Aday olmayan CHP'lilerin gözü İş Bankası'nda

Güncelleme Tarihi:

Aday olmayan CHPlilerin gözü İş Bankasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

CHP'de Genel Başkan Deniz Baykal'a yakın olan tecrübeli bazı isimler, milletvekili adaylıklarındaki sıkışıklığı önceden görüp, ‘‘Ben aday olmuyorum, Genel Başkan'ın yeni isimleri getirmesi için çekiliyorum’’ diyerek, uyanıklık yaptı. Bu feragatın nedeni de, birkaç gün sonra ortaya çıktı. CHP'deki kulislere göre, Baykal'a yakın bu isimler milletvekilliğine başvurup adaylık riski yaşamaktansa, milletvekili adaylığından feragat edip İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği için avantaj elde etmeyi uygun bulmuştu.

CHP'de milletvekili listelerinin önceki gün kesinleşmesiyle birlikte İş Bankası çekişmesi de fiilen başladı. İş Bankası'ndaki 4 CHP'li yönetim kurulu üyesinden 3'ü milletvekili adayı oldu. Bunlardan Mustafa Özyürek (İçel 1'inci sıra) ile Enis Tütüncü'nün (Tekirdağ 1'inci sıra) seçilmesine kesin gözle bakılıyor. Boşalacak bu 2 üyelik için, milletvekili adaylığından feragat eden Baykal'ın iki yakın adamı Atila Sav ile İrfan Gürpınar, burayı kendileri için banko görüyor. Ancak Baykal'ın büyük üzüntü duyarak milletvekili listesine alamadığı Ali Topuz'u da onore etmek için, İş Bankası'na atayabileceği bildiriliyor. Şimdilik 2 üyelik için 3 aday adayı var. Bu yarışı kimlerin kazandığına milletvekili seçiminden birkaç hafta sonra Baykal karar verecek.

KELEŞ'TEN SİTEM

Bu arada, genel merkezde herkesin saygı duyduğu bir isim olan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Birgen Keleş, İzmir'de beklediği kontenjan adaylığını alamayınca, MYK toplantısında Baykal'a ‘‘Kıytırık bir belediye başkanını bana tercih ettiniz’’ diyerek sitem etti ve genel sekreter yardımcılığından istifa edeceğini söyledi. Keleş'in ‘‘Kıytırık biri’’ dediği ise İzmir CHP il başkanı ve Urla eski belediye başkanı Bülent Baratalı'ydı. Baykal, Yekta Güngör Özden'in kabul etmediği İzmir birinci bölge 2. sıra kontenjan adaylığına Baratalı'yı getirerek, Keleş'in buradaki beklentisini boşa çıkardı.

KUL İSTİFA ETTİ

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Kul, aday listesine tepki göstererek, MYK üyeliğinden istifa etti. Kul, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve milletvekili adaylığı konusunda kendisine yaşatılanları, ‘‘Tam bir ilkesizlik örneği’’ olarak niteledi. Kul, Genel başkanın bilgisi dahilinde belediye başkanlığı adaylığının iki kez gündeme geldiğini, bununla oyalandığı için önseçime katılamadığını, son anda kontenjan adaylığı başvurusunda bulunduğunu anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!