Adaylık yolunu açan 4 özellik

Güncelleme Tarihi:

Adaylık yolunu açan 4 özellik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 01:24

MHP’nin TBMM Başkan adayı, ‘çatı aday’ olarak Cumhurbaşkanlığı yarışında yer alan MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

Haberin Devamı

CHP’de Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal isminin açıklanmasının hemen ardından, MHP’de de İhsanoğlu adaylık dilekçesini verdi. Partiden yapılan açıklamada, başka bir başvurunun beklenmediği, başvuruların bireysel yapıldığı ve grup kararı alınmadığı ancak adaylarının İhsanoğlu olduğu belirtildi. İhsanoğlu’nun yanı sıra İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun da adı Meclis Başkan adaylığı için öne çıkmıştı. Ancak İhsanoğlu “devleti bilmesi, bürokrasiyi bilmesi, uluslararası tanınırlığı ve saygınlığı olması nedeniyle” tercih edildi. İhsanoğlu’nu öne çıkaran diğer bir özellik ise kendisine bu konuda gelen teklifleri önce Genel Başkan Bahçeli ile görüşerek, takdiri ona bırakması oldu.


CUMHURBAŞKANLIĞI ÇATI ADAYIYDI


Ekmeleddin İhsanoğlu geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş’ın rakibi olmuştu. Geçmişte İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı olarak görev yapan, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi İhsanoğlu, CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ydı. İhsanoğlu, bir önceki Meclis Başkanı olan Cemil Çiçek gibi Yozgat kökenli bir aileden geliyor ve Kahire (Mısır) doğumlu.

Haberin Devamı


BAYKAL’A SICAK BAKILMIYOR


MHP, başkanlık seçiminin birinci turundan itibaren İhsanoğlu’nu destekleyecek. İhsanoğlu’nun CHP ve AK Parti’den de oy alabileceği hesapları yapılıyor. İhsanoğlu 4’üncü tura kalamazsa, kalan adaylar arasından bir karar verilecek. MHP, kendi adayının son tura kalamaması durumunda CHP’nin adayı Baykal’ı desteklemeye sıcak bakmıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Baykal’ın seçim sonrası yaptığı görüşme ve Bahçeli’nin, “Yeni bir karanlık 116 gün mü geliyor?” yorumu dikkat çekmişti. Bahçeli, partinin Başkanlık Divanı toplantısında, siyasi yasaklı olduğu dönemde Erdoğan’a başbakan olma yolunun Baykal tarafından açıldığını öne sürerek, yeni bir sürecin başladığını ima etmişti.


ERDOĞAN’IN ADAYI İSTENMİYOR


Bahçeli’nin kurmayları ile yaptığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın göstereceği adaya da sıcak bakmadığı öğrenildi. Bahçeli’nin “Meclis Başkanı, Erdoğan’ın kontrolünde olmamalı. Bu seçime Erdoğan’ın istediği kişi seçildi ya da seçilemedi olarak bakmak lazım. Bu seçim, Cumhurbaşkanı’nın seçilmesini istediği isim ile seçilmesini istemediği isim arasında geçecek. Onun çıkaracağı adayı seçtirmemek önemli” dediği belirtildi. Bu açıklama, son tura AK Parti’nin ve CHP’nin adayının kalması ihtimaline karşın da AK Parti’nin adayına kapıların kapanabileceği olarak yorumlandı.
MHP’de başkanvekili de belli oldu. MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in yerine MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın Meclis Başkanvekili oldu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!