Adana’ya bile kar yağdı

Güncelleme Tarihi:

Adana’ya bile kar yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Soğuk hava dondurmaya devam ediyor. Adana'ya 8 yıl aradan sonra kar yağdı, Eskişehir Porsuk Çayı 7 yıl sonra dondu. Kilis'teki Cumhuriyet Meydanı’nda tuvalet bekçiliği yapan bir kişi donarak öldü. Hafta sonu sıcaklık daha da düşecek.

TÜRKİYE'yi etkisi altında bulunduran yoğun kar yağışı ve tipi yaşamı olumsuz etkiledi. Adana'ya 8 yıl sonra kar yağdı. Ekişehir'deki Porsuk çayı 7 yıl sonra dondu. Ulaşım önemli ölçüde etkilenirken, bir çok yerleşim birimi karanlıkta kaldı, eğitime ara verildi. Kilis Cumhuriyet Alanı'ndaki Belediye Pasajı'nda tuvalet bekçiliği yapan Şevkettin Kutlugün (55) donarak öldü.

GÜLLER KAR ALTINDA

Türkiye'nin en sıcak bölgesi olan ve kar yağışı türkülere konu olan Adana'ya son olarak 31 Ocak 1992'de kar yağmıştı. Dün saat 09.00'da kentin yüksek kesimleri olan 100'üncü Yıl, Kurttepe, Mahfesığmaz ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampusu'nda kar yağmaya başladı.

‘Adana’ya kar yağdı/Kar altında gül kaldı' türküsünü çağrıştırırcasına, güller ve kasımpatları sulu karla buluştu. Yetkililer, önceki gün Adana'da gündüz en düşük sıcaklığın sıfırın altında 1, en yüksek sıcaklığın ise 8 derece olduğunu bildirdi.

Adana, tarihinin en soğuk gününü 1997 yılında 4 Şubat'ı 5 Şubat'a bağlayan gece sıfırın altında 7 derece ile yaşadı. Pozantı İlçesi'nde ise en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 6 derece oldu. Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'ne 33, Adana'nın İmamoğlu ve Hatay'ın Reyhanlı İlçeleri'ne de 6 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı.

ULAŞIM KESİLDİ

Tipi nedeniyle Kayseri - Kahramanmaraş Karayolu'nun Dokuzdolanbaç, Kayseri - Malatya Karayolu'nun Ziyaret Geçiti ve Gürün arası, Kayseri - Sıvas Karayolu Lalebeli, Kayseri - Yeni Malatya Karayolu Tomarza Yol ayrımı, Kayseri Ankara Karayolu'nun Çallıgedik ve Mucur, Kayseri - Niğde Karayolu Araplı mevkilerinde ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşım kesildi. Kayseri - Erciyes karayolu kar nedeniyle ulaşıma tamamen kapandı. Çorum'da da yoğun kar yağışı İskilip- Ankara ve İskilip- Tosya karayollarının kapanmasına neden oldu. Ayrıca 50 köy ile ulaşımın sağlanamadığı İskilip ilçe merkezinde kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı. Giresun- Dereli- Şebinkarahisar yolunun Eğribel mevkii ulaşıma kapandı. Kayseri şehir merkezinde hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Fevziçakmak Mahallesi'ndeki jandarma lojmanlarının çatıları uçtu ve park halindeki 30'a yakın otomobile zarar verdi. Kayseri - Bünyan yolunun Köprübaşı çıkışı da devrilen 6 kavak ağacı nedeniyle ulaşıma kapandı. Kötü hava koşulları nedeniyle dün THY'nin Kayseri-İstanbul ve Konya-İstanbul uçak seferi gerçekleştirilemedi.

HER YER KAR ALTINDA

Konya Ovası'nda kar yağışı, 222 köyle ulaşımı kesti. Kar yağışı Bozkır, Taşkent, Hadim, Kulu, Yunak, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Ereğli, Çumra, Doğanhisar, Derebucak ve Hüyük ilçelerine bağlı köy yollarını kapadı. Konya kent merkezinde 15 santimetreye ulaşan kar kalınlığı ilçelerde 25 santimetreyi buluken yüksek kesimlerde 35 santimetreyi aştı. Karayolları 3'üncü Bölge Müdürlüğü, Konya'yı Aksaray, Afyon, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya'ya bağlayan yolların açık olduğunu bildirdi. Yoğun kar yağışı özellikle Samsun'un Kavak, Asarcık, Ayvacık, Havza, Vezirköprü, Ladik, Ordu'nun Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Aybastı, Çamaş, Kumru, Sinop'un Durağan, Boyabat, Türkeli, Amasya'nın Merzifon, Taşova, Suluova ve Gümüşhacıköy ilçelerinde etkili oluyor. Bazı ilçe merkezlerinde kar kalınlığı 50, yüksek kesimlerde ise 120 santimetreye uluşırken, Samsun'da 165, Ordu'da 150, Sinop'ta 135, Amasya'da ise 300 köy yolu ulaşıma kesildi.

İSTANBUL’A YİNEKARGELİYOR

İstanbul dünden itibaren Balkanlar ve Doğu Akdeniz'den gelen soğuk hava dalgasının etkisine girdi. Meteoroloji yetkilileri bugünden itibaren havanın gittikçe soğuyacağını, hafta sonu ise kentin Balkanlar ve Karadeniz'den gelen daha da soğuk bir hava dalgasının etkisinde kalacağını söylediler.

Rüzgár ve kar tatili

Kayseri'nin Talas ve Yahyalı İlçesi'nde dün rüzgár saatte 120 kilometre hıza ulaşınca, Kaymakamlık tarafından ilk ve orta dereceli okullar 1 gün tatil edildi.

Kırıkkale ve Kırşehir'de kar yüzünden okullar 2 gün süreyle tatil edildi. Kırşehir'de 202 köy yolu trafiğe kapandı.

Burdur'da kar kalınlığı 15 santimetreyi bulurken, merkeze bağlı köylerle Ağlasun, Gölhisar Tefenni, Çavdır, Altınyayla, Kemer ilçeleri ile köylerinde okullar 1 gün tatil edildi. Burdur'un 183 köyünün yolu ulaşıma kapandı.

Isparta il merkezinde kar kalınlığı ise 25 santimetreye ulaştı ve okullar 1 gün tatil edildi. Şarkikarağaç dışındaki diğer ilçeleriyle köylerinde okullar 1, Eğirdir ve köylerinde ise 2 gün tatil edildi.

Afyon'un Dinar ve Başmakçı ile köylerindeki okullar 2 gün tatil edildi. Samsun'un Havza İlçesi'nde, orta derecekli okullar kar nedeniyle 2 gün tatil edildi.

Konya'nın Yunak ilçe merkezi ile bağlı belde ve köylerinde okullara 1 gün ara verildi. Sıvas'ın Yıldızeli ile Çorum'un Sungurlu ilçesinde, eğitime 2 gün ara verildi.

Porsuk Çayı dondu

Hava sıcaklığının gece eksi 12'ye gündüz de eski 8'e kadar düştüğü Eskişehir'de kent merkezinden geçen Porsuk Çayı 7 yıl aradan sonra dondu. Eskişehirliler, Porsuk Çayı'nın 7 yıl aradan sonra buz tuttuğunu belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!