Adres Akşener

Güncelleme Tarihi:

Adres Akşener
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Emniyet İstihbarat Daire Başkanvekili Orakoğlu hakkındaki iddianameyi Hürriyet ele geçirdi. 8 sayfalık iddianamede, Orakoğlu'nun suçunun sabit olduğu vurgulanarak İçişleri eski Bakanı Akşener adres gösterildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Mehmet Yenigün tarafından hazırlanan sekiz sayfalık ‘casusluk iddianamesi'ni Hürriyet ele geçirdi. İddianamede, irtica belgelerinin İçişleri eski Bakanı Meral Akşener tarafından ‘yukarı ile konuşularak' ve ‘özel çaba' ile Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na getirilen Bülent Orakoğlu'nun ‘azmettirdiği' Onbaşı Kadir Sarmusak tarafından ‘sızdırıldığı' ifade edildi. İddianamede, Orakoğlu'nun atanması, Emniyet Genel Müdürü Aladdin Yüksel'in geceyarısı baskını ile uzaklaştırılması, İstihbarat Dairesi'ne yapılan atamalar ve yapılan çalışmalar konusunda dönemin Emniyet Müdürleri Yüksel ve yerine gelen Kemal Çelik'e bilgi verilmemesinin, ‘tesadüf' olmadığı vurgulandı.

Zincirin halkaları

İddianamede, bu olaylar bir zincirin halkaları gibi sıralandı. İsim verilmeden Akşener'in, İstihbarat Dairesi'ndeki çalışmayı ‘gizlemek' için geceyarısı baskınıyla görevden aldığı Yüksel'in, mahkeme kararıyla eski görevine dönmesi üzerine ‘alelacele tüm yetkilerini aldığı' vurgulandı. Akşener'in, ‘‘İstihbarat Dairesi'ndeki arkadaşlar bir çalışma yapmışlardır'' sözü de delil olarak sunuldu. Geceyarısı baskınına dikkat çekilerek, Orakoğlu, ‘fiili durumu organize eden kişi' olarak nitelendi. Orakoğlu'nun devletin iki güzide istihbarat kuruluşunu karşı karşıya getirdiği, yaptığının kanuna aykırı olduğunu bildiği için hiçbir delil bırakmadığı vurgulanarak şöyle devam edildi:

Samimi değil

‘‘Sanık Orakoğlu'nun savunmalarında samimi olmadığı, Sarmusak'ı gizli bilgi ve belgeleri getirmesi için azmettirdiği, eline geçen belgelerin devletin güvenliğine ilişkin olduğunu, belgeleri İçişleri Bakanı'na verdiği bu surette tahsis olundukları yerden başka yerde kullanılmasını sağladığı kabul edilmiştir. Orakoğlu sabit görülen, hem onbaşı Sarmusak'ı devletin emniyetine ilişkin belgeleri çalmaya azmettirmek hem de belgeleri tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanmak fiilleri ile TCK'nın 132/1 maddesindeki suçu işlediği kabul edilmiştir.''

Orakoğlu her taşın altında

Sarmusak'ı, belgeleri sızdırmaya Orakoğlu azmettirdi.

Emniyet baskınını da Orakoğlu organize etti.

Belge sızdırıldığı genel müdürü ve müsteşardan bile gizlendi.

Orakoğlu, Akşener'in özel çabası ile yukarıya danışılarak atandı.

Orakoğlu, savcılıktan gizlenmesi gereken kişi ve fiiller olduğu kanaati yaratacak tutum sergiledi.

Orakoğlu'nun yaptığı devlet geleneği ile bağdaşmaz. Suçu sabit, sözleri gerçeği yansıtmıyor.

Akşener, Yüksel'in yetkilerini İstihbarat Dairesi'ndeki çalışmaları gizlemek için aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!