‘Af’ beklemede

Güncelleme Tarihi:

‘Af’ beklemede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

DSP'nin, yazıişleri müdürlerinin cezalarının bir defaya mahsus affedilmesini öngören yasa teklifi, Adalet Bakanlığı'nın geniş kapsamlı tasarısını bekleyecek. Adalet Komisyonu Başkanı RP'li Tekdal, ‘‘Bakanlığın teklifi Meclis'e gelir gelmez Komisyon'da görüşülmesini sağlayacağım'' dedi.

Cezaevindeki sorumlu yazıişleri müdürlerinin kesinleşmiş cezalarının bir defaya mahsus affedilmelerini öngören yasa teklifinin, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi ertelendi. Komisyon, aynı konuda Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan tasarının beklenmesini kararlaştırdı. DSP'li Ahmet Tan ve Hakan Tartan'ın yasa teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin girişimi sonucunda TBMM Adalet Komisyonu'nun gündemine alındı. Komisyon Başkanı RP'li Ahmet Tekdal, teklifin kapsamının dar olduğuna ilişkin eleştiriler bulunduğunu anımsattı. Adalet Bakanlığı'nın, aynı konuda daha geniş kapsamlı bir tasarı hazırladığına dikkat çeken Tekdal, ‘‘Önümüzde iki seçenek var. Ya bu hazırlık tamamlanıncaya kadar teklifin görüşülmesini erteleyeceğiz ya da alt komisyonda bekleteceğiz'' dedi. Tekdal, bakanlığın çalışmasını Meclis'e iletir iletmez, başkan olarak derhal komisyonda görüşülmesini sağlayacağını söyledi. Bunun üzerine komisyon, bakanlığın çalışmasının beklenmesini kararlaştırdı. Tekdal, Basın Konseyi'nin Adalet Bakanlığı'na cezaevinde kaç gazeteci bulunduğunun belirlenmesine yönelik başvuruda bulunduğunu da, belirtti şunları söyledi: ‘‘Basın Konseyi'nin belirlemelerine göre cezaevlerinde 177 gazeteci bulunuyor. Bakanlık, bu gazetecilerin 84'ünün tutuklu olduğunu, 24'ünün tahliye edildiğini, 17'sinin basınla ilgili olmadığını, 29'unun hiç kaydına rastlanmadığını, 45'inin araştırıldığını bildirmiş. Bakanlığın araştırmaya aldığı gazeteci sayısı 204'ü buluyor. Hapisteki bazı gazetecilerin ise basın suçundan değil başka suçlardan yattığı bildirilmiş.''

LEKEYİ TEMİZLEYİN

Öte yandan, uluslararası kuruluşların Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması ve tutuklu gazetecilerin bırakılması girişimleri, Batı basınında geniş yer buldu. ABD'deki gazeteler, Türkiye'deki tutuklu gazeteciler konusuna geniş yer ayırdı. Yorumlar şöyle:

New York Times: Türkiye dünyada en çok gazetecinin mahkum edildiği ülke olmasının utandırıcı ayrıcalığını taşıyor. Yeni hükümet tutuklu gazetecileri serbest bırakarak, ülkenin üzerindeki bu lekeyi temizlemelidir.

Dallas Morning News: Türkiye Anayasası 'basın özgürlüğüne ve basına sansüz uygulanamaz' diyor. Ancak hükümetlerin bunu ciddiye almadığı anlaşılıyor. Gazeteci Metin Göktepe'nin katilleri görgü tanıklarına rağmen hala bulunamadı. Ülkenin en ünlü yazarı Yaşar Kemal'e tecilli hapis cezası verildi. Bir dizi radyo ve TV istasyonu kapatıldı. Hükümetin basın özgürlüğünü koruması ve teşvik etmesi tüm dünyada takdir edilecek, Türkiye'nin uluslararası itibarını artıracaktır.

Florida Sn. Petersburg Times: Başbakan Mesut Yılmaz, demokrasi ve demokratik kurumlara saygı göstereceğini söyledi. Başbakan bu işe tutuklu gazetecileri serbest bırakarak başlayabilir.

Boston Globe: Tutuklu gazeteci sayısı bakımından Türkiye rekor kırdı. Liste başında 78 gazeteci ile Türkiye var. Etopya'da 18, Çin'de 17, Kuveyt'te 15, Nijerya ve Burma'da 8'er gazeteci hapis. 5 ülkedeki tutuklu gazeteci sayısı Türkiye'den az. Erbakan'ın başbakanlığı döneminde tutuklu gazeteci sayısı arttı.

Beni şaşırttılar

AP'nin Beyrut Temsilciliği'ni yaparken İslami Cihat örgütü tarafından 7 yıl rehin tutulan Gazetecileri Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı Terry Anderson, Işık Yurtçu ile cezaevinde görüşmelerine izin verilmesine şaşırdıklarını söyledi. Amerika'nın Sesi Radyosu'nun sorularını yanıtlayan Anderson, izlenimlerini şöyle anlattı: ‘‘Yurtçu çok onurlandığını ve ödülü tüm gazeteciler adına aldığını söyledi. Cezaevinden ayrılmadan önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arayarak yeniden af teklifinde bulundu, 'Verin belgeleri imzalayayım' dedi. Fakat Işık eskiden olduğu gibi af önerisini kabul etmedi, 'Bana ayrıcalık yapılmasını istemiyorum' dedi.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!