Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kaç yıl yatar?

Güncelleme Tarihi:

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kaç yıl yatar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2020 14:37

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, normal müebbet hapis cezası hükümlerine göre değerlendirilmemektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için suç türleri yer almaktadır. Suç türlerine göre ceza alan hükümlüler, ağırlaştırılmış hapis cezası çerçevesinde şartla tahliye durumlarından faydalanamamaktadır. Peki, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kaç yıl yatar? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için belirli şartlar vardır. Bu şartlar dahilinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 40 yıla kadar çıkabilmektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlü, ceza indirimlerinden faydalanamaz. Peki, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kaç yıldır? İşte, detaylı bilgiler

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI NEDİR VE KAÇ YIL SÜRER?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir. Kanun çerçevesinde şartla tahliye hükümleri saf dışı kalabilmektedir.

Müebbet hapis cezası ise hükümlünün hayatı boyunca devam eder.

Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.

Haberin Devamı

Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak
suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı,
g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
i) Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,
j) Kan gütme saikiyle,
k) Töre saikiyle,
İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır

Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

BAKMADAN GEÇME!