İstanbul'da şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 13:05

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD), aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu 21 il için yapılan kuvvetli yağış uyarısında "Sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun" denildi. Uyarıların ardından İstanbul'da gece saatlerinden bu yana yağışlı hava etkili oluyor. Esenyurt Pınar mahallesinde sağanak yağış nedeniyle taşan derede çok sayıda kişi mahsur kaldı. İlk belirlemeye göre mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. İstanbul'da gece boyunca çakan şimşek sayısı 7 bini aştı. Bakan Soylu, "İlk etapta evlerini su basanlara 5 bin TL, iş yerlerini su basanlara 10 bin TL nakit elden verilecek" dedi. İstanbul Valisi Yerlikaya, "797 su baskını ihbarı yapıldı, şiddetli yağış 22.00’ye kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AFAD’dan yapılan açıklamada "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Pazar günü ilk saatlerden itibaren, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale’nin doğusu ile zamanla Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ile Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın iç kesimleri; Ankara, Eskişehir ve Çankırı; Afyonkarahisar ve Kütahya çevreleri ile Çorum’un batısında kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun" ifadeleri kaydedildi.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı


İSTANBUL'DA OLAĞANÜSTÜ GECE: ŞİMŞEK, GÖK GÜRÜLTÜLÜSÜ, KUVVETLİ YAĞIŞ

Haberin Devamı

Uyarıların ardından İstanbul'da yağışlı hava gece saatlerinden bu yana etkili oluyor. Kentte gökyüzü önce şimşeklerle aydınlanırken, daha sonra yağmur etkili oldu. Yolda ilerleyen sürücüler ve yayalar yağmurla birlikte zor anlar yaşadı. Sultangazi'de bir caddede rögarlar taşarken, araçlar güçlükle ilerledi. Taksim ve Mecidiyeköy'de trafiğe çıkan sürücülerin de güçlükle ilerlediği görüldü. Şehir genelinde yağışlı hava etkisini sürdürüyor.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA: ŞİDDETLİ YAĞIŞ 22.00’YE KADAR DEVAM EDECEK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenyurt'ta sel felaketi yaşanan Pınar ve Yeşilkent mahallelerinde incelemelerde bulundu. AFAD İl Başkanı ve bölgede çalışan personellerden bilgi alan Yerlikaya, basın açıklaması yaptı.

Yerlikaya, "Bayramın birinci gününde Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz, AFAD İl Başkanlığımız ve valilik olarak hep birlikte günün ilk saatlerinden itibaren devam edecek gök gürültülü sağanak yağış ikazlarımızı yapmıştık. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmış, tedbirli olmaları noktasında hatırlatmalarımızı her zaman olduğu gibi yaptık. Bugün saat 01:00 sularında şehrimizde şiddetli yağışla birlikte pek çok yerde su baskınları noktasında ihbarlar geldi. Bunların her biri 112 merkezimizde değerlendirildi. Bu rakamlar 2 saatte bir bizlere veriliyor. Saat saat 12:00 itibari ile su baskınları noktasında gelen ihbarların sayısı 797'dur. Bu ihbarların 266'sı Esenyurt ilçemizden yapıldı. Esenyurt ilçemizdeyiz. Pınar mahallemiz ve Yeşilkent mahallemizin kesiştiği noktada, Haramidere'nin geçtiği bölgelerde gece saat 01:00 noktasında yağışlarla birlikte maalesef su baskınları yaşanmıştır. Az önce söylemiştim 266 su baskını ihbarını alan bütün arkadaşlarımız büyük bir hassasiyetle çok hızlı hareket ederek burada oturan vatandaşlarımızı ikaz etti.

Haberin Devamı

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

Şu ana kadar ki tespitlerde 128 daire 12 iş yeri üç fabrika maalesef su baskınından olumsuz etkilenmiş bulunmakta. Şükürler olsun ki bir can kaybımız yok. 128 daireden şu ana kadar 70 civarında tahliyeleri edildi. Bu akşama kadar inşallah su basan dairelerin, işyerlerinin su tahliyelerini gerçekleştireceğiz. İçlerinin temizlenmesi, sokaklarımızın çamurdan temizlenmesi birkaç gün içerisinde tamamlanacak. Bu akşam olmadan bütün hasar tespit çalışmamız tamamlayacağız. Bakanımızın da talimatıyla vatandaşlarımıza 5'er bin, iş yeri olan vatandaşlarımıza 10'ar bin lira yardım koordine edildi. Onları da vatandaşlarımıza ulaşacağız. Sizler aracılığıyla hem şehirlerimize, hassasiyetle yaklaşmalarını özellikle rica ediyorum. Bugün saat 22.00'ye kadar şiddetli yağış uyarısı henüz geçmiş değil devam ediyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

BAKAN SOYLU'DAN NAKDİ DESTEK AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle sel meydana gelen Esenyurt'ta incelemelerde bulundu.

