Dünya basınından manşetler - 29 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 29 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 10:52

Dünya İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un yaptığı gafla siyasi kariyerini kendi elleriyle bitirdiğini ve ABD eski Başkanı George W. Bush’un eşi Laura Bush’un kitabında dile getirdiği zehirleme iddialarını konuşuyor. Ekonomi basınında ise İspanya’nın da notunun düşürülmesiyle Yunanistan’ın borç krizinin Avrupa’nın geneline yayıldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

FOREIGN POLICY: Ahmedinecad, ABD’den vize istedi
İran ABD’den, Pazartesi günü New York’ta yapılacak Nükleer Silahların Yayılımının Önlenmesi Antlaşması (NPT) konferansına gitmeyi planlayan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad için vize istedi.

Üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilileri ve diplomatlar Ahmedinecad’ın konferansta Pazartesi günü bir konuşma yapmak istediğini ifade etti. Aynı gün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da kürsüye çıkacak.

Yetkililer Ahmedinecad’ın bu olayı ABD ve Avrupa’nın yaptırım çabalarına karşı bir siyasi saldırı fırsatı olarak kullanıp kullanmayacağının ya da yaptırımların aşılmasını öngören yeni bir hedef koyup koymayacağının belli olmadığını belirtti.

İran NPT’ye taraf 189 ülkeden bir tanesi.

Haberin Devamı

THE DAILY TELEGRAPH: Brown’dan intihar gibi gaf
İngiltere Başbakan Gordon Brown’un 65 yaşındaki Gillian Duffy’e arkasından “bağnaz kadın” diyerek hakaret etmesini ve ardından dilediği özürleri konuşuyor.

Hayatı boyunca İşçi Partisi’ne oy vermiş bir seçmen olan Duffy’nin yolda karşılaştığı Brown’a kamu borcu, eğitim ve göç politikaları hakkında birkaç soru sorması, daha sonra Brown’un arkasını dönüp arabasına giderken, hala yakasında olan mikrofonu unutup Duffy’e “bağnaz kadın” demesi olay oldu.

Böylece Başbakan’ın seçmenin önüne çıkıp halkla temas etme ve oy elde etme stratejisi, partininseçim kampanyasına en büyük darbeyi vuran skandala dönüştü. Olaydan sonraki birkaç saat içinde Brown günlük programını iptal ederek skandalın yaşandığı Rochdale’e döndü ve Duffy’den şahsen özür diledi.

Televizyon kameralarıyla birlikte yaşlı kadının evine giden Brown burada kendisini “af dileyen bir günahkar” olarak tanımladı. Daha sonra bütün İşçi Partisi destekçilerine ve adaylarına bir e-posta gönderen Brown, “büyük pişmanlığını” ifade etti. Televizyon münazaralarının bugün yapılacak son bölümünden önce yaşanan bu skandalın İşçi Partisi’nin kampanyasına geri döndürülemez bir zarar verdiğinden endişe ediliyor.

THE NEW YORK TIMES: Başkan’ı ve First Lady’i Almanya’da zehirlemişler
ABD’nin eski başkanı George W. Bush’un eşi Laura Bush’un kaleme aldığı bir anı kitabı ortaya çıktı. Mayıs ayında piyasaya sürülmesi beklenen ancak erken bir kopyasına New York Times’ın ulaştığı “Spoken from my Heart” (Yüreğimden Gelen Sözler) isimli kitapta eski First Lady eşine yapılan suçlamalara cevap veriyor ve George W. Bush’un başkanken aldığı kararlar hakkında yorumlarını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Ancak kitabın en çarpıcı kısmı Bayan Bush’un 2008 yılında Almanya’da yapılan G8 zirvesinde birilerinin kendilerini zehirlediği iddiası. Bugüne kadar ilk kez gündeme gelen bu iddiaya göre Bay ve Bayan Bush ile kendileriyle birlikte seyahat eden ekipten bazı kişiler bir anda hastalandı. Hatta bu yüzden Başkan gezisinin bir kısmını yatakta geçirmek zorunda kaldı. Gizli Servis zehirlenme ihtimalini araştırdı ancak doktorlar bu duruma bir virüsün neden olduğunu söyledi.

Laura Bush kitabında daha önce zehirlenen bir çok üst düzey ismi de hatırlatarak, “Başka delegasyonlarda da hasta olan var mıydı yoksa sadece biz miydik, bunu asla öğrenemedik” diyor.

Haberin Devamı

THE ASSOCIATED PRESS: Hamas’tan Mısır’a büyük suçlama
Hamas’tan yapılan açıklamada Mısır güçlerinin, Mısır-Gazze Şeridi sınırının altından geçen ve Gazze’ye ihtiyaç mallarını sokmak için kullanılan kaçakçılık tünellerinden birini zehirli gazla doldurarak, dört Filistinliyi öldürdüğü duyuruldu.

