Aflatoksin hem üreticiye hem ülkeye kaybettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Aflatoksin hem üreticiye hem ülkeye kaybettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 15:07

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Fındıkta oluşan aflatoksin 2001 yılından bu yana Türk ihracatçısının başında bir bela, onun için üreticilerimizin uyanık ve son derece dikkatli olması lazım" dedi.

Haberin Devamı

Fındık hasadında çalışmak üzere Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, hayata destek projesi kapsamında Gürsoy fındık fabrikasını
gezdi. Burada yetkililer tarafından çocuklara fındığın fabrikada işlenişi ile ilgili bilgiler verildi.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan KFMİB Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, hayata destek projesi kapsamında çocuklara fabrikayı gezdirerek hep bahçede gördükleri fındığa farklı bir gözle de bakmalarını sağladıklarını söyledi.

Fındığın bölge adına önemine değinen Gürsoy, üreticilere de aflatoksin konusunda uyarılarda bulundu.

Üreticilerin fındıkta oluşan aflatoksine karşın dikkatli ve uyanık olmaları gerektiğini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bilindiği üzere fındık olgunlaştıktan sonra toplanması gerekiyor. Aksi takdirde olgunlaşmamış olan bir fındıkta yüksek miktarda rutubet oluyor. Yüksek miktarda rutubet olan fındıklarda da yağışlı havalarda çotanağın içerisinde aflatoksin oluşuyor. Bu aflatoksin 2001 yılından bu yana Türk ihracatçısının başında bir bela. Onun için üreticilerimizin uyanık ve son derece dikkatli olmaları lazım. Üreticilerimiz mutlaka kurallara uygun hareket ederek işlemleri yapmalılar"

Haberin Devamı

" Hem ülke hem de üreticimiz kaybediyor"

Gürsoy fındıkta oluşan aflatoksinin hem ülkeye hem üreticiye kaybettirdiğini vurgulayarak, "Üreticilerimizin ürünlerini olgunlaştıktan sonra toplamaları lazım. Naylon çuvallarda fındık bekletilmemeli hatta mümkünse hiç kullanmasınlar. Yine üreticilerimiz fındığını en iyi şekilde kurutması gerekiyor. Ama maalesef fındığı kurutmadan ve naylon çuvallarda çok olumsuz şartlarda depo ortamlarında fındık stoklanıyor. Dolayısıyla bu uzun vadeli olunca da fındıkta aflatoksin ve küf ürüyor. En sonunda da fındığın çürümesine neden oluyor. Dolayısıyla da hem ülke kaybediyor hem de üreticimiz kaybediyor" ifadelerini kullandı.

Gürsoy, üreticilerin uyarıları dikkate almaları durumunda hem kendilerinin hem de ülkenin kazanacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!