Adalet Bakanı Gül açıkladı... Adliyelere girişte yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2020 12:24

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül açıklamalarda bulundu. "Adliyelere girişte ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38 dereceyi geçenler sağlık kurumuna yönlendirilecek." diyen Gül, "Adliyelere girecek kişi ve duruşma salonuna alınacak izleyici sayıları sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak belirlenecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Gül başkanlığında, adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının 10'uncusu videokonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Toplantıya Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, Bakan Yardımcıları Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, Şaban Yılmaz, Uğurhan Kuş ve Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı.

Bakan Gül, 'Adalet Hizmetlerinde Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu' ile ilgili detayları paylaştı. Dünyanın pek çok ülkesinin aksine Türkiye’nin virüse teslim olmadığını, kontrolü hiçbir zaman kaybetmediğini vurgulayan Bakan Gül, "Her kurumda olduğu gibi adalet kurumu da süreci anbean yönetmektedir.

Haberin Devamı

Tüm bu tedbirler Bilim Kurulu’nun belirlediği çerçevede devam etmekte, genişlemekte ve daraltılmaktadır. Bugün HSK da yeni normale ilişkin çalışma süreçlerini takip etmiş, kararlar almıştır. Buna göre 1 Haziran Pazartesi itibarıyla yargı alanına ilişkin bazı tedbirler esnetilecektir. İddianamelerin açılması ve kamu davasının açılması işlemleri pazartesi itibarıyla başlayacaktır.

Böylece iddianame düzenlenmesi, iddianamenin kabulü işlemleri 1 Haziran itibarıyla başlamış olacaktır. Pazartesi günü bölge adliyelerde, bölge idare mahkemelerinde, idare ve vergi mahkemelerinde yine yargısal faaliyetler başlayacaktır. 16 Haziran itibarıyla tüm duruşmalar, Cumhurbaşkanlığı'mızın kararıyla durdurulan süreler de başlamış olacaktır. Hem icralar hem itiraz, temyiz gibi süreler de 16 Haziran itibarıyla başlayacaktır" dedi.

'1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN KAPALI GÖRÜŞLERE BAŞLANACAK'

Hakimlik ve savcılık yazılı sınavında başarılı olanların mülakatlarına 15 Haziran’da başlanacağını söyleyen Bakan Gül, "Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ile yapılan görüşmeler çerçevesinde 1 Haziran’dan itibaren kapalı görüşler yapılmaya başlanacaktır. Bu çerçevede görüş hakkını kullanamayan hükümlü ve tutuklular ilave bir görüş hakkına sahip olacaklardır. Ceza infaz kurumlarına ilişkin almış olduğumuz tüm tedbirleri titiz bir şekilde uygulamaya ve tedbirleri sürdürmeye devam edeceğiz. Tüm bu tedbirler cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin personelimizin sağlığı içindir. Bu tedbirleri almaya onların sağlığı için emniyeti için almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ADLİYELERDE GİRİŞTE ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPILACAK'

Ceza infaz kurumlarında ve adliyelerde uygulanacak kılavuzları hazırladıklarını ve Sağlık Bakanlığı’nın da uygun bulduğu kılavuzların bugün itibarıyla adliye teşkilatlarına gönderildiğini kaydeden Bakan Gül, bunlara uygun olarak çalışmaların yapılacağını bildirdi. Gül, "3 temel kural olan yeni normalin mesafe, maske ve temizlik kuralını adalet hizmetlerinde, adliyelerde titiz bir şekilde uygulayacağız. Adliyelerde girişte ateş ölçümü yapılacak, 38 dereceyi geçenler sağlık kurumlarına yönlendirilecek. Adliyeye girecek kişi ve duruşma salonuna alınacak izleyici sayıları da sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak belirlenecektir. Duruşmalara farklı günlerde veya gün içinde farklı saatlere yayılması, böylece yığılmaların önlenmesi de planlanmış çalışmalar arasındadır. Adliyelerin ve duruşma salonlarının sağlık koşullarına uygun olarak steril hale getirilmesi, sosyal mesafe kuralına uyulması, duruşma öncesi ve sonrasında salonların havalandırılması gibi tedbirler titizlikle uygulanacaktır. Buna yönelik tüm Sağlık Bakanlığı görüşlerine de harfiyen uyulacaktır. Bu konularla ilgili kılavuzlarımız da gönderilmiştir. Her başsavcılık bu tedbirlerin ve kılavuzdaki ilkelerin uygulanması için sorunları belirleyecek ve bunların uygulanmasını bizzat takip edecektir" dedi.

