AİHM Erbakan'ı haklı buldu

Güncelleme Tarihi:

AİHM Erbakanı haklı buldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 13:11

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski başbakanlardan ve kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Türkiye hakkında yaptığı şikayetle ilgili kararında, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği görüşüne vardı.

Haberin Devamı

AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.
  Â
Mahkeme, tanınan süre içinde Erbakan'ın maddi tazminat talebinde bulunmadığı gerekçesiyle para cezasına gerek görmedi.
  Â
AİHM'nin 7 yargıçtan oluşan ilgili dairesi, 10. maddeden yapılan şikayeti 6'ya bir oyla, 6. maddeden yapılan şikayeti de oybirliğiyle kabul etti.
  Â
Necmettin Erbakan, 2000 yılında AİHM'ye yaptığı başvuruda, 25 Şubat 1994 tarihinde Bingöl'de yerel seçimlerden önce halka yaptığı konuşma nedeniyle 1998 yılında hakkında dava açılmasını gerekçe göstermişti. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi, bu davada Erbakan'ı bir yıl hapis ve para cezasına çarptırmıştı.
  Â
Erbakan, AİHM'ye yaptığı başvuruda, konuşmasıyla ilgili mahkumiyet kararının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmiş ve Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde askeri yargıç bulunduğu gerekçesiyle bu davanın bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından görülmediği görüşünü ileri sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!