’Ağır abiler’ yumruk yumruğa

Güncelleme Tarihi:

’Ağır abiler’ yumruk yumruğa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 00:00

Hrant Dink cinayeti davasının, 3 sanık hakkında tahliye ve suikastin Ergenekon’la bağlantısının araştırılması kararının verildiği 8’inci celsesinde yumruklar konuştu.

HAYAL VE TUNCEL MAHKEMEYE AYNI ARAÇLA GELDİLER

İlk defa sanık olarak dinlenen, Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’e, kardeşinin cinayetten sonra neden Ümraniye’deki dayılarının değil de, arkadaşı Hüseyin Özçiçek’in evinde kaldığı soruldu.

İki kez yumruklaştılar

Osman Hayal, bu soruyu, "Çocukluktan tanıdığımız birisi. Kardeşimin oraya gittiğinden haberim vardı. Ayağından yaralı olduğu için teslim etmedim. Kardeşim komploya kurban gitti" diyerek yanıtladı. Zaman zaman kekeleyen Osman Hayal’in, "Erhan’ı (Tuncel) tanıdıktan sonra bu olayların içine girmiştir. Trabzon’da bu tip olaylar olmuyordu. Erhan ne zaman mahalleye geldi oldu" sözleriyle ise ortalık karıştı. Bu sözler üzerine, Erhan Tuncel, "Ne alakası var. Yasin’i ne zaman tanımışım" diye tepki gösterdi. Sinirlenen Yasin Hayal de, "Maaşı sen alıyorsun lan" diyerek Erhan Tuncel’i yumrukladı. Küfür ederek Tuncel’e bir de kafa atmaya çalışan Yasin Hayal, hakimin talimatı üzerine salondan çıkarıldı. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müdahil avukatlar, Hayal kardeşlerin avukatı Fuat Turgut hakkında adliyenin bahçesinde dağıttığı basın açıklamasının ırkçı ifadeler taşıdığını iddia ederek mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Turgut’un cevabı gerginliğe yol açarken, sinirlenen Dink ailesinin üyeleri salonu terketti. Salonda bunun şaşkınlığı yaşanırken Erhan Tuncel, Yasin Hayal’in omuzuna yumruk attı. Hayal de saldırmak isterken araya jandarmalar girdi. Tuncel’e karşılık veremeyen Hayal sinir krizi geçirdi. Hayal duruşma salonundan çıkartıldı. Hakim, Erhan Tuncel’i azarlayarak onu da dışarı çıkarttı.

Tanık polisler
/images/100/0x0/55eb3bd3f018fbb8f8b3f70a


Tuncel’den sonra cinayet tarihinde Trabzon’da İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli 3 polis, Erhan Tuncel’in tanığı olarak dinlendi. Polislerin çapraz sorgusunda Dink cinayetinde istihbarat zaafı yaşandığı bir kere daha ortaya kondu. Polis Mehmet Aydın 2005 yılında Tuncel’in kendilerine Dink’in öldürüleceğini söyleyince üstlerine bildirdiklerini belirterek, "Teknik ve fiziki takip de yaptık" diye konuştu. Diğer tanık polis Onur Karakaya ise "Görevimizi yaptık vicdanen rahatız" dedi. Karakaya, Avukat Kezban Hatemi’nin "Ölüm, görevinizi iyi yapmadığınızı ortaya koyuyor" tespitine, "Kontrolümüz dışındaydı" diye karşılık verdi. Savcı tutuklu 8 sanıktan 5’inin tahliyesini istedi. Mahkeme ise Tuncay Uzundal, Mustafa Öztürk ve Zeynel Abidin Yavuz’un tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi. Yumruklaşan Hayal ve Tuncel’in gelecek duruşmaya getirilmemesi karara bağlandı.

Ergenekon’a dayandı

Mahkeme ayrıca, Dink’in öldürülmesinin arkasındaki örgütlü yapının ortaya çıkartılabilmesi için, cinayet sırasında Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz’ün adına kayıtlı telefonlar ile yapılan görüşmelerin tespit edilmesi, banka hareketlerinin soruşturulması açısından halen devam etmekte olan Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından araştırılması için yazı yazılmasına karar verdi. Sanıkların Ergenekon sanıklarıyla bağlantılarının olup olmadığının tespiti için, cep telefonu arama kayıtlarının istenmesi de kararlaştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!