Acınız, bizim acımız

Güncelleme Tarihi:

Acınız, bizim acımız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet, yazı işleri toplantısını Gölcük’te yaptı

Büyük felaketin yıldönümünde depremzedeleri yanlız bırakmayan Hürriyet'in yazı işleri toplantısı Gölcük'te çöken 6 katlı binanın arsasında yapıldı. Depremin merkez üssü olan ve tek başına 6 bine yakın kayıp veren Gölcük'teki bu toplantıya, ilçenin Belediye Başkanı İsmail Barış da katıldı.

TÜRKİYE'yi ağlatan depremin birinci yıldönümü bugün. Afetler tarihine, ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak geçen Marmara Depremi'nin yıldönümünde Hürriyet depremzedeleri yalnız bırakmadı. Hürriyet, dün depremin merkez üssü olan ve 6 bine yakın vatandaşımızın hayatını yitirdiği Gölcük'teydi. Hürriyet yönetici ve yazarları, gazetenin oluşturduğu özel bir merkezde biraraya gelerek, yazıişleri toplantısını Gölcük'te yaptılar. Toplantının yapıldığı merkez, Gölcük Belediyesi'nin yanında, depremde yıkılan ve çok sayıda vatandaşın can verdiği 6 katlı bir işhanının boş arsası üzerine kuruldu. Toplantıya, konuk olarak Gölcük'ün FP'li Belediye Başkanı İsmail Barış da katıldı. Toplantıya Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başyazarı Oktay Ekşi, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yazıişleri Müdürleri Tufan Türenç, Fikret Ercan, Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, yazarlar Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Turgay Şeren, Fatih Altaylı, Enis Berberoğlu