Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan ilk açıklama

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağdan ilk açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 18:09

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'nın Gaggenau kentinde vatandaşlara hitap edeceği toplantısının iptal edilmesine ilişkin, "Maalesef bugün izinleri alınmış, her türlü çalışması yapılmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışındaki herkesi bu konudaki eksikleriyle suçlayan, bunu eleştiri haline getiren Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir." dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, Strazburg'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UEDT) Strazburg ofisinin açılışını yaptıklarını, Türk vatandaşlarla bir araya geldiğini, Fransa'da kendisine her türlü kolaylığın sağlandığını dile getirdi. 

Fransa hükümetine teşekkür eden Bozdağ, yerel saat ile 19.00'da Almanya'nın Gaggenau kentinde Türk vatandaşlarına hitap edeceğini ancak toplantıya saatler kala otopark yetersizliği gerekçe gösterilerek belediye tarafından toplantının iptal edildiğini bildirdi. 

- "İFADE ÖZGÜRLÜĞÜYLE İZAH EDİLEBİLİR DURUM DEĞİL"

Vatandaşların başka yerde toplantı yapmak için çalışma yaptığını ancak bulunan başka yerlerde de toplantı yapılması konusunda polisin engeller çıkardığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

"Maalesef bugün izinleri alınmış, her türlü çalışması yapılmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışındaki herkesi bu konudaki eksikleriyle suçlayan, bunu eleştiri haline getiren Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir. 

Toplantı hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin teminat altına aldığı bir hak. İfade hürriyeti bunun kapsamında son derece önemli bir hak hem AB'nin hem Avrupa Konseyinin hem de demokratik hukuk devletlerinin vazgeçilmez özelliklerinden biri. İnsanlar bir araya geliyor, orada kendilerini ifade etmek istiyor, istedikleri bir konuşmacıyı getirip onu dinlemek istiyor, ona da izin vermiyorsunuz. Bunun adına da 'demokrasi' diyorsunuz, 'Bizde ifade özgürlüğü var' diyorsunuz. Böyle bir takdim yapılıyor. Kusura bakılmasın, çok net bir şekilde söylüyorum, bu demokrasiyle, ifade hürriyetiyle izah edilebilir bir şey değil. Hukuk devletine yakışan bir şey hiç değil. Bir bakanın kendisini ifade etmesine izin vermeyen bir demokrasi olabilir mi?" 

- "BU NE BİÇİM DEMOKRASİDİR Kİ TERÖRİSTLER İÇİN HER ŞEY SERBEST"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yaşayan vatandaşlara telekonferansla hitabının da engellendiğini hatırlatan Bozdağ, "Ama teröristbaşı Murat Karayılan'ın Kandil'den video konferans yoluyla Almanya'daki taraftarlarına ifade edebilmesi imkanı tanındı." ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

Bozdağ, teröristler için toplantı, gösteri hakkının bulunduğunu ancak demokratik bir ülkenin bakanının bir toplantıda görüşlerini açıklamasına imkan ve izin verilmediğine işaret ederek, "Bu ne biçim demokrasidir ki teröristler için her şey serbest. Her türlü özgürlük, himaye, destek var ama meşru hükümetler için, sadece görüşünü söylemek isteyenler için büyük engeller çıkartılıyor, bunlara izin verilmiyor. Bunun adı 'demokrasi', 'Hukuk devletinin gereklerini yapmak' değildir. Bu demokrasiyi içselleştirmemiş olmanın somut bir göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu. 

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun ülkeden ülkeye değişmeyeceğini vurgulayan Bozdağ, bu evrensel kuralların dünyanın her yerinde geçerli olduğunu ifade etti. 

Haberin Devamı

Türkiye'de yargıyla ilgili bir konu olduğunda hükümete, yargıya baskı yapıldığını, "Aman yargı böyle yapmasın, şöyle yapmasın" şeklinde akıllar verildiğini dile getiren Bozdağ, "Kendi ülkelerinde yargıyla ilgili bir şey olduğunda, Türk hükümeti bu konuda talepte bulunduğunda, teröristlerin, suçluluların iadesini istediğinde, 'Bizim yargımız bağımsız, tarafsız'. Türk yargısı karar verdiği zaman herkes beraber hücum ediyor. Türk yargısı Avrupa'daki yargı gibi bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Alman yargısı gibi bağımsız ve tarafsız bir yargıdır." 

- "İNSAN HAKLARIYLA BAĞDAŞMAYAN BİR YAKLAŞIMLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Türk yargısının verdiği kararların siyasi kararlar gibi takdim edilerek aşağılayan bir yaklaşım izlendiğinin altını çizen Bozdağ, hukuk devleti olan Türkiye'de demokrasinin güçlü, insan haklarına saygının esas olduğuna dikkati çekti. 

Haberin Devamı

Türkiye'de herkesin kendisini ifade etmek için istediği toplantıyı yapabileceğini vurgulayan Bozdağ, "Almanya'dan kim toplantı, gösteri yapmak istiyorsa, Türkiye'nin neresinde açıklama yapmak istiyorsa Türkiye'nin belediyeleri, bütün salonları onlara açıktır. Gelsinler istedikleri toplantıyı Türkiye'de pekala yapsınlar ve Türkiye'deki demokratik ortamı görsünler. Ama baktığımızda maalesef burada demokrasi, insan hakları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle bağdaşmayan bir yaklaşımla karşı karşıyayız." diye konuştu. 

Bir soru üzerine Almanya tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de programının iptal edildiğini duyduğunu ifade eden Bozdağ, bunun antidemokratik yaklaşım olduğunu ve kabul edilemeyeceğini söyledi. 

Haberin Devamı

- "ALMANYA ADALET BAKANI İLE YAPILACAK GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETTİM" 

İfade ve toplantı hürriyetinin bütün demokrasilerde teminat altında bulunduğunun altını çizen Bozdağ, bunun koruyucusunun devlet olduğunu ifade etti. 

Bozdağ, Türkiye söz konusu olduğunda ifade ve toplantı hürriyetinin yok sayıldığına, Türkiye aleyhine çalışan terör örgütleri söz konusu olduğunda ise kapıların sonuna kadar açıldığına dikkati çekti. 

Bunun çifte standart olduğunu, demokrasi ve insan haklarıyla izahının mümkün olmadığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti: 

"Gaggenau şehrindeki toplantıya gitmiş olsaydık Almanya Adalet Bakanının talebi üzerine bir görüşmemiz olacaktı. Randevulaştık. Karlsruhe'de buluşup saat 18.00'de bazı konuları birlikte ele alma imkanımız olacaktı. Ancak Gaggenau'da yapılacak toplantı iptal edilince ben de Adalet Bakanı ile olan bu randevuyu iptal ettim. Bu toplantı olmayacak, buradan Türkiye'ye döneceğiz." 

BAKMADAN GEÇME!