Ağır ev ödevi

Güncelleme Tarihi:

Ağır ev ödevi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB'nin Türkiye'ye verdiği ortaklık belge taslağında, ‘‘Kürtçe TV ve Kürtçe eğitimin serbest bırakılması’’ isteniyor. Ankara'da büyük sıkıntı yaratan taslakta, KKTC de tamamen yok sayılıyor.

AVRUPA Birliği'nin genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen'ın Ankara'da hükümete sunduğu belgede, ‘‘Kürtçe TV'ye izin verin, Kürtçe eğitimi serbest bırakın’’ talepleri yeraldı.

Ankara'yı geçen hafta ziyaret eden Verheugen, hükümete bir ‘‘Katılım Ortaklığı Belgesi’’ taslağı bırakarak gitti. Taslak büyük sıkıntı yarattı.

Taslakla Kürt kökenlilere kültürel haklar verilmesi ve ‘‘Kürtçe eğitim’’ hakkı tanınması isteniyor. Bir diğer başlık da Kıbrıs konusu. Bu maddede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tümüyle hiç sayılıyor. Türkiye Kürtlere kültürel haklar verilmesini de isteyen AB'nin bu önerisine, yine Lozan Anlaşması ile karşılık verdi.

Türk tarafı, AB temsilcisine Lozan Anlaşması uyarınca Türkiye'de sadece ‘gayrimüslimlerin’ azınlık olarak tanımlandığını ve gayrimüslimlerin Türkiye'de kendi dillerinde eğitim yapma özgürlüğünün bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin tarihi gelişiminin Batı Avrupa'nınkinden farklı olduğu, Batı Avrupa'da ırk temelinde bir farklılık bulunduğu, buna karşılık Türkiye'de ırk, dil ve din ayırımı yapılmadan her vatandaşın ülkenin her yerinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olduğu da, Verheugen'a iletildi.

Azınlık ifadesinin sadece Kopenhag Kriterleri'nde yer aldığını yineleyen Türk tarafı, AB'nin en önemli sözleşmelerinden birisi olan Amsterdam Anlaşması'nda ‘azınlık’ ifadesinin bulunmadığını da tekrarladı.

ÖNCE CEM'E VERDİ

Bu arada AB ve Türk tarafından gizlenen taslağın Verheugen tarafından 13 Haziran günü Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile yaptığı görüşmede Cem'e verildiği, Cem'in de bu taslağın bir örneğini hemen Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği ileri sürüldü.

Verheugen'ın taslağı daha sonra da Başbakan Ecevit ile AB genel sektererliğinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a verdiği iddia edildi. Başkent kulislerinde, Verheugen Ankara'ya gelmeden kısa bir süre önce taslağın Türk tarafına iletildiği de konuşuluyor.

AB ve Türk tarafı, öneri taslağıyla ilgili medyaya hiçbir haberin sızdırılmaması konusunda anlaştı. Ancak Hürriyet'in ‘AB’nin öneri taslağı getirdiğine' dair bilgilere ulaşması, Türk tarafıyla birlikte AB çevrelerinde de rahatsızlık yarattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!