Ağabeyini kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Ağabeyini kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00

Talasemi hastası 4 yaşındaki Mert’i, tüp bebek yöntemiyle bir hafta önce dünyaya gelen kardeşi Alara kurtaracak. Alara 8 ay sonra alınacak kök hücre ve kemik iliğiyle ağabeyini sağlığına kavuşturacak.

EVLENDİKLERİNDE ikisi de talasemi (Akdeniz anemisi) taşıyıcısı olduğunu bilmiyordu. Gülin-Atilla Yasgan çifti, ilk çocukları Mümtaz doğduğunda olağandışı bir durum yoktu. Ancak ikiz çocuklarından Mert ve Melisa’yı götürdükleri kontrolde, doktorun şüphesiyle yapılan test her şeyi değiştirdi. Mert talasemi hastasıydı. Tüm aileye uygulanan testler, anne ve babanın, ilk çocukları Mümtaz ve ikizlerden Melisa’nın da taşıyıcı olduğunu gösteriyordu.

Talasemi vücutta demir birikmesine yol açan, sık sık kan nakline ihtiyaç duyulan bir hastalık olduğundan Mert’in tedavisine hemen başlandı. Ancak doktorlar tek çarenin, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmekten geçtiğini söyledi.

Gülin Yasgan, Memorial Hastanesi’nde 2 yıl önce tedaviye başladı. Tam 5 defa tüp bebek yöntemini denedi. Sonuç başarısız oldu. Tam umudunu kaybetmek üzereyken, Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Semra Kahraman, bir kez daha denemeyi önerdi. Genetik Bölümü Sorumlusu Dr. Yaman Sağlam, Mert ile doku uyumu olan ve sağlıklı tek embriyonu seçti. Seçilen embriyon anne rahmine yerleştirildi.

ALARA UMUT OLDU

Bir süre sonra hamile kaldığını öğrenen Gülin Yasgan, "Tek düşüncem oğlumun hayatını kurtarmaktı. Altıncıda tüm umudumuz bir tanecik embriyona kalmıştı. Bu bir mucizeydi. Çünkü tek embriyonun rahme tutunma ihtimali çok düşüktü. Embriyonun tutunduğunu öğrendiğimizde dünyalar bizim oldu. Doktorlar kök hücre ve kemik iliği naklinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Kaybedecek zamanımız yoktu, Mert için umut doğmuştu. Mert, kardeşinin doğumuyla hastalığından kurtulacağını biliyor, çok seviniyor. Kızımın doğum sevinci, oğlumun sağlığına kavuşacak olmasının sevincine karıştı" dedi.

Gülin Yasgan, bir hafta önce kızı Alara’yı kucağına aldığında Mert’in kurtulacağına daha çok inandı. Oğlu Mert’e telefon edip bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Mert’in cevabı tüm aileyi duygulandırdı: "Kardeşim beni iyileştirecek mi? Onu ne zaman göreceğim?"

TALASEMİ NEDİR?

AKDENİZ anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Talasemi hastası çocuklar, kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ortaya çıkar. Ömür boyu düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Tedaviler zor ve pahalıdır.

NAKİL İLK DEFA TÜRKİYE’DE

Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Semra Kahraman, Gülin Yasgan’ın mücadele gücüne çok saygı duyduğunu ve çok fedakár bir anne olduğunu söylüyor. Üstelik talasemi hastası olup da ilik nakli gereken hastalar içinde ilk defa Mert’e Türkiye’de ilik nakli yapılacak. Bundan sonra Alara’nın 10 kiloyu aşması için beklemek gerekiyor. Bunun için bebeğin kordon kanındaki kök hücrelerin saklandığını belirten Dr. Yaman Sağlam ise Akdeniz Üniversitesi’nde yaklaşık 8 ay sonra kök hücre ve kemik iliği nakli yapılacağını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!