Affedin

Güncelleme Tarihi:

Affedin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 00:00

Almanya’da aşırı sağcı Neo-Nazi örgütü tarafından öldürülen 8’i Türkiye kökenli 10 kişi, dün Berlin’de 1200 kişinin katıldığı tarihî bir törenle anıldı.Başbakan Merkel, “Cinayetlerin aydınlatılması, arkasındaki kişilerin ortaya çıkarılması konusunda her türlü çabayı harcayacağıma söz veriyorum” dedi.Cinayetlerin önlenememesinin, hatta kurbanların yakınlarından şüphe duyulmasının Almanya için utanç verici olduğunu belirten Merkel, “Bizi affedin” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 2000-2006 yılları arasında aşırı sağcı Neo-Naziler tarafından öldürülen 8 Türk, bir Yunanlı ve bir Alman polis anısına dün Berlin’de düzenlenen devlet töreninde Başbakan Angela Merkel, kurban yakınlarından af diledi. Merkel, Cumhurbaşkanı Vekili Horst Seehofer, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile kurban yakınları salona hep birlikte girdi.

‘Almanya için utanç verici’

Törende ilk konuşmayı Başbakan Angela Merkel yaptı. Neo-Naziler tarafından işlenen bu cinayetlerin engellenmemesinin Almanya için utanç verici olduğunu belirtirken, cinayetlerden sonra kurbanların yakınlarından şüphelenilmiş olmasından dolayı kendilerinden af diledi. “Bizi affedin” diyen Merkel, davetlileri, kurbanları anmak amacıyla kısa süreli bir saygı duruşuna davet etti.

Haberin Devamı

TÖRENDEN KARELER

‘Haklısınız ve yalnız değilsiniz’

Aşırı sağcı canilerin yıllarca fark edilmeden toplumun içinde yaşayabilmiş olmasının Almanya için bir ilk olduğunu, bu nedenle kurbanların yakınlarının şüphelerini, öfkelerini ve yalnız bırakıldıklarını düşünmesini anlayabildiğini ifade eden Merkel, bunların hiçbir zaman ortadan kaldırılamayacağını ancak bu anma törenini de ailelerin yalnız olmadığını göstermek amacıyla düzenlediklerini kaydetti. Başbakan Merkel, bu cinayetlerin ve arkasında kimler olduğunun aydınlatılması ve ortaya çıkarılması için hukuk devletinin tüm imkanlarının kullanılacağı sözü de verdi.

‘Başbakan olarak söz veriyorum’

Merkel, “Almanya Başbakanı olarak cinayetlerin aydınlatılması,  arkasındaki kişilerin ortaya çıkarılması ve yargılanması konusunda her çabayı harcayacağıma söz veriyorum” dedi. Bu olayların bir daha yaşanmaması için önlemlerin alındığını ve çok sayıda araştırma komisyonunun kurulduğunu, Almanya’da insanların sadece farklı kültürden, dinden gelmelerinden ya da derilerinin renginden dolayı takibe uğramalarına ya da şiddete maruz kalmalarına izin vermeyeceklerini de söyledi.

BU FOTOĞRAFLAR ÇOK ŞEY ANLATIYOR

‘O aşağılayıcı videoları izledim’

Merkel, katillerin hazırlamış olduğu videoları seyrettiğini ve bugüne kadar hayatında insanları bu kadar aşağılayan bir şey daha görmemiş olduğunu dile getirdi. Başbakan Merkel, bazen devlet olarak yeterli kalmadıklarını da kabullenmek zorunda olduklarını, demokrasi düşmanlarının, işsizliğin yüksek olduğu bölgelerde etkili olmaya çalıştığını, tüm toplumun bunlarla mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Tek bir ülke, tek bir toplumuz’

En basit ırkçı söylemlerin bile hassasiyetle izlenmesi ve vatandaşların uyanık olması gerektiğini belirten Merkel, Almanya’nın, refahını dünyaya açık bir ülke olması sebebiyle sağlayabildiğini ifade ederek, “Biz tek bir ülke ve tek bir toplumuz” dedi.

