıldırım'ın ismi, son kongre öncesinde ise AK Parti'nin "muhtemel Genel Başkan adayı" olarak kulislere yansımıştı.

* Burhan Kuzu- Üç dönem AK Parti milletvekili olan Kuzu, TBMM'deki Anayasa Komisyonu Başkanlığını da yürütmüştü. Kuzu, "Başkanlık sisteminin" teorisyeni ve yılmaz savunucusu olarak kamuoyunda tanınıyor. AK Parti iktidarlarında hiç bakanlık yapmayan, 3 dönem kuralına takıldığı için son seçimlere de giremeyen Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda danışman olarak göreve başlamıştı.

Haberin Devamı

* Cemil Çiçek- Önce ANAP iktidarlarında, ardından da AK Parti hükümetlerinde bakanlık görevlerinde bulunan Cemil Çiçek, üç dönem kuralına takılıp Parlamento dışı kaldığı 7 Haziran seçimleri öncesinde TBMM Başkanlığı görevini yürütüyordu. TBMM'nin en kıdemli üyeleri arasında yer alan Çiçek, AK Parti iktidarlarında Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuş, AK Parti'nin Meclis'ten çıkarttığı pek çok yasanın mimarı olarak öne çıkmıştı.

* Efkan Ala- Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın "sağ kolu" olarak tanınan ve Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüten Efkan Ala, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine değişikliğinde, hükümete "dışarıdan bakan" olarak girmiş, İçişleri Bakanlığı görevini üstlenmişti. İçişleri bürokrasisi ve emniyette yaptığı atamalarla dikkat çeken Efkan Ala, 7 Haziran seçimleri öncesinde de Anayasa gereği bakanlık koltuğunu bırakmıştı. Ala, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak tanınıyor.
* Faruk Çelik - Refah Partisi ve Fazilet Partisi dönemlerinden beri siyaset yapan Faruk Çelik, AK Parti iktidarlarında da Çalışma Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. Ülkücü kesime yakın isim olarak tanınan Çelik, MHP'yle yapılan koalisyon görüşmelerinde de AK Parti heyetinde yer almıştı. Çelik, devlet bakanlığı görevindeyken Alevi açılımı çerçevesinde önde gelen Alevi örgütlerinin liderleri ile çeşitli kurultaylar toplamıştı. Çalışma Bakanlığı döneminde de sendikalarla olan tüm görüşmelerde yaptığı çıkışlarla dikkat çekmişti. Sendika yasası da Faruk Çelik'in döneminde değişmişti.

Haberin Devamı

* Fatih Şahin - AK Parti'nin eski Gençlik Kolları Başkanı olan Şahin, geçen dönem de Ankara Milletvekili olarak TBMM'de görev almıştı.

* Fatma Betül Sayan Kaya - Tıp doktoru olan Kaya, AKP MKYK'nın yeni isimlerinden. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, kendisine AKP'de üç yıl boyunca "danışman" olarak görev yaptı. Erdoğan'la yakın çalışan isimlerden biri olarak tanınıyor.

* Galip Ensarioğlu- Üç dönem DYP'de Diyarbakır Milletvekili olarak görev yapan Salim Ensarioğlu'nun yeğeni olan Galip Ensarioğlu, AKP'den milletvekilliği yaptı. Son yerel seçimlerde de Diyarbakır'dan AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Ensarioğlu, seçimi kazanamamıştı. Ensarioğlu son seçimlerde ise, aday gösterilmemişti.

* Mehdi Eker- AKP MKYK'sına giren ikinci Diyarbakırlı isim de Mehdi Eker. Diyarbakır Milletvekili olarak üç dönem görev yapan Mehdi Eker, ayrıca çok uzun süre de tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlerinde yer aldı. Açılım sürecinin önemli isimlerinden biri olarak tanınıyor.

