Açlıktan öldüler

Güncelleme Tarihi:

Açlıktan öldüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 01:44

Kütahya Hayvan Barınma Evi'nde 23 köpek, SP'li belediyenin ilgisizliği yüzünden açlıktan öldü. Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sunay Birsel, ‘‘Hava Tugay Komutanlığı olmasa hayvanların hepsi açlıktan ölür. Tek yiyecek kaynağı onlar. Belediye ilgilenmiyor. İlaç bile bulamıyoruz’’ dedi.

KÜTAHYA'da 9 yıl önce, Hayvanları Koruma Derneği Başkanı 56 yaşındaki Sunay Birsel'in girişimleriyle belediye tarafından kurulan Hayvan Barınma Evi'nde, Saadet Partili belediyenin ilgisizliği yüzünden 23 köpek açlıktan öldü. Birsel, bakımını kendilerinin üstlendiği belediyeye ait hayvan barınma evinde kalan tüm hayvanların açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Birsel, 1990 yılında kendi çabalarıyla hayvan barınma evi kurduğunu belirterek, ‘‘9 yıl önce belediye yetkilileri Kütahya-Tavşanlı karayolu üzerinde bize yer tahsis etti, hayvanların beslenme ve sağlık sorunlarıyla yakından ilgileneceklerini söylediler. Biz de kurduğumuz hayvan barınma evini buraya taşıdık. Ancak bu zamana kadar belediyeden hiç destek görmedik. Dernek üyelerimiz gönüllü olarak buraya gelip hayvanlarla ilgileniyor. Ben de tüm günümü hayvanlarla geçiriyorum’’ dedi. Açlıktan ölen hayvanların leşlerinin halen barınma evinde olduğunu belirten Birsel, şöyle dedi: ‘‘Ölen hayvanların yavruları da birer birer ölüyor. Belediye yetkililerine ölen hayvanların kaldırılmasını söyledik. Ancak gelip almadılar. Barınma evinde hastalık kol geziyor. Zaman zaman derneğimiz üyesi olan veteriner gelip hayvanları muayene ediyor. Fakat ilaç olmadığı için gerekli tedaviyi yapamıyoruz. Böyle devam ederse yıllarca emek verdiğim bu barınma evini terk etmek zorunda kalacağım ve hayvanları da sokağa salacağım. O zaman ne yapacağını belediye düşünsün.’’

ALLAH’TAN TUGAY VAR

Hayvanları Hava Tugay Komutanlığı'nın yemek artıklarıyla beslediklerini belirten Birsel, ‘‘Tugay Komutanlığı olmasa hayvanların hepsi açlıktan ölür. 100 hayvan kapasiteli barınma evinde 800 köpek ve 116 kedi kalıyor. Yetkililer her gün buraya 15-20 sokak hayvanı daha getiriyor. Kapasitesinin kat kat üzerinde olan bu yer hayvanlar için bir cehenneme dönüştü’’ dedi. Kütahya Belediye Başkanı SP'li Süleyman Canan ise Hayvan Barınma Evi'ndeki hayvanlarla belediyenin yakından ilgilendiğini öne sürdü. Canan, ‘‘Kütahya Kasaplar ve Lokantacılar Odası yetkilileriyle görüştük. Atık yemek ve etleri barınma evine verecekler’’ dedi. Sunay Birsel ise Kasaplar ve Lokantacılar Odası'nın kendilerine yiyecek getirmediğini söyledi.


Çabaları yetmedi


Türkiye'nin ilk hayvan barınaklarından birini Kütahya'da kuran Sunay Birsel (solda), yardımcıları Beratiye Kapancıoğlu (ortada) ve Ayşe Görmez, büyük bir fedekarlıkla sokaklardan topladıkları kedi ve köpekleri barınakta yaşatmaya çabalıyor. Ancak son zamanlarda belediye ekipleri her gün gruplar halinde köpekleri getirip bırakınca, 100 köpek kapasiteli barınakta 800 köpek ve 116 kedi toplandı. Hayvanseverlerin çabaları ve sadece Hava Tugay Komutanlığı'ndan sağlanan yemek artıkları, barınaktaki hayvanları doyurmaya yetmedi. Bir hafta içinde çoğu yavru 23 köpek açlıktan ölürken, hayvanseverler Kütahya Belediyesi'ni bu önlemlere seyirci kalmakla suçladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!