Aile hekimlerine kanser taraması şartı...

Güncelleme Tarihi:

Aile hekimlerine kanser taraması şartı...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 07:00

Türkiye genelindeki tüm aile hekimliklerinin vatandaşları hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alması zorunlu hale getirildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nca 30 Haziran’da yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinin hesaplanıp, kronik hastalık yönetimine ait parametreler eklenerek aile hekimliği çalışanlarına ücret artışı sağlandı. Bu çerçevede, Bakanlık Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla ocak ayında kullanıma açılan Hastalık Yönetim Platformu (HYP) 1 Temmuz itibarıyla tüm aile sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırıldı.

TEK TEK DAVET

Böylece kronik hastaların daha yakından takip edileceği, bazı hastalıkların erken safhalarda tespit edilip gereken önlemlerin alınabileceği dönem başlamış oldu. Yeni uygulamayla aile hekimlerinin, daha önce de yapılan ama yeterince yaygın olmayan hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıklarına ilişkin değerlendirmeleri ile kanser ve yaşlılara yönelik taramaları, hedef nüfuslarındaki her kişi için gerçekleştirmesi ve HYP’ye işlemesi zorunlu hale getirildi. 1 Temmuz itibarıyla devreye alınan yeni uygulamalara göre, her aile hekimi, hedef nüfusundaki kişileri, telefonla arayarak veya SMS ile davet ederek danışmanlık verecek, kanser taraması yapacak. Ayrıca 40-69 yaş arası kadınlar da meme kanseri taraması için en yakın tarama birimine yönlendirilerek takip edilecek. Pozitif veya şüpheli olan sonuçlar, teşhis merkezlerine sevk edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!