* Mehmet Babaoğlu- 2011 seçimlerinde AKP'den Konya milletvekili olarak TBMM'ye giren Babaoğlu, profesör. Babaoğlu, Konya Ovası projesi bölge kalkınma idaresi görevinde bulunmuştu.

* Mehmet Doğan Kubat- 2001-2002 ve 2006-2007 AK Parti İstanbul Seçim İşleri Başkanı, 2003-2014 AK Parti Genel Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcılığı yapan Kubat, 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Kubat, 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP Grup Başkan vekili görevine getirilmişti. Şimdi MKYK üyesi olması nedeniyle, AKP grup Başkan vekilliği düşmüş olacak. AKP'nin 1 Kasım seçimleri öncesinde yeni bir grup başkan vekili seçip seçmeyeceği ise belli değil.

* Mehmet Erdem- AKP'nin Aydın eski milletvekili Erdem, son dönemde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti konusundaki tartışmalarda, Saray'ın gerekliliği konusundaki çıkışları ile dikkat çekmişti.

* Mehmet Özhaseki- Kayseri'de üç dönem AKP Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Özhaseki, son seçimlerde AKP'nin koyduğu "belediye başkanları vekil adayı olmayacak" kuralının istisnası olmuştu. Özhaseki, 7 Haziran seçimlerinde Kayseri'den milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

* Metin Doğan- AKP'nin Kahramanmaraş il Başkanlığı'nı yürütürken, 1 Kasım seçimlerinde aday olabilmek için kısa süre önce il başkanlığı görevinden istifa etmişti.

* Mustafa Ataş - Erdoğan'ın değişmeyen seçim koordinasyon başkanı. Tuncelili olan Ataş, iki dönem AKP Milletvekili olarak görev yaptı. Seçim işlerinden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı olarak da çalıştı. Ataş, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir belediye Başkanlığı döneminden beri yakın çalışma ekibi içinde anılıyor.

Haberin Devamı

BAKAN ŞİMŞEK MKYK'DAN GİTTİ, MÜSTEŞARI GİRDİ

* Naci Ağbal - Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde "en çok güvendiği bürokratlar" arasında yer alan, uzun süre Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunan Ağbal, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmişti. Ağbal'ın MKYK'ya girerken, Maliye müsteşarlığı döneminde Bakanlık görevinde yer alan Mehmet Şimşek'in MKYK'dan çıkması dikkat çekti.

* Nurettin Canikli- üç dönemdir AKP milletvekili olan, bu nedenle 7 Haziran seçimlerine katılamayan Canikli, AKP iktidarları döneminde önce uzun süre grup başkan vekili olarak görev yaptı. 4-4-4 eğitim yasası, iç güvenlik yasası, MİT yasası gibi yasaların yazımında etkin olduğu bilinen Canikli, 17,25 Aralık operasyonları sonrasında gerçekleşen mini kabine değişikliğinde de hükümete dahil olmuştu. Maliye kökenli olan Canikli, Başbakanlığı döneminde de Erdoğan'a parti içinde en yakın isimler arasında anılıyordu.

* Ravza Kavakçı Kan - Türkiye Kavakçı soyadını, Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde tanıdı. O dönemde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı, başörtüsü nedeniyle TBMM'de milletvekili yemini edememişti. Ardından izin almadan ABD vatandaşlığına girdiği gerekçesiyle Türk vatandaşlığından çıkarılan Merve Kavakçı'nın milletvekilliği de düşmüştü. Merve Kavakçı'nın kız kardeşi Ravza Kavakçı Kan, 7 Haziran seçimlerinde AKP'den aday olarak İstanbul Milletvekili seçildi. Kan, bu kongrede AKP MKYK'sına girdi.

* Recep Akdağ - AKP Erzurum milletvekili olarak TBMM'ye giren Akdağ, tıp doktoru. Akdağ, AK parti iktidarlarında 10 yılı aşkın süre sağlık bakanı olarak görev yaparak, "Türkiye'nin Refik Saydam'dan sonra en uzun süre kesintisiz Sağlık Bakanlığı görevinde kalan ismi" olarak tarihe geçti.

