AİHM beklenmeli

Güncelleme Tarihi:

AİHM beklenmeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit'ten, Hürriyet'e özel...

Cumhurbaşkanı Demirel gibi, Başbakan Ecevit de, Abdullah Öcalan konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının beklenmesi gerektiğini söyledi. Artık darbeler döneminin kapandığını belirten Ecevit, ‘‘Askerlerle aram çok iyi. Sayın Kıvrıkoğlu da çok iyi bir komutan’’ dedi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı, Abdullah Öcalan'ın avukatlarının karar düzeltme başvurusunu geri çevirip, idam sürecinde topu hükümete atarken, Başbakan Bülent Ecevit Hürriyet'e, ‘‘Abdullah Öçalan konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararını bekleyeceklerini’’ açıkladı. Ecevit, dün makamında Hürriyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Öcalan'ın avukatlarının başvurusunu reddetti, hükümet açısından süreç başladı. Cumhurbaşkanı AİHM kararının beklenmesini gerektiğini belirttiler, hükümet olarak sizin yaklaşımınız ne?

Tabii AİHM'nin vereceği karar ve belirteceği görüş bizim açımızdan bağlayıcıdır. Onu beklememiz gerekir.

- Askerlerle ilişkiniz nasıl?

Çok iyi. Bir kere askeri müdahalelerin hepsine karşı çıktım. Bu dönemde artık siyasi askeri müdahale dönemi kapandı. Dünya koşulları da Türkiye koşulları da buna imkan vermez. Silahlı Kuvvetlerimiz son yıllarda eğitime ve kendi içinde sorunları incelemeye ve tartışmaya ağırlık veriyor. Bunlar hem Silahlı Kuvvetler, hem de demokrasi açısından önemli gelişmeler. Harp Akademeleri olsun, diğer eğitimle ilgili kuruluşları olsun, askeri stratejik olayları, hem toplumsal olayları, hem de uluslararası olayları kendi içinde çok derinliğine inceliyorlar.

KIVRIKOĞLU ÇOK İYİ

- Sayın Kıvrıkoğlu ile ilişkileriniz nasıl. Kendisini nasıl değerlendiriyor sunuz?

Çok değerli bir komutan. Rahatlıkla birlikte çalıştığımız çok değerli bir komutan.

- MGK'da AB konusunun ele alındığı açıklandı. Bu konuya askerlerin yaklaşımı nasıl? AB konusunda atılması gereken adımlara bakışlarını nasıl gördünüz?

Çok iyi çok güzel düşünceleri var. Bu adımların fazla da geç olmayan zaman içinde atılmasını s ağlama yönünde görüş birliğindeyiz. Tabii demokratikleşme yönünde de çok önemli düşünceleri var. Bunlar sevindirici.

- Fetullah Gülen krizi çıktığında askerlerle aranızda bir sıkıntı oldu mu?

Benim açımdan olmadı. Benim laiklik konusunda ne kadar duyarlı olduğumu biliyorlar. Tabii siyasetçinin belli duyarlı konulara özel bir yaklaşım biçimi olması doğaldır. Ben öteden beri her dindara potansiyel mürteci gibi bakmayı çok yanlış buldum. Kendi anlayışım doğrultusunda yaklaştım. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin laikliğe ne kadar bağlı olduğunu biliyorum. Aramızda bir sorun yok. Ancak sorunlara yaklaşımlarda veya üslup farkının olması da demokrasinin gereği. Ama bu konuda herhangi bir sıkıntı yok.

TÜRBANDA SORUN OLMAYACAK

- TBMM'ye türbanlı girişin yasaklanması için İç Tüzük değişikliği gerçekleşecek mi?

Evet liderler zirvesinde de konuştuk, orada bir sorun olmayacak. İç Tüzük'te, Komisyon'da olan bir iletişim eksikliğinden kaynaklanmış. Orada bir sorun olmayacak.

Makamda kabul

Başbakan Bülent Ecevit, dün Başbakanlık'taki makamında Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtladı. Başbakan her zaman olduğu gibi demli bir çayı tercih ederken, Sarıkaya'ya kahve ikram etti. Başbakan, sorulara içtenlikle yanıt verirken, Abdullah Öcalan'ın idamından, Cumhurbaşkanlığı seçimine, askerle ilişkilerine kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi.

Köşk, olmaz

- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması önerisini ilk siz getirdiniz. Cumhurbaşkanı ise 5+5 formülü ile buna razı olabileceğini söyledi. TBMM'de Anayasa değişikliği sağlanmazsa, ileriye dönük bir formülünüz var mı?

