Afganistan'ın geleceÄŸi için toplantı

Güncelleme Tarihi:

Afganistanın geleceği için toplantı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 16:31

Yaklaşık 40 ülkenin temsilcileri, Afganistan`ın yeniden imar ve inşasını görüşmek üzere Brüksel`de biraraya geldi.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu`nun kalkınma yardımından sorumlu üyesi Poul Nielson, 2 gün sürecek toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ``Afganistan`ın yeniden inşasının, yerel yetkililerin güvenlik ve istikrarı sağladığı bölgelerde başlayacağı`` mesajını verdi.  

Avrupa Komisyonu`nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Patten de ``güçsüz, çalışmayan kurumları, altyapısı olmayan ve en iyi beyinlerinin sürgünde olduğu bir ülkeyle karşı karşıya bulunulduğunu``ifade etti.  Toplantıyı organize edenler, 20 milyon nüfuslu Afganistan`a yardımetmek için en acil projelerini belirlemek üzere bir ``izleme grubu`` oluşturulacağını belirtiyorlar.  

Yardım projeleri arasında, gıda güvenliğinin yeniden sağlanması, mültecilerin geri dönüşü, tarımın kalkındırılması ve kara mayınlarınıntemizlenmesinin bulunduğu kaydediliyor. Toplantıya, Washington`da 20 Kasım`da kurulan, ABD, AB, Japonya ve Suudi Arabistan`dan oluşan Afganistan Grubu başkanlık ediyor.  

AFGAN SAVUNMA BAKANI,  BARIŞ GÜCÜNÜN GÖREVİ SEMBOLİK OLACAK  
   Â
Kabil`e ilk İngiliz barış gücü askerlerinin ayak basmasına 24 saat kala, geçici Afgan hükümetinin savunma bakanı Muhammed Fehim, barış gücü konusunda BM ile aralarında büyük farklılıklar olduğunu söyledi.  

Fehim, Afganistan`a gelecek barış gücü askerlerinin sayısının 3 bin olacağını, ancak bunlardan yalnızca bininin barış gücü rolü üstleneceğini ve rollerinin sembolik olacağını söyledi.  

Kalan 2 bin kişinin yedek asker ve insani yardım görevlerinde bulunacağını belirten Fehim, ``Kendileri istedikleri için burada bulunacaklar. Ancak varlıkları sembolik olacak. Güvenlik Afganların görevidir`` dedi.  

BM ise Afgan barış gücüne daha büyük rol atfediyor. BM`nin taslak karar tasarısına göre başlangıçta bin kişiden oluşacak barış gücü askerlerinin sayısı ileride 5 bine çıkacak.  
BM ayrıca barış gücü askerlerine, gerekli olması halinde askeri güç kullanma hakkı veriyor.  

Fehim ise buna karşı çıkarak, ``Uluslararası barış gücünün güç kullanma, Afganların iÅŸlerine karışma ve silahları toplama yetkisi olmadığını`` söyledi.  Yeni hükümetin diÄŸer üyeleriyse, barış gücünü memnuniyetle karşılıyor ve rolünün sembolik olmamasını, baÅŸkentte güvenliÄŸi saÄŸlamagörevinin olmasını kabul ediyor.Â

KABİL`DE BÜTÜN SİLAHLI GRUPLARA KENTİ TERK ETME ÇAĞRISI 
   Â
Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dr. Gülbettin, başkent Kabil`deki bütün silahlı gruplara bir an önce kenti terk etme çağrısında bulunulduğunu bildirdi. 

Sözcü, bazı özel birlik ve polis mensubu hariç, kentteki silahlı bütün gruplara Kabil sokaklarını terk etme ``ricasında`` bulunulduğunubelirterek, ``Güvenlik komitesinin aldığı karara göre kent sokaklarında hiç kimse silahlı dolaşamayacak`` dedi. 

Dr. Gülbettin, söz konusu talimatın ``sorumsuz kişilere uygulanacağını`` güvenlik komisyonunca konuşlandırılmış silahlı kişilerin bu kapsamın dışında kaldığını sözlerine ekledi. 

Güvenlik komitesi, içişleri bakanlığı, savunma bakanlığı ve istihbarat servisleri yetkililerinden oluşuyor. Taliban`ın 12 Kasım`daKabil`den çıkışının ardından binlerce silahlı savaşçı ve zırhlı araçlar, kamyonlar kent sokaklarında görülebiliyordu.

Haberin Devamı

  
PAKİSTAN VE İRAN, GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİNDE 
   Â
Pakistan ve İran`ın, Afganistan`da 22 Aralık`ta göreve başlayacak 6 aylık geçici hükümeti yalnız bırakmayarak, düzenlenen törende temsil edileceği bildirildi.  

Pakistanlı hükümet kaynakları, Pakistan`ın 22 Aralık`taki törende Dışişleri Bakanı Abdül Settar ile temsil edileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı`ndan bir yetkili de ``Karar bugün alınacak, ama büyük olasılıkla Pakistan Abdül Settar tarafından temsil edilecek`` dedi.  

Pakistan`ın Afganistan Büyükelçisi`nin Bakan`a eşlik edeceği belirtilirken, İran`ın da Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edileceği bildirildi.  

İran radyosundaki haberde, yarın İran`ın Kabil`deki Büyükelçiliği`nin konsolosluk hizmetlerine başlayacağı ve düzenlenecektörende Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi`nin de hazır bulunacağı belirtildi.  

Ä°ran`ın Kabil`de büyükelçiliÄŸini yeniden hizmete sokan ilk ülkelerden biri olduÄŸu hatırlatılan haberde, Harrazi`nin ertesi gün Afgan hükümetinin göreve baÅŸlaması dolayısıyla düzenlenen törene de katılacağı kaydedildi. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!