Tünelden sorumlu bir Hamas güvenlik yetkilisi Mısırlıların geçidi bir çeşit biber gazıyla doldurduğunu söyledi. Daha sonra Hamas İçişleri Bakanı tüneli boşaltmak için kullanılan gazın zehirli olduğunu söyledi. Ölen dört kişinin yanı sıra altı kişinin de yaralandığı ifade edildi. Gazze’nin sınır şehri Rafah’taki hastanenin doktoru da kaçakçıların boğulduğunu belirtti. Mısır’dan henüz bir açıklama gelmedi.

Haberin Devamı

Mısır uzun bir süredir abluka altındaki bölgenin ekonomisinin can damarı olan ancak bölgeye silah girişinin de sağlandığı tünelleri kapatmak için yoğun baskı altındaydı.

THE WASHINGTON POST: Cumhuriyetçiler mali reformun yolunu açtı
ABD’de Cumhuriyetçi Parti mali düzenleme reform paketinin önüne üç gündür koyduğu engeli kaldırdı. Parti yetkilileri ABD ekonomisini yıkılmanın eşiğine getiren riskli yatırım hareketlerinin önlenmesini gündeme getiren teklifi Demokratlarla müzakere etmeyi kabul etti.

Bu hafta içinde üç kez müzakerelere karşı oy kullanan Cumhuriyetçiler son anda tavır değiştirerek teklifin yeniden şekillendirilmesine oynamaya karar verdi.

Haberin Devamı

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin bu süreci aksatmasını partililerin bankalar ve yatırım şirketlerinin çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri yönünde propaganda yapmak için kullanıyordu.

CNN: Çin’de anaokulu saldırısı: 28 çocuk bıçaklandı
Çin’in doğusunda bir anaokuluna yapılan saldırıda elinde bıçak olan bir adam 28 çocuğu ve üç yetişkini bıçakladı. Bu, ülkede bir ay içinde yaşanan benzer olayların üçüncüsü oldu.

Jiangsu eyaletinde yaşanan saldırının ardından yetkililer yaralanan ve hastaneye kaldırılan çocuklardan üçünün durumunun kritik olduğunu bildirdi.

Ülkenin güneyinde de dün benzer bir olay yaşanmış ve 18 öğrenciyle bir öğretmen yaralanmıştı. Geçen ay yaşanan bir başka olayda da Fujian eyaletinden bir doktor sekiz çocuğu bıçaklayarak öldürmüş ve dün de suçlu bulunmuştu.

Bugünkü saldırının failinin olaydan sonra tutuklandığı, 47 yaşında bir erkek olduğu ifade edildi.
Çin’de son dönemde artan bu olaylarla ilgili bir önlem alınması, okullardaki güvenliğin artırılması planlanıyor ancak bunun maliyeti çok yüksek olduğundan plan uygulamaya konamıyor.

BBC: Bu da PlayStation cinayeti
Şili’de 16 yaşındaki bir çocuk evlerindeki PlayStation oyun konsolu yüzünden kavga ettiği 18 yaşındaki ağabeyini öldürmekten suçlu bulundu. Çocuğun ağabeyi konsolu kendisinden izin almadan açtığı için öfkelendiği, mutfaktan bir bıçak aldığı ve ağabeyini göğsünden bıçakladığı ifade edildi.

Polis çocuğun kendilerine “işlerin kontrolden çıktığını” söylediğini ve söz konusu iddialar üzerinden beş yıl hapse mahkum edilebileceğini söyledi.

Çocukların aileleri tarafından terk edildiği ve 10 yıl boyunca yetimhanede yaşadıktan sonra Belçikalı bir kadının kendilerini evlat edindiği ifade edildi. Kadının olay sırasında ülkesinde olduğu belirtildi.

FINANCIAL TIMES: Bir not indirimi de İspanya’ya
Yunanistan’ın borç krizinin euro bölgesinin geneline yayılacağı korkusu, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un İspanya’nın kredi notunu da düşürmesiyle katlandı.

Bu kararla euro dolar karşısında büyük değer kaybetti. AA+dan AA’ya bir derecelik düşüş Portekiz ve Yunanistan’ın kredi notu indirimlerinin ardından geldi. İspanya Yunanistan’ın borç krizinin kendisine yayılmasını önlemek için elinden geleni yapıyordu.

OECD başkanı Angel Gurria olayı Ebola virüsüne benzeterek, “Bulaşıcılık tehlikesi söz konusu değil çünkü virüs çoktan bulaştı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!