AIDS virüsünün kaynağı bulundu

Güncelleme Tarihi:

AIDS virüsünün kaynağı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, dünyada 35 milyon insana bulaşan ve 21. yüzyılın en büyük tehlikelerinden biri olarak gösterilen AIDS virüsünün (HIV-1) kaynağını belirlediler. Araştırmacılara göre insan ‘‘açlık’’ nedeniyle AIDS'le tanıştı. Batı Afrika'da yaşayan bir şempanze türü AIDS virüsü taşıyor, ama hastalanmıyor. İnsanlar, açlık nedeniyle şempanzeleri yiyince ‘‘çağın vebası’’yla da tanışmış oldular.

ABD'nin Alabama Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Beatrice H. Hahn'ın Chicago'daki bir konferansta açıkladığı bilimsel rapora göre, dünyada 35 milyon insana bulaşmış olan HIV-1 virüsü, ‘‘önce şempanze yiyen insanlara’’ geçti.

Virüsün kaynağı olarak Batı Afrika'yı gösteren bilim adamları, burada yaşayan şempanzelerin bir çeşit HIV-1 virüsü taşıdıklarını, bundan sonra hastalık ile ilgili olarak yapılacak araştırmaların bu şempanzelere yöneltileceğini açıkladılar. Şimdiye kadar HIV-1 virüsünün nereden insanlara bulaştığı ile ilgili olarak kesin bir sonucun ellerinde olmadığını belirten ABD Ulusal Allerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Anthony S. Fauci, bunun bilimsel potansiyel için çok önemli bir keşif olduğunu belirtti. Fauci, ‘‘Maymun ile şempanze ayrımı bu şekilde gerçekleştirildikten sonra, şempanzelerde tesbit edilen ‘‘SIVcpz’’ virüsünün, insanlarda görülen HIV-1 ile çok yakın akraba olduğu da analizler sonucunda anlaşıldı’’ dedi. Dr. Fauci, bundan sonraki araştırmalarda, şempanzelerin inceleneceğini ve virüs taşıdıkları halde neden hastalanmadıklarının araştırılacağını belirtti.

Daha önce Afrika'da, üç şempanzede HIV-1 virüsü ile yakın akraba olan bir çeşit virüsün tespit edildiğini söyleyen Dr. Hahn, dördüncü şempanzede ‘‘SIVcpz’’ virüsü tespit ettiklerini ve bundan sonra, daha önce tespit edilmiş olan virüslerin ve şempanzelerin hangi bölgelere ait olduğunu araştırmaya karar verdiklerini belirtti.

Bilim adamları, yaptıkları araştırmalarda, şempanzelerin taşıdıkları virüsler ile, insandan alınan HIV-1 virüsünü karşılaştırdıklarını ve dördüncü şempanzede tespit edilen virüsün HIV-1 virüsünden çok farklı olduğunu gördüklerini kaydettiler.

KÖKENİ BATI AFRİKA

İlk virüs tespit edilen üç şempanzenin Batı Afrika, dördüncü şempanzenin ise Doğu Afrika kökenli olduğu belirlendi. İlk virüs tespit edilen şempanzelerin ‘‘Pan Troglodytes Troglodytes’’, dördüncü şempanzenin ise ‘‘Pan Troglodytes Schweinfurthii’’ cinsi olduğu ifade edildi. Bilim adamları, bazı virüslerin, insanlara bulaşmadan önce, şempanzelerde birbirlerine karışarak yeni bir kombinasyon meydana getirmiş olduklarını ileri sürdüler.

Dr. Hahn, insanlara bulaşmış olan HIV-1 virüsünün, Batı Afrika kökenli şempanzelerden geçmiş olduğunu kesin olarak tesbit ettiklerini ifade etti. Bilim adamlarına göre, şempanzeleri avlayarak yiyen insanlar, ilk virüsü taşıyıcılar oldular ve daha sonra da çevreye yaydılar. Bilim adamları, Batı Afrika'da açlık ve avlanmanın hâl* yaygın olduğuna dikkat çektiler. Bu arada insanların ‘‘farklı tüketim ihtiyaçları’’ nedeniyle Batı Afrika'da avlanan şempanzelerin ve daha başka hayvanların etlerinin birçok ülkeye gönderildiği de vurgulandı.

BİLİMSEL BAŞARI

Şempanzelerin HIV-1 virüsünün akrabası olan virüs türünü yüzlerce ve belki de binlerce yıldan beri taşıdıklarını açıklayan bilim adamları, AIDS'in kökeni olan şempanzelerin belirlenmesi sayesinde hastalık için yapılacak olan aşı çalışmalarında çok daha başka yöntemlerin deneneceğini söylediler. bilim adamları, bu sayede AIDS'e karşı kesin aşının da yakın zamanda bulunabileceğini ifade ettiler. Atlanta'daki Hastalıkları Kontrol Merkezi çalışanlarından Dr. Kevin DeCock, AIDS'in kökeninin belirlenmesi konusunun ‘‘büyük bir bilimsel başarı’’ olduğunu söyledi. Dr. DeCock, bundan sonra şempanzelerin AIDS virüsüne karşı gösterdikleri bağışıklığın araştırılacağını, bunların da yeni ilaçlara ve aşılara ışık tutacağını açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!