AIDS'li hasta deşifre edilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

AIDSli hasta deşifre edilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nca, bulaşıcı hastalığı olan kişilerin isimlerinin basın-yayın aracılığıyla yayınlanmasının engellenmesi amacıyla RTÜK, Basın Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti'ne yazı yazıldı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bazı televizyon kanallarında AIDS tanısı konulduğu iddia edilen kişilerin adlarının açıklandığı belirtilerek, taşıyıcı kişilerin toplumdan soyutlanması veya kimliğinin açıklanmasının, hastalık ile mücadelede korunma açısından hiçbir olumlu etkisi olmadığı kaydedildi. İsimlerinin açıklanmasının, taşıyıcı veya hasta konumundaki kişilerin, kendilerini tıbbi ve sosyal yardım sunabilecek kesimlerden gizlemelerine ve toplumda gereksiz bir panik yaratılmasına neden olduğu vurgulanan açıklamada, bu durumun sözkonusu sağlık sorunu ile mücadeleyi daha da güçleştirdiği bildirildi. Yazıda şöyle denildi:

‘‘Yürütülen Ulusal AIDS Mücadele Programı, tespit edilen ve doğrulanmış vakaların yalnızca sağlık teşkilatındaki bazı yetkililere, gizliliği koruyacak kodlama ile bildirilmesini öngörmektedir. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından bile bilinmeyen, bilinmesinin gereği ve yararı olmayan HIV taşıyıcılarının ya da AIDS hastalarının açık kimliklerinin her ne surette olursa olsun açıklanması, başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile teminat altına alınan temel hak ve hürriyetler ile ilgili düzenlemeye ve kanun, tüzük ve genelge hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!