A'dan Z'ye 8 yıl

Güncelleme Tarihi:

Adan Zye 8 yıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, valiliklere, ‘8 yıllık kesintisiz ilköğretim uygulamasına 1997-1998 öğretim yılı başından itibaren geçilecektir' bilgisinin verildiği genelge yollayarak hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Kesintisiz 8 yıllık zorunlu eğitimin uygulanmasıyla birlikte ‘Okul Bölgeleri' de oluşturulacak.

Sekiz yıllık kesintisiz ilköğretim uygulaması, eğitime yeni bir model getiriyor. İlköğretim çağındaki hiçbir çocuğun açıkta kalmaması için, ülke genelinde ‘Okul Bölgeleri' oluşturulacak.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, 8 yıllık kesintisiz ilköğretimle ilgili tasarıyı açıkladıktan sonra, ‘Uygulamanın amaca uygun ve sağlıklı yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınması' talimatını içeren bir genelge hazırladı. Bakan imzasıyla dün valiliklere gönderilen genelgeyi Hürriyet ele geçirdi. Valiliklere, ‘8 yıllık kesintisiz ilköğretim uygulamasına 1997-1998 öğretim yılı başından itibaren geçilecektir' bilgisinin verildiği genelgede, il ve ilçelerin tüm hazırlıkları tamamlaması istendi. Uygulamanın ‘Program bütünlüğü ve sürekliliğini esas aldığı' belirtilen genelgeye göre, il ve ilçeler şu çalışmaları yapacak:

İL-İLÇE KURULLARI

İllerde vali yardımcısı başkanlığında milli eğitim, bayındırlık ve özel idare müdürleri, yatırım ve öğrenci işlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcıları ile ilköğretim müfettişleri kurulu başkanı; ilçelerde de kaymakam başkanlığında ‘‘Sekiz Yıllık Kesintisiz İlköğretim Uygulaması İzleme ve İcra Kurulları'' kurulacak. Kurullar, yeni döneme 8 yıl konusunda sorunsuz girilmesi için her türlü önlemi zamanında alacak.

KENAR SEMTLERE SIKI TAKİP

Bu çerçevede, 5 yıllık ilkokuldan mezun olup ilköğretimini tamamlayacak olan çocukların açıkta kalmaması için sıkı önlem alınacak. İl ve ilçelerde eğitim haritaları çizilerek, öğrenci yoğunluğuna göre ‘Okul Bölgeleri' kurulacak. Özellikle kenar ve uzak semtlerde oturan çocukların, hangi okul bölgesinde okuyacağı belirlenecek. Öğrencinin yoğun olduğu çevrelerden, sınıf mevcutlarının az olduğu okullara taşıma yapılacak.

YATILI BÖLGEYE SINIRLAMA

Yatılı ilköğretim bölge okulları ile pansiyonlu okullara, okulu bulunan ve öğrencinin okuyabileceği sınıf açılan yerleşim birimlerinden öğrenci alınmayacak. Yeni kayıtlarda, ilköğretimi tamamlatmak üzere 6'ncı sınıf öğrencilerine öncelik verilecek. Liselerin boş pansiyon kapasiteleri de 6'ncı sınıf açılamayacak yerleşim birimlerindeki öğrenciler için kullanılacak.

TAŞIMALIYA ÖĞLEN YEMEĞİ

Uzak semt ya da köylerden taşınacak öğrencilere özel idare, belediye ve köy bütçeleriyle diğer olanaklardan yararlanarak öğlen yemeği verilebilecek.

ÖĞRETMEN DE TAŞINACAK

Okullarda derslerin boş geçmemesi için her türlü önlem ders yılı başında alınacak. İl, ilçe ve kasaba merkezlerindeki öğretmenlerden, yükümlü oldukları haftalık ders saatini okulu ya da oturduğu yerde dolduramayanlar, bu yükümlülüklerini ayrı yerleşim birimlerindeki ilköğretim okullarında yerine getirecekler. Bu öğretmenlere ders ücreti dışında ayrıca yolluk ve yevmiye ödenecek. İlköğretimde öğretmen ihtiyacı için liselerdeki branş öğretmenlerinden de yararlanılacak.

