Adana CHP'de siyasi lincin perde arkası

Güncelleme Tarihi:

Adana CHPde siyasi lincin perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP'nin Adana il ve ilçe örgütlerinde iki yıldır yaşanan huzursuzluk, Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Yetenç'e linç girişimi, ardından da Seyhan İlçe Başkanlığı adayı Serdar Seyhan'ın öldürülmek istenmesine kadar tırmandı. Olayların temelinde Genel Başkan Yardımcısı Erol Çevikçe ile Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Selahattin Çolak çekişmesinin yattığı belirtildi.

Adana'da CHP'deki sancı, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde başladı. Ülke genelinde barajı aşan parti, Adana'da yüzde 6.7 oy oranına takıldı. Bu seçimde CHP, 28 bin kayıtlı üyesinin olduğu Yüreğir ilçesinde 8 bin, 44 bin üyesinin olduğu Seyhan'da 28 bin oy aldı. CHP yönetimi, başarısızlığın nedeninin parti içi çekişmeler ve etnik kamplaşma olduğunu saptadı.

Genel Merkez, Adana örgütünde yeniden yapılanma süreci başlatırken, bu operasyonun etkin ismi Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Erol Çevikçe oldu. Genel Merkez bir yılda 3 kez il yönetimini değiştirdi, 3 ilçe yönetiminde de değişiklik yaptı. Delege seçimlerinde, Çevikçe- Çolak çekişmesi iyice alevlendi.

Delege seçimlerinde birbirini tasfiyeye hazırlanan ekiplerin çekişmesinin en yoğun olduğu Seyhan ilçe örgütünün pazar günü yapılan ve Erol Çevikçe'nin katılmadığı kongresinde ipler koptu. Genel Merkez'in ilçe başkanlığına getirdiği Serdar Seyhan'la, yine aynı gruptan Sabahattin Öztaş'ın aday olduğu kongrede, dışlandıklarını ileri süren muhalifler, ‘‘Parti neden bu kadar daraltıldı’’ diyerek tepki gösterdi. Kongrenin başından beri tekmelerini ve yumruklarını konuşturan delegelerden bir bölümü, divan başkanlığını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Yetenç'e saldırdı. Yetenç, kongreyi ertelemek zorunda kaldı.

CHP'YE YAKIŞMADI

Erol Çevikçe, ‘‘CHP'ye yaraşan bir olay değildir. Partimiz Adana'da birinci parti konumuna yükselmiştir. Bu yükseliş, 1995 seçimlerinde CHP'ye ihanet ettiği açıkça bilinen ve 3 yıldır partiye hemen hiç uğramayan kişilerin parti ile tekrar ilgilenmelerine ve yapmak istedikleri oyunları gerçekleştiremeyince suç işlemelerine yol açmıştır’’ dedi.

Yetenç'i tartaklayanlar arasında bulunmakla suçlanan Selahattin Çolak ise olayların sorumlusunun Erol Çevikçe olduğunu söyledi. Çevikçe'nin, kendi yerini garantiye almak için Ankara'ya kendisine bağlı delegeleri götürmek istediğini ileri süren Çolak, Genel Başkan Deniz Baykal'ı partiye sahip çıkmaya çağırdı.

11 KİŞİ DİSİPLİNE VERİLDİ

CHP Adana İl Yönetimi, Seyhan ilçe kongresinde çıkan olaylar nedeniyle aralarında Selahattin Çolak'ın da bulunduğu 11 kişiyi, tedbirli olarak Disiplin Kurulu'na sevk etti. Disiplin Kurulu'na sevkedilen diğer 10 kişi şunlar: İbrahim Şirin, Senai Gedik, Hasan Orhan, Cuma Üre, Adil Bayram, Metin Şafak, Aydın Baş, Sedat Peynirci, Resul Elçi ve Süleyman Gündoğdu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!