Bakan Soylu, basın mensuplarının soruları üzerine "Bu gece sabaha kadar birkaç kez yoğun ve şiddetli bir yağmur yağdı. Biz de hem vali yardımcılarımız, AFAD Başkanımız, kaymakamımız ve il afet müdürümüz burada bir çalışma ortaya koydular. Büyükşehir Belediyesiyle birlikte de bir değerlendirme yaptık. Onlar da su basan yerlerle alakalı boşaltmaları yapıyorlar.  Yani bundan sonra nasıl bir adım atılması gerekir ve hızlı ve çabuk süratli adımlar ne şekilde olması gerekli vatandaşlarımızı dinledik. Hem meselenin hikayesini de hep beraber değerlendirme fırsatına sahip olduk. Bir daha burada su basmamasını teminen neler yapılabilir bu konuda bir karşılıklı çalışma da yapılacak ve yapılanlar var, yapılanları değerlendirdik. Ayrıca evleri ve işyerleri su basan vatandaşlarımız yalnız kalmayacaklar. Hemen ilk etapta 5'er bin liralık evlerine su basanlara, iş yerleri su basanlara da 10'ar bin liralık bugün itibariyle bir banka şubesi açtırdık. Hemen kendilerine nakit olarak elden verilecek. Allah'a hamd olsun bir can kaybımız yok önemli olan o. Bir anda yoğun bir yağmurla karşı karşıya kalındı. Burada yapılması gereken işler var, onu da büyükşehir belediyesi ile değerlendirildi ve zannediyorum yakın bir zamanda yapılıp sona erecek. Geçmiş olsun arkadaşları hasar tespitlerini bu gece yarısına kadar yapıp bitirecekler ve vatandaşımızın burada karşı karşıya kalmış olduğu bu mağduriyette, en azından maddi mağduriyet , tabii mübarek bayram günü karşı karşıya kaldığı diğer mağduriyeti  maalesef çözemeyiz ama maddi mağduriyeti çözebilmek için gerekli yardımlar destekler ortaya konulacak, geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA: TEYAKKUZA GEÇİLDİ

İstanbul'da gece boyunca çakan şimşek sayısı 7 bini aştı. AFAD'dan yapılan açıklamada "Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bursa ve Balıkesir il AFAD müdürlüklerimiz teyakkuza geçirildi. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

AFAD, İstanbul'daki kuvvetli yağışa ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

İşte AFAD'dan yapılan açıklama...

İstanbul il genelinde gece saatlerinde başlayan ve halen devam eden şiddetli yağışlar neticesinde ev ve işyerlerinin bodrum katlarında su basması olayları meydana gelmiştir. Esenyurt'ta sağanak yağış nedeniyle mahsur kalan vatandaşlarımız güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.

Haberin Devamı

İstanbul il genelinde toplamda 215 ihbar alınmıştır. Sakarya ve Bursa il AFAD müdürlüklerimizden bölgeye takviye ekipler görevlendirilmiştir. Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet ekipleri de çalışmalara destek vermektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı


ESENYURT'TA SAĞANAK YAĞIŞ SU BASKINLARINA YOL AÇTI

Sağanak yağış Esenyurt ilçesinde gecenin ilerleyen saatlerinde etkili oldu. Yağışla birlikte sel suları yolları doldururken, birçok ev ve işyerini de su bastığı öğrenildi. İlçede bulunan bir derenin taştığı öğrenilirken dere çevresinde bulunan vatandaşların ise güçlük çektiği belirtildi. Bölgedeki yoğun yağış devam ederken, belediye ekipleri de ilçede çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı


MAHSUR KALAN 10 KİŞİ KURTARILDI

Esenyurt Pınar mahallesinde sağanak yağış nedeniyle taşan derede çok sayıda kişi mahsur kaldı. İlk belirlemeye göre mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı.

FABRİKADAKİ 4 İŞÇİ MAHSUR KALDI

Akçaburgaz Mahallesi 3137 Sokak içerisinde bulunan bir fabrikada ise 4 işçinin mahsur kaldığı bildirildi. Yağış nedeniyle fabrika sular altında kalırken, elektrik kaçağı ihtimaline karşı işçilere müdahale edilemediği öğrenildi.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

İSTANBUL'DA EN FAZLA YAĞIŞI SARIYER ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'ndenr yapılan açıklamada, kentte en fazla yağışı 113 kilogram ile Sarıyer aldı.

Gece saatlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağmur ve yoğun yıldırım Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü'nde etkili oldu. Anlık şimşek verisi haritalarından, dakikada 65 şimşek çakmasının yaşandığı görüldü. Meteorolojik verilere göre İstanbul'da bayramın geri kalan günlerinde yağış beklenmezken, yeni hafta boyunca sıcaklık 28 ila 31 derece aralığında seyredecek.

İstanbulda şiddetli yağış... Vali Yerlikaya saat vererek uyardı

EN FAZLA YAĞIŞ SARIYER'DE

Kuvvetli yağış, Anadolu yakasında Boğaz çevresi ile Avrupa yakası genelinde etkili oldu. Gece boyunca yoğun şimşek ve gök gürültüsü eşliğinde yağan yağmur neticesinde en fazla yağış Sarıyer (113kg/m2), Büyükçekmece (99kg/m2), Eyüpsultan (96kg/m2), Şişli(78kg/m2) ve Beykoz'da (76kg/m2) kaydedildi. Diğer ilçelerde ise 20-50kg/m2 oranında yağış gözlendi.

PROF. DR. ŞEN: PERŞEMBE GÜNÜ YİNE DİKKAT EDECEĞİZ

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Desibel olarak insanı korkutan bir sesti. İstanbul'da yağış sabaha kadar sürdü. Bugün yağışın 11 civarında şiddeti azalacak. Ankara'nın kuzeyinde bugün öğleden sonra yağış kuvvetleniyor. Pazartesi ve salı günü Türkiye'de bir problem gözükmüyor yağış açısından ama perşembe günü yine dikkat edeceğiz" dedi.

AFAD TELEFONLARA MESAJ GÖNDERDİ

Öte yandan AFAD, İstanbul'da yaşayan vatandaşlara uyarı mesajı gönderdi. Gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı:

İlinizde yarından itibaren şiddetli yağış beklendiğinden, dere yatakları ve riskli alanlardan uzak durulmalı, acil durumlarda 112 aranmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!