Ağrı’ya hasret bitti

Güncelleme Tarihi:

Ağrı’ya hasret bitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güvenlik nedeniyle Ağrı Dağı'na getirilen çıkış yasağı, 12 yıl aradan sonra kaldırıldı. İnanç turizmi çerçevesinde Ağrı'yı 30 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor.

PKK'lı teröristlerin yuvalanması üzerine turizme ve yaylacılara kapatılan Ağrı Dağı'nda 12 yıllık hasret sona erdi. İnanç turizmi nedeniyle Ağrı dağına çıkış yasağının kaldırılması hem turizmcileri hem de dağcıları sevindirdi.

1987 yılı yaz mevsiminde birkaç kez Amerikalı, Alman ve Japon turistlerin PKK'lı teröristler tarafından rehin alınması üzerine Ağrı Dağı'na çıkış yasaklanmıştı.

5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı, İran'dan Türkiye'ye geçiş yolu olarak da kullanılıyordu. Dağın PKK'dan tamamen temizlendiğini söyleyen Vali Lütfi Yiğenoğlu, yörede başlatılan ve başarıyla süren ekonomik kalkınma hamlesinde Ağrı Dağı'nın da önemli bir yeri bulunduğunu açıkladı.

Yiğenoğlu, ‘‘Ağrı Dağı'na çıkışlar, güvenlik nedeniyle yasaklanmıştı. Ama Ağrı Dağı artık güvenli bölgedir. Doğubeyazıt'taki 34. Mekanize Tugayı'na başvurarak izin alan herkes Ağrı Dağı'na çıkabilir’’ dedi.

30 BİN TURİST GELECEK

Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da ‘‘Ağrı dağının zirvesine çıkmak her dağcının rüyasıdır. Hem turizm, hem de dağcılık açısından çok sevindirici bir gelişme. Ağrı dağına çıkmak için gelen yabancı turist Türkiye'de en az 2 hafta kalır’’ diye konuştu.

Bu arada Hazreti İsa'nın 2000'inci doğum yıldönümü nedeniyle Ağrı Dağı'nı yaklaşık 30 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Turizmciler, Kudüs'ü ziyaret edecek milyonlarca Hıristiyan'dan büyük bir bölümünün Ağrı Dağı'nı da görmeye geleceğini belirtti.

Kutsal kitaplara göre Nuh'un Gemisi, Ağrı Dağı'nda bulunuyor. Ağrı Dağı'nın tam karşısında Üzengili Köyü'nün alt kısmında Türkiye-İran transit yoluna 3.5 kilometre uzaklıktaki gemi sulietli toprak yığını, bazı bilimadamları tarafından Nuh'un Gemisi olarak nitelendirilmişti.

Diyarbakır Bingöl Yolu da artık güvenli

DOĞU'da terörün izleri yavaş yavaş siliniyor. Ağrı Dağı'na çıkış yasağının kaldırılması öncesinde, geçtiğimiz günlerde de Bingöl-Diyarbakır Karayolu gece-gündüz ulaşıma açılmıştı. PKK'lı teröristlerin yol keserek katliam yapması nedeniyle bu yolda, sadece gündüzleri belli saatlerde araçların konvoy oluşturarak geçişine izin veriliyordu.

Aydın Arslan Harekát Üssü'nün hizmete girmesiyle Diyarbakır-Bingöl Karayolu'nda güvenlik sorunu kalmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!