* Selçuk Özdağ- Boks federasyonu yönetim kurulu üyesi olan Özdağ, 2011 seçimlerinde ve son olarak da 7 Haziran seçimlerinde Manisa milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

* Selçuk Öztürk - Elazığspor Başkanı iken 7 Haziran seçimlerinde vekil adayı olan Selçuk Öztürk, TBMM'ye girmişti.

* Vedat Demiröz- Bitlis milletvekili. 2011 ve 7 Haziran seçimlerinde AKP Bitlis'ten vekil seçildi. Demiröz, İstanbul büyükşehir Belediyesi şirketlerine mali danışmanlık ve Emlak Konut'ta başkan vekilliği görevlerinde bulundu.

* Yalçın Akdoğan - Başbakanlığı'nın ilk iki döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın metin yazarlığını yapan Yalçın Akdoğan, 2011 seçimlerinde milletvekili adayı olmuş ve Ankara'dan milletvekili seçilmişti. Vekil olduktan sonra da Başbakan Erdoğan'ın danışmanlığını yürüten Akdoğan, 17- 25 Aralık operasyonlarının ardından da hükümete Başbakan Yardımcısı göreviyle dahil olmuştu. Akdoğan, çözüm sürecinin mimarları arasında yer alıyor. 7 Haziran seçimlerinde yeniden Ankara milletvekili seçilen Akdoğan, seçim öncesinde "HDP barajı geçerse, çözüm süreci biter" çıkışıyla gündeme gelmişti.

* Yaşar Karayel - Kayseri milletvekili olan Karayel, Abdullah Gül ve recep Tayyip Erdoğan gibi, Milli Türk Talebe Birliği'nde yer aldı. Karayel, Milli Gençlik Dergisi'nde de yöneticilik yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde başkan danışmanı olarak görev yapan Karayel, ardından da Erdoğan döneminde "Başbakan başmüşaviri" olarak görev yapmıştı.

* Zeki Aygün - İşadamı olan Zeki Aygün, 2011 ve 2015 7 Haziran seçimlerinde Kocaeli milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

AK PARTİ MKYK'DA SADECE 19 KİŞİ YERİNİ KORUDU

AK Parti MKYK'ya 31 yeni isim girerken, 19 kişi de yerini korudu. MKYK'da yerini koruyan isimler şöyle

* Abdülhamit Gül- Numan Kurtulmuş'un ekibinden olarak tanınıyor. Refah ve Fazilet Partileri'nde siyasete başlayan Abdülhamit Gül, Saadet Partisi'nde de gençlik kolları genel başkan yardımcılığı, genel idare kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Has Parti kurucular kurulunda yer alan Abdülhamit Gül, Kurtulmuş'la birlikte AK Parti'ye girdikten sonra Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.

* Asuman Erdoğan- Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Rizeli olan, Erdoğan'ın Ankara'da açılışını yaptığı Next Level AVM'nin sahibi olan Fatih Erdoğan'ın eşi. Fatih-Asuman Erdoğan çifti üçüz çocuk sahibi olduklarında, dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu toplantısı çıkışında tebrik etmeye gitmesi dikkat çekmişti.

* Bekir Bozdağ - AK Parti'de en önemli hukukçu isimlerden. Önce AK Parti grup başkanvekilliği yaptı. Ardından da Başbakan Yardımcısı ve son olarak da Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 3 dönem Yozgat Milletvekili olarak görev yapan Bozdağ, son dönemde de Erdoğan'ın en yakın isimlerinden biri olarak anılıyordu. paralel yapıyla mücadele konusundaki çalışmaları ve demeçleri ile öne çıkan Bozdağ, son dönemde AKP'nin çıkardığı ve tepki çeken iç güvenlik, mit yasaları gibi yasalarda imzası olan isimler arasında yer alıyor.

