Adalar balıkçıların ekmek kapısı

Güncelleme Tarihi:

Adalar balıkçıların ekmek kapısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2006 10:50

Doğa Gözcüleri Derneği Üyeleri, Van Gölü'nde bulunan, ancak turizme kapalı olan ve üreme dönemi avcılığından vazgeçirilen balıkçılara alternatif geçim kaynağı oluşturacak Adır Adası'nda incelemede bulundular.

Haberin Devamı

Dernek Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'nde Adır, Çarpanak, Akdamar ve Kuzu adaları olmak üzere 4 kara parçası olduğunu belirterek, Adır ve Çarpanak adalarında kilise bulunduğunu, MÖ 900'lü yıllarda bu adaların yerleşim yeri olarak kullanıldığını söyledi.

Bu iki adanın da Akdamar Adası kadar ilginç olduğunu ve turizm değeri taşıdığını ifade eden Sarı, Çarpanak ve Adır adalarının balıkçılara alternatif geçim kaynağı oluşturması için proje başlattıklarını bildirdi.

ADALAR BALIKÇILARIN EKMEK KAPISI OLACAK

Uzun yıllardır inci kefalinin korunması için proje yürüttüklerine işaret eden Sarı, sürdürülebilir balıkçılığın yapılması için balıkçıların üreme dönemi avcılığından vazgeçirilmesi gerektiğini vurguladı.unu yaparken üreme dönemi avcılığından vazgeçirilen balıkçıların alternatif geçim kaynaklarına da kavuşturulmuş olması gerektiğini belirten Sarı, şöyle devam etti: “1996 yılında av yasaklarının uygulanmasıyla ilgili önerilerimizi, ilk olarak Akadamar Adası'na yakın olan Gevaş bölgesindeki balıkçılar dikkate aldı. Çünkü buradaki balıkçılar, avcılık dışında tekneleriyle kıyıdan Akdamar Adası'na turist taşıyordu. Bu da onlara önemli ek gelir sağlıyordu. İşte biz de buradan hareketle Adır ve Çarpanak adalarının turizme kazandırılması ve bu adalara yakın bölgelerdeki balıkçılara geçim kaynağı oluşturması için çalışmalara başladık. Adır ve Çarpanak adalarını turizme kazandırırsak, üreme dönemi avcılığından vazgeçen balıkçılarımız, tekneleriyle buraya turist taşıyarak ek gelir sağlamış olacaklar.”

Çalışmalara adaların tanıtımından başlayacaklarını ifade eden Sarı, bunun için birkaç dilde broşür hazırlayarak ilgili yerlere dağıtacaklarını vurguladı. Tanıtım kapsamında sivil toplum örgütü temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş müdürleriyle adayı ziyaret edeceklerini belirten Sarı, buraya turizm aktivitesi kazandırarak uzun vadede Van Gölü balıkçılığında sürdürülebilirliği garanti altına almış olacaklarını kaydetti. Sarı, projenin yürütülmesi için BM Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı'ndan destek aldıklarını da bildirdi.

ADIR ADASI'NDAKİ BAKIMSIZ KİLİSE

Adır Adası'ndaki kilisenin içler acısı durumda olduğunu belirten Sarı, tarihi eserlere karşı hoyratça davranış tarzının söz konusu olduğunu, sadece kiliselerde değil, tarihi cami, han, hamam gibi yapılarda da aynı olumsuz tablonun görüldüğünü söyledi.

Bu adalardaki turizm aktivitesinin artırılması ve ziyaretçilerin buraya gelmesi durumunda civardaki köylerde yaşayan vatandaşların adada hayvan barındırmayacağını ifade eden Sarı, “Hangi dine ait olursa olsun tarihi yapılara özenli bakmamız gerekiyor. Bizden önce yaşayan kültürlerin bıraktığı değerleri, biz de başkalarına bırakacağız. Dernek olarak doğal ve kültüre varlıkların korunmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!