'Adalet'in 'ABİ' çarkı

Güncelleme Tarihi:

Adaletin ABİ çarkı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 22:32

Etkin pişmanlıktan yararlanıp serbest kalan eski Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Mustafa Kemal Özçelik’in Adalet Bakanlığı’ndaki cemaat kadrolaşmasını anlattığı 34 sayfalık yeni ifadesi ortaya çıktı. Cemaatçi olduğunu itiraf eden Özçelik, 2010-2012 döneminde Adalet Bakanlığı’nda Personel Genel Müdürü olarak görev yaparken, cemaat mensuplarının, HSYK üyeleri Ahmet Hamsici, Birol Erdem ve İbrahim Okur’un referanslarıyla işe yerleştiğini söyledi. Ankara Başsavcısı Harun Kodalak ve Başsavcıvekili Hakan Pektaş’ın soruşturmasında Özçelik’in ifadesi özetle şöyle:

Haberin Devamı

“ALINACAKLAR LİSTESİ GELİRDİ: 2001 yılında İbrahim Okur’un benim ismimi vermesi üzerine Adalet Bakanlığı’nda tetkik hâkim olarak göreve başladım. 2005 yılından sonra gelen tetkik hâkimlerin çoğu cemaat mensubudur. Bu kişilerin getirilmesinde Ahmet Hamsici, Birol Erdem, İbrahim Okur’un etkisi olmuştur. Kimlerin geleceğine bu kişiler karar veriyordu. Daha doğrusu bu kişiler refere ederdi, üst makam da uygun görürdü. Ben genel müdür olduğum dönemde personel alımları olmuştur. Fetullah Gülen’in ‘Hizmet hareketi mensuplarının önünü açın’ fetvasını biliyorum. O dönemde de cemaat mensuplarının yoğun şekilde bakanlığa girdiğini biliyorum.

HÂKİM VE SAVCILARI HİZMETTEN SEÇERDİK: Genel müdür olduğum zaman sohbet abim bana ve diğer arkadaşlarıma bakanlığa alınacak kişilerin ‘hizmet’ten olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyordu. Ben de bundan yana olduğum için bu isteklere hayır demiyordum. Ben genel müdür olduğum dönemde hâkim ve savcıların alınması ile ilgili yapılan mülakatlara katılırdım. Bu mülakata giren adaylar arasında cemaatçilerin listesini o dönem daire başkanı olan Fetullah Gülen mensubu Mustafa Babayiğit bana getirir verirdi. Babayiğit’in bu listeyi bana vermesinin nedeni benim de cemaat mensubu olmamdır.

Haberin Devamı

BAKAN ERGİN BANA MESAFE KOYDU: Ekim 2012 tarihine kadar ben Bakanlık Personel Genel Müdürü olarak görev yaptım. Haziran 2012 tarihlerinde dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin benimle çalışmak istemediğini belli etmeye başladı. Bunun nedenleri arasında, o dönemde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile cemaatin kavgası başlamıştı. Bakan bey de benim cemaat mensubu olduğumu tahmin ettiğinden aramıza mesafe koymaya başladı. Bu durumu ben İbrahim Okur ve Ahmet Hamsici’ye anlattım. O dönemde Yargıtay üyeliği seçimi olunca beni İbrahim Okur ve Ahmet Hamsici’nin gayreti ile Yargıtay’a üyeliğine seçtiler.

CEMAAT DESTEĞİ OLMAYAN, DAİRE BAŞKANI SEÇİLEMEZDİ: Yargıtay üyeleri arasında yapılanma hukuk ve ceza olarak ayrılmaktaydı. Her grubun bir abisi vardı. Bizim grubun abisi ise Osman Yurdakul’du. Hukuk dairelerinin sorumlusu Ali Akın’dı. Ali Akın’ın üzerinde İlyas Şahin vardı. İlyas Şahin’in üzerinde sivil kişi olarak ‘Faik’ isimli kişi vardı. Bu kişiyi ben bir defa yemekte gördüm. Bu kişinin Yargıtay’ın sivil imamı olduğunu o zaman anladım. Benim Yargıtay üyeliği yaptığım dönemde Fetullah Gülen cemaatinin desteklemediği hiç kimse daire başkanı olmazdı. Cemaat bu adayı beğenmiyorsa seçimin kilitlenmesi yönüne oy kullanırdı. 

Haberin Devamı

BYLOCK KURMADIM: Nazmi Dere, benim HSYK’ya aday olmamı istedi. HSYK üyeliği yaptığım dönemde cemaat istedi diye cemaat mensupları lehine, irademe aykırı kararlar verdiğim istisnadır. 2015 yılında Nazmi Dere benim cep telefonuma ByLock
programını kurmak istedi. Ben kendisine ‘Cep telefonum buna müsait değil’ dedim.

MİT TIR’LARI SAVCISI CEMAATÇİDİR: MİT TIR’ları davasıyla ilgili Başsavcı Süleyman Bağrıyanık’ı tanırım. Fetullah Gülen cemaati mensubudur. Diğer yargı mensuplarının da cemaat mensubu olduklarını sonra öğrendim. (HSYK’nın MİT TIR’ları davasındaki kararıyla ilgili olarak) Bu soruşturmada da ben klasik olan muhalefet şerhini yazdım.

KENDİMDEN NEFRET EDİYORUM: Cemaatin bu şekilde davranıp şeriat devleti kurma özlemi içinde olduklarını algılayamadım. Ben bu cemaatin içinde en zavallılardan biriyim. Bunların içinde olmaktan dolayı da kendimden nefret ediyorum. Bu yapının gücünden korktuğum için bugüne kadar ifade veremedim. Çünkü yapı o kadar güçlüdür ki, bana ve aileme zarar verecekler korkusunu halen taşıyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!