Haberin Devamı

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARLA GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME İMKANI

Bakan Gül, bu geçiş döneminde avukatlara ve vatandaşa UYAP’ın işlem kolaylığı sunan imkanlarını kullanmalarını tavsiye edip, bu imkanları daha da geliştirerek, avukat meslektaşlarının hizmetine sunmaya devam edeceklerini kaydetti. Bakan Gül, şöyle konuştu:

"Özellikle UYAP üzerinden avukatlarımızın icra ve diğer işlemlerindeki sorguları arttırmak bu konudaki imkân ve kapasiteleri arttırmak temel çalışma başlığımız arasındadır. İcra daireleri gibi ilk etapta yoğunluğun sık olarak yaşanabileceği yerlerde avukat arkadaşlarımızın, personelimizin ve vatandaşlarımızın sağlığı, vakit ve emek tasarrufunu korumaya yönelik bu tedbirleri almaya devam edeceğiz. HSK tarafından da SEGBİS uygulaması önemle tavsiye edilmektedir. SEGBİS dışında da alternatif işleyişler üzerinde duruyoruz. Hukuk davalarında, ceza davalarında ve icra işlemlerinde, ceza infaz kurumlarında görüntülü, dijital bir takım imkânların kullanılması temel çalışma alanımız arasındadır. Özellikle yargılamaların çehresini değiştireceğine inandığımız görüntülü görüşme, duruşmaların yapılması, bazı iş ve işlemlerin yapılması hususunda hem kanuni hem teknik çalışmalara hız vermiş durumdayız."

Haberin Devamı

'SAYIMDA DA DİJİTAL İMKAN GETİRİLECEK'

Bakan Gül, ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla görüntülü görüşme imkanı, sayımların yapılması, dilekçelerin verilmesi gibi birtakım konuların da bu dijital imkanlarla koğuşlarda yapılıyor olmasıyla ilgili çalışmalara hız verildiğini söyledi. Gül, "Cumhurbaşkanı'mızın kararıyla 29 Mart’ta mevzuatı tamamlandı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan sonra da çalışmalarımıza hız verdik ve önümüzdeki yakın dönemde pilot uygulamaları yapacağız. Pilot uygulamalardaki başarıdan sonra da hükümlü tutuklulara bu imkânlar getirilecek. Sayımda da dijital imkânlar getirilmiş olacak. Yargı reformu belgemizde yer alan yargıda bilişim imkânlarının kullanılması, yapay zeka uygulamalarına da hız vermiş olacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

ADALET HİZMETLERİNDE YENİ ÇALIŞMA ESASLARI KILAVUZU HAZIRLANDI

Kovid-19 sonrası normalleşme sürecinde adliyelerde alınacak önlemleri belirleyen Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri kapsamında 70 maddeden oluşan "Adalet Hizmetlerinde Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu"nu hazırladı.

Kılavuza göre, maskesi olmayanlar adliyelere giremeyecek, herhangi bir iş ve işlemi olduğunu ispat edemeyenlerin de adliyeye girişine izin verilmeyecek.

Giriş kapılarında ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38 dereceyi geçenler içeri
alınmayacak, bu durumda olanlar sağlık kurumlarına yönlendirilecek. Adliyedeki insan sirkülasyonunu kontrol edebilmek amacıyla aynı anda 10 metrekareye bir kişi bulunacak şekilde giriş izni verilecek.

PERSONELİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

Güvenlik personeli ve ön büro çalışanları, tıbbi maske ve koruyucu gözlük kullanacak, ön bürolar dış mekanlarda konumlandırılacak.

Mahkeme ve cumhuriyet savcılığı kalemleri, ön bürolar ve icra daireleri, cam veya şeffaf bölmelerle kapatılacak, temizlikleri her gün yapılacak, bu alanlarda yeterli sayıda antiseptik bulundurulacak.

Duruşma salonları, kalem odaları ile icra dairelerinde çalışma düzeni 4 metrekareye bir personel düşecek şekilde planlanacak.

Hakimler, savcılar, avukatlar ve tüm personel maske kullanacak. Duruşmaların haftanın her gününe ve gün içine yayılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

Cumhuriyet savcılıklarına müracaatta, sanık, tanık, müşteki gibi kişilerin sıra beklememesi için yeterli zaman aralığı bulundurulması sağlanacak.

SOSYAL MESAFE KURALINA UYULACAK

Duruşma, cumhuriyet savcılıklarına müracaat, icra takibi gibi işlerde sosyal mesafe kuralları uygulanacak, en az bir metre aralıklarla zemin işaretlemesi yapılacak.

Ortak alanlarda bulunan koltuklar azaltılacak. Adliye içinde ve otopsi, olay yeri inceleme, keşif ve icra gibi dışarıdaki iş ve işlemlerde hakim, cumhuriyet savcıları ve tüm personel için önlük, maske, koruyucu gözlük ve eldiven gibi malzemeler hazır bulundurulacak.

Adliyelerde merkezi havalandırma sistemleri kullanılmayacak, duruşma salonlarında dış ortam havalandırması yapılacak.

Mahkeme ve icra işlemlerinde harç masrafı ve diğer ödemeler mümkün
olduğunca EFT, havale gibi yöntemler ile yaptırılacak. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanımı yaygınlaştırılacak.

Yemekhaneler 1 Eylül 2020'de açılacak, bu tarihe kadar personelin yemekleri kumanya şeklinde dağıtılacak. Çay bardağı, kaşık, çatal, tabak gibi malzemeler tek kullanımlık olacak.

Her başsavcılık, Kovid-19 tedbirlerinin uygulanması için sorumlular belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!