Af tartışması

Güncelleme Tarihi:

Af tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in 75'inci Yılı'nda af önerisi, yeni bir tartışma başlattı. DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in gündeme getirdiği af tartışmasına CHP ve DYP destek verdi. DTP'li Necdet Menzir, ‘‘Önceki afların bedeli ağır oldu’’ dedi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in af önerisi tartışılıyor. Başbakan Mesut Yılmaz dün Atatürk Havalimanı'nda, basın mensuplarının soruları üzerine ‘‘O konuyu değerlendireceğiz. Şu anda bir şey söylemiyorum’’ dedi. DYP ve CHP'den öneriye destek geldi.

ANASOL-D Hükümeti'ni dışarıdan destekleyen CHP'nin Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Oymak, kendilerinin genel olarak böyle bir öneriye sıcak yaklaştıklarını bildirdi. Ancak af kapsamına kimlerin girip, kimlerin girmeyeceğinin çok iyi belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Oymak, ‘‘Af ciddi ve ihtiyaç olan bir konu. Elbette olumlu bakarız ve genel olarak destekleriz’’ dedi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan da yılbaşından buyana kişisel olarak bir af çıkartılmasını istediğini belirterek, şunları söyledi:

‘‘Ama kesinlikle bir ayırım, inceleme yapmak gerekir. Devlet düşmanlarının, hırsızlık, rüşvet gibi yüzkızartıcı suçların dışında kalan, bilhassa kader kurbanlarını affetmekte yarar görüyorum. İyi bir elemeden geçirilmeli. Teröristlere, hırsızlık, suistimale karışanlara af getirilmemeli.’’

Gölhan, fikir suçlularının da af kapsamına alınmasını isterken bu konuda AB'nin Türkiye'yi sürekli eleştirdiğini anımsattı.

FP Genel Başkanı Recai Kutan da af konusunun üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini belirterek, ‘‘Af kapsamı, enine boyuna incelendikten sonra belirlenmelidir’’ diye konuştu.

MENZİR'DEN UYARI

Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir ise daha önceki aflarının bedelinin ağır olduğunu söyledi. Cezaevlerindeki insanları boşuna umutlandırmamak gerektiğini belirten Menzir, ‘‘Kader mahkumlarıyla, diğerleri ayırt edilmeli. Cezaevlerinde mafya da var’’ diye konuştu.

Bu arada önceki gün Kocaeli'de genel affı reddeceğini söyleyen Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, dün, ‘‘Ben bu konuda herhangi bir beyanda bulunmuyorum’’ dedi. Sungurlu, lehte ve aleyhte herhangi bir değerlendirmesinin olmayacağını belirtirken, şöyle konuştu:

‘‘Benim fikrimi soruyorlar. Bu af ne getirip ne götürecek, bu konuya şu anda hiç bir açıklık getiremiyorum. Bu konu ilerki günlerde bir boyut kazanacak.’’

KESK: ÇETELERE AF OLMASIN

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nazım Alkaya ise ‘‘Biz öteden beri affı savunuyoruz. Ama kısmi değil, genel af istiyoruz. Ancak, çetelere affı savunmamız düşünülemez. Çeteler, cezalarını çekmeli’’ yorumunu yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!