12 ‘farklı’ insan 12 mum taşıdı

BÜYÜK anma töreni, Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi Orkestrası’nın Bach’ın eserini çaldığı esnada farklı din ve etnik yapıya mensup 12 gencin salona sırayla 12 mum taşıması ile başladı. Açılış konuşmasını Başbakan Merkel yaptı. Konuşmanın ardından orkestra, Cemal Reşit Rey’in eserini seslendirdi.

Dıranas şiiri okundu

Ahmet Muhip Dıranas’ın Kar şiiri ile birlikte, Erich Fried, Bertolt Brecht ve Josef Reding’in şiirleri yorumlandı. Yapımcı Mousse T. (Mustafa Gündoğdu) tören için uyarladığı Sting’in ‘Fragile’, John Lennon’ın ‘Imagine’ eserini çaldı.

Haberin Devamı

Acılı babanın 3 isteği

MERKEL’in ardından Neo-Naziler’in son kurbanı Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat, duygu dolu bir konuşma yaptı. Besmele çekerek konuşmasına başlayan İsmail Yozgat, Ombudsman Barbara John’un kendisine mektup göndererek 10 bin Euro tazminat isteyip istemediğini sorduğunu belirterek “Biz para  istemiyoruz” dedi.

‘Büyük abileri’ bulun

Konuşmasına üç isteği olduğunu belirterek devam eden Yozgat “Birinci isteğim katillerin ‘abileri’ yakalansın. Benim Alman adaletine güvenim tamdır” dedi.

Adı sokağa verilsin

İkinci isteğinin oğlunun adının doğduğu ve vurulduğu sokağa verilmesi olduğunu belirten Yozgat, üçüncü olarak da Neo-Naziler’in öldürdüğü 10 kurban adına bir vakıf kurulmasını istedi.

Haberin Devamı

Doğduğum bu ülkeyi terk etmeyeceğim

NEONAZİ cinayetlerinin ilk kurbanı Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek ile sekizinci kurban Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık kürsüye çıktı. Şimşek, cinayetten sonra kendilerinden şüphe duyulduğunu, polisin bile, babasının uyuşturucu ticaretiyle ilgilenmiş olabileceğini ima etteğini ancak gerçeğin ortaya çıktığını söyledi. Semiya Şimşek, “Her şeye rağmen doğduğum bu ve kök saldığım bu ülkeyi terk etmeyeceğim” dedi.

Nâzım’la veda

GAMZE Kubaşık Nâzım Hikmet’in Davet şiirini Almanca okudu. Ardından sahnede bulunan 12 mumdan birini Semiya Şimşek alarak Gamze Kubaşık’a verdi. Mumu taşıyan Gamze önde, arkasında Semiya ile birlikte davetlilerin arasında salonu terk etti. Başbakan Angela Merkel ve diğer konuklar da Gamze ve Semiya’yı takip ederek salondan ayrıldı.

Haberin Devamı

1200 konuklu tören

Başkent Berlin’in ünlü Jandarma Meydanı’ndaki “Konzerthaus”da (Konser Evi) yapılan törene parti genel başkanları, sivil toplum örgütleri, Türkiye’den milletvekilleri dahil 1200 konuk vardı.

Acıyı kalbimde hissettim

ALMANYA’da köklü partilerin ortak cumhurbaşkanı adayı olan Joachim Gauck, törenden sonra Hürriyet’e, “Her şeyi kalbimde hissettim. Acıları, üzüntüleri, yaşanan kötülükleri her şeyi” dedi. Gauck, Almanya gibi demokratik bir hukuk devletinde ırkçılığa kesinlikle yer olmadığını belirtirken cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu konuya çok önem vereceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!