Bilemiyorum. Sayın Demirel'in süresini Anayasa değişikliği ve yeni bir Cumhurbaşkanı seçimi yapma suretiyle uzatılmasının rahatlatıcı bir etkisi olacağına inanıyorum. Çünkü, Cumhurbaşkanlığı görevini çok başarıyla yaptı. Gerek içerde, gerek dışarda çok başarılı bir görev yaptı. O açıdan bir süre daha Sayın Cumhurbaşkanı'nın görevde olacağını düşünüyorum. Ama henüz Meclis'te bir nabız yoklaması yapmış değilim. Tabii zaman da ilerliyor. Önümüzdeki günlerde bir nabız yotklaması yapmaya çalışacağım.

LİDERLER ZİRVESİ

- Bu konuda bir liderler zirvesi olacak mı?

Tabii nabız yoklama derken o da olacak. Sadece liderlerle anlaşmak da yetmez bu konuda. Milletvekillerinin de nabzını yoklamak gerekir.

- DSP milletvekilleri Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı olmak için getirilen üniversite şartının demokratik olmadığını kalkması gerektiğini söylüyorlar. Buna nasıl yaklaşırsınız?

İlke olarak doğrudur. Ama kişisel olarak beni ilgilendirmiyor. Çünkü kesinlikle cumhurbaşkanlığını düşünmüyorum. Herşeyden önce benim yaşam tarzımla uyumlu değil. Orası çok önemli bir görev tabii. Siyasal yaşamımı aktif siyaset içinde sürdürmeyi tercih ediyorum. Anayasa değişikliği olsa bile benim adaylığım kesinlikle söz konusu olmayacaktır.

Duyarlılık haklı ama nükleer santral kaçınılmaz

- Nükleer Santral için firma seçiminde bir karar alınması gerekiyordu. Burada bir erteleme mi oldu?

Evet bir ay kadar erteledik. Teknik bazı nedenlerden. Şimdiye kadar görüşleri alınmamış bazı kuruluşların da tepkilerini almamız gerekiyordu. Onların da alınmasını istedik.

- Nükleer enerji konusundaki tepkilere ne diyorsunuz?

Çevre konusunda, doğa konusunda insanlık çok duyarlı. Bu sevindirici. Fakat her sanayii alanında, her gelişmenin karşısına çıkılırsa o zaman gelişme durmuş olur. Benim de nükleer enerji konusunda bazı kuşkularım vardı. Aldığımız bilgiler bu kuşkularımı büyük ölçüde giderdi. En azından çağımızın bir gereği. Türkiye'nin de enerji gereksinimi hızla artıyor. O bakımdan bunun gerçekleştirilmesi kaçınılmaz hale geldi.

Enflasyon inmezse AB hayal olur

- Ekonominin daha iyiye gitmesi için işçi ve memura özverili davranma çağrısınız oldu. Diğer kesimler için de aynı çağrıda bulunacak mısınız?

Enflasyon sadece bir ekonomi olgusu değildir. Psikolojik etkisi de vardır. Toplumun sürekli enflasyon tehdidi beklentisinden kurtulması gerekir. Onun için de bazı kesin adımların atılması gerekir. Fakat artık pazar ekonomisinde ekonomiyi sadece devlet yönetemez. Bütün ilgili kuruluşların katkısı gerekir. Belirli meslek kuruluşlarının mutlaka katkıları gerekir. TBMM konuşmamda işçilerin çiftçilerin özveriye katılması gerektiğini söyledim. Bunun yanında özel okullar ve özel sağlık kuruluşları çok fazla fiyat artışı yapıyorlar. Buna karşı pazar ekonomisi ile bağdaşmayacak önlemler almayı bize bırakmadan kendilerinin önlemler alması gerekir. Enflasyonla mücadelede dönüşü olmayan bir yola girdik. Bu yolda duraksama, geriye dönme falaket demektir. Enflasyonla mücadeleyi başarmak zorundayız. Yaklaşık 7 yıldır Türkiye enflasyon bağımlısı haline geldi. Yüksek ateşli bir hasta durumunda. Eğer enflasyonu kısa süre içinde tek haneli rakamların altına indiremezsek AB'ye üyelik falan hayal olur. Her toplum kesimi enflasyonun aşağı indirilmesine katkıda bulunmak zorundadır.

F tipi cezaevi ihalesi tamam

ADALET Bakanlığı, yüksek güvenlikli ve oda sistemine dayalı F tipi cezaevleri için dün yeni bir ihale yaptı. Bakanlığın anahtar teslimi yaptıracağı F tipi cezaevlerinden Ankara-Sincan, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'ın ihalesini Ceylan İnşaat, Adana F tipi cezaevinin ihalesini de Dağ Yapı ortak girişim grubu kazandı. Ceylan İnşaat Ankara-Sincan ve İzmir için 2 trilyon 250 milyar TL, Kocaeli ve Tekirdağ için de 2 trilyon 280 milyar TL teklif verdi. Dağ Yapı-Mehmet Dağlı ortak girişim grubu Adana F tipi cezaevi için 2 trilyon 350 milyar TL. teklif verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!