HAFTALIK RAPOR

Kurullar, il ve ilçelerindeki hazırlık, çalışma ve gereksinimlerini her hafta rapor hazırlayarak Bakanlık'ta oluşturulan Komisyon'a bildirecek.

Sorun, uzman cevaplasın

Faks: 0 312-467 28 81

Kesintisiz 8 yıllık zorunlu ilköğretim nedir?

5 yıllık zorunlu ilkokul eğitimi, ‘ilköğretim okulu' adı altında 8 yıla çıkıyor. Kesintisizlik ise öğrencinin 8 yıl süresince, hiçbir mesleğe yönlendirilmeden eğitim görmesine, bu süreç içinde zihinsel ve bedensel gelişimini tamamlamasına olanak tanıyor.

8 yıl ne zaman başlayacak?

Tasarının yasalaşmasının ardından, hemen bu öğretim yılında (1997-1998) 8 yıllık zorunlu ilköğretim uygulamasına ülke genelinde başlanacak.

Mevcut ilk ve ortaokullar ne olacak?

İlk ve ortaokul ayrımı tarihe karışacak ve ‘ilköğretim' kavramı yürürlüğe girecek. Bu çerçevede, bu yıldan başlayarak hiçbir bağımsız ortaokul ya da genel ve mesleki liselerin bünyesinde bulunan orta kısımlara ‘orta 1'inci sınıf' adı altında öğrenci alınmayacak. 5 yıllık ilkokul diplomaları geçerliğini kaybedeçek. Bu yıl 5 yılı tamamlayan öğrenciler, zorunlu olarak 6'ncı sınıfa devam edecek. İlköğretim diploması, 8'inci sınıfı bitirince alınacak.

Bu yıl 5'inci sınıfı bitirenler

Bu durumdaki öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı planlama çerçevesinde, ilköğretimi tamamlamak üzere ilköğretim okullarına ya da bulunduğu yerdeki okullara 6'ncı sınıfına kaydedilecek. Bu çocukların kayıt sırasında diplomaları alınacak. Sekiz yıllık eğitim sonunda da ilköğretim diploması verilecek.

Ortaokul öğrencileri ne yapacak?

Liselerin orta kısımlarda okuyan öğrencilerin kademeli mezuniyetleri sağlanarak, orta kısımlar tümüyle kapatılacak. Bu öğrencilere mezuniyet sırasında ortaokul değil, ‘ilköğretim' diploması verilecek.

İlkokul diploması ne olacak?

5 yıllık ilkokul diploması hiçbir işe yaramayacak. Ehliyet almak, devlet dairesinde hizmetli olmak için ilköğretim diploması gerekecek. 5 yıllık ilkokul diploması sahipleri, dışardan sınava girerek ilköğretim diploması almak zorunda kalacak.

Anadolu liseleri ve kolejler ne olacak?

Orta kısımlarının tümüyle kapanması için 4 yıllık geçiş süreci tanınacak. 1998'den itibaren yalnız lise kısmına öğrenci alınacak. Bu yıl sınavı kazanarak bu okulların hazırlık sınıflarında okumaya başlayacak öğrencilerin yanısıra, yine bu yıl bu okulların 6,7 ve 8'inci sınıfında okuyacak öğrencilerin hakları korunacak. Bu çerçevede bu yıl sınavı kazanan 37 bin 828 anadolu lisesi ile 8 bin 100 Anadolu imam-hatip lisesi öğrencisinin hakları da korunacak.

Robert Kolej gibi yabancı veya azınlık okulları nasıl etkilenecek?

Bu yıl sınavı kazananları alacak ve bunları ilköğretimden mezun edecek. Ancak mevzuata göre Türkiye'de ilköğretim okulu açma hakları bulunmayan azınlık ve yabancı okullar, önümüzdeki yıldan itibaren ortaokullarını kademeli kapatacaklar. Bu okullar bundan sonra yalnız lise öğretimi verecek. Hazırlık sınıfı da lisenin önüne çekilecek.

YARIN: İMAM HATİP LİSELERİNE NASIL DÜZENLEME GETİRİLECEK?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!