AIDS'in saldırı anı

Güncelleme Tarihi:

AIDSin saldırı anı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilim adamları ilk kez özel bir mikroskop sayesinde AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün sağlıklı hücreye nasıl saldırdığını görüntülediler.

Araştırma California eyaletinin La Jolla kentindeki Salk Enstitüsü bilimadamları tarafından gerçekleştirildi. HIV virüsüne, denizanasından elde edilen özel bir boyayla yeşil renk verildi. Böylece HIV virüsünü sağlıklı hücre duvarından sızıp hücre çekirdeğine sızması açık bir şekilde görüntülenip videoya çekildi.

Yeşil renkli HIV virüsü, önce sağlıklı hücre duvarından sızıyor. Virüs daha sonra hücre plazmasında süratle ilerleyip doğrudan çekirdeğe saldırıyor. Araştırmayı yapan ekibin başkanı Tom Hope, ‘HIV’in hücreye girdikten sonra konuçlanıp çoğalması için hücre çekirdeğine ulaşması gerekiyor. Ama şimdiye kadar çekirdeğe nasıl ulaştığı bilinmiyordu' diyor. Tom Hope, bulgularını şöyle aktarıyor:

‘Yeşil ışığın düz bir çizgi halinde çekirdeğe doğru oldukça hızlı ilerlediğini görüyoruz. Bu da bizim virüsün plazmada yayılmaktan çok katı birşeye ilişip çekirdeğe ilerlediğini düşünmemize neden oluyor.’ Bilimadamlarına göre, HIV virüsünün görüntülenmesi, yeni tedavi metodlarının gelişmesine olanak tanıyabilir. Bilimadamları şimdi HIV'in hücre çekirdeğini engelleyecek metodlar üzerinde duruyor. Hope, ‘Eğer virüse engel olabilirsek HIV’e karşı iyi bir ilaç adayı elde ederiz' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!