* Bülent Gedikli - Maliye kökenli olan Gedikli, Ak Parti Kurucuları arasında yer alıyor. Uzun yıllar MKYK üyesi olan Gedikli, 2002 seçimlerinin ardından 3 dönem üst üste Ankara milletvekili oldu. AKP'de 2008'den bu yana ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

* Çiğdem Karaaslan - AKP Samsun Milletvekili olan Karaaslan, Gençlik ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı yaptı. Karaaslan, 3 dönemdir MKYK'nın değişmez isimlerinden. Genel Başkanlığı döneminde Erdoğan'ın MKYK'da vazgeçmediği isimlerden olarak tanınıyor.

* Edibe Sözen - İletişim Profesörü olan Sözen, AKP'de milletvekilliği yaptı. Son yerel seçimlerde Maltepe belediye Başkan adayı olan Sözen, seçilemedi. Ancak AKP MKYK'daki görevine devam etti. Sözen, AKP'nin ilk yıllarında Genel Başkan Yardımcısı iken, "Kevin Costner bile bizim politikalarımızı destekliyor" çıkışıyla dikkat çekmişti.

* Hamza Dağ - 1980 doğumlu Hamza dağ, MKYK'nın genç isimlerinden. Milli Gençlik Vakfı'nın öğrenci kollarında görev yapmış olan Dağ, AKP'nin de İzmir İl Gençlik Kollarında çalıştı. 2011 seçimlerinde İzmir'den milletvekili seçilen Dağ, hukukçu.

* Hayati Yazıcı - Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel avukatı olan Yazıcı, Rizeli. Üç dönem kuralına takıldığı için son seçimlerde aday olmayan Yazıcı, Gümrük Bakanlığı görevinde bulundu. 17-25 Aralık operasyonlarından sonra yaptığı açıklamalarla, parti içinde rahatsızlık yarattığı ifade edilen Yazıcı, bakanlık görevini de Nurettin Canikli'ye bırakmıştı. Yazıcı, 17 Aralık sürecinden sonra gündeme gelen “paralel devlet” iddiaları için şu açıklamayı yapmıştı: “Devletin yönetim şeması içerisinde, yaşanan olayları da dikkate aldığımızda paralel uygulamalara gidildiği iddiaları var. Bunlar söylenebilir. Bunların da bir paralel devlet şeklinde değerlendirilmesinin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Bunların elbette ki kanıt ve belgelerle ortaya çıkması lazım."
İşte o sözler:



* Mehmet Ali Şahin - AKP kurucuları arasında yer alan Mehmet Ali Şahin, AKP hükümetlerinde de Adalet Bakanı ve Başbakan yardımcısı görevlerinde bulundu. TBMM Başkanlığı da yapmış olan Şahin, üç döneme takıldığından son seçimlere giremedi. Mehmet Ali Şahin de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın isimler arasında anılıyor.

* Mehmet Müezzinoğlu - Erdoğan'ın Genel Başkanlığı döneminde AKP İstanbul İl Başkanlığı yapan Müezzinoğlu, son iki dönemdir de İstanbul Milletvekili. Müezzinoğlu da, AKP içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimler içinde anılıyor. Müezzinoğlu, imam hatip lisesinden Erdoğan'ın sınıf arkadaşı.

* Mehmet Muş - 1982 doğumlu olan Muş, MKYK'nın en genç isimlerinden. İstanbul milletvekili olarak görev yaptı.

* Mevlüt Çavuşoğlu - Üç dönem kuralına takılan ve 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Çavuşoğlu, Anayasa gereği kurulan seçim hükümetinden hemen önce dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu. AKP'nin ilk yıllarından beri, Recep Tayyip Erdoğan'ın "Çekirdek kadrosunda" yer alan Çavuşoğlu, ilk yıllarda Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Parlamenter Meclisi'nde Başkanlık görevine seçildi. Bu görevi yapan ilk Türk unvanını kazandı. 17,25 Aralık operasyonları sonrasındaki kabine değişikliğinde AB Bakanı olan Çavuşoğlu, seçimlerden hemen önce de, Davutoğlu'nun Başbakan olmak için bıraktığı Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmişti.

* Mustafa Şentop - AKP'nin hukukçu vekilleri içinde yer alan Şentop'un ismi pek çok kez Adalet Bakanlığı için geçmişti. Şentop da, Erdoğan'a yakın isimler içinde sayılıyor.

* Nihat Zeybekçi - Erdoğan ailesiyle birlikte, ailece tatil yapacak kadar yakın olan Nihat Zeybekçi, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine değişikliğinde Ekonomi Bakanlığı görevine getirilmişti. Zeybekçi, Denizli milletvekili.

* Nükhet Hotar - AKP'nin tüm kongrelerinde MKYK'ya giren, Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Nükhet Hotar İzmir Milletvekili. Akademisyen kökenli olan Hotar, partinin sosyal alandaki çalışmaları ile dikkat çeken isim.

* Numan Kurtulmuş - Ekonomi Profesörü olan Kurtulmuş, siyasete Fazilet Partisi'nde başladı. daha sonra Saadet Partisi'ne geçen Kurtulmuş, Erbakan ailesiyle yaşanan anlaşmazlık sonucu partiden ayrılarak HAS Parti'yi kurmuştu. Kurtulmuş, Has Parti döneminde, AK Parti'ye en sert eleştirileri yapan isim olarak dikkat çekmiş, "Harun gibi geldiniz, Karun gibi oldunuz" sözüyle hafızalarda yer etmişti. Ancak Has Parti'nin AKP ile bütünleşme kararı alması üzerine, siyasete AKP saflarında devam etme kararı alan Kurtulmuş, önce Partinin Genel Başkan Yardımcısı olmuş, 17- 25 aralık'tan sonra kabine dışardan "Başbakan Yardımcısı" olarak girmişti. Kurtulmuş, son seçimlerde AKP'den milletvekili adayı oldu, halen de Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer almaya devam ediyor.

* Ömer Çelik - Siyasete Erdoğan'ın en yakın danışmanı olarak giren, üç dönem üst üste Adana milletvekili seçilen Ömer Çelik, 7 Haziran'da 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamamıştı. Çelik, Erdoğan'ın danışmanlığının ardından AKP'nin dış ilişkilerden sorumlu Genel BaşkanYardımcılığı görevini yürütmüş, o dönemde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte Mısır'a giderek dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmüştü. 17-25 Aralık sonrasında kabineye Kültür ve Turizm Bakanı olarak giren Çelik, halen Erdoğan'a en yakın isimlerden olarak tanınıyor. Çelik, 7 Haziran seçimleri sonrasında da AKP'nin CHP ile yürüttüğü koalisyon görüşmelerinde AKP'nin heyet başkanı olarak dikkat çekmişti.

* Öznur Çalık - AKP'nin kuruluşundan itibaren bu partide görev yapan Çalık, Malatya milletvekili olarak görev yaptı. Çalık 2014'ten bu yana AKP'de halkla ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

* Süleyman Soylu - siyasete DYP'de başlayan Süleyman Soylu, 2008 yılında ANAP ile DYP'nin birleşmesiyle yeniden hayat bulan Demokrat Parti genel başkanı seçildi. Soylu da, Numan Kurtulmuş gibi, AKP'ye en sert eleştirileri getiren isimler arasında yer aldı. Ancak Demokrat Parti'nin AKP ile bütünleşme kararının ardından, AKP'de MKYK'ya giren Soylu, AR-GE'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmuştu. Soylu, son olarak 2014'ten bu yana da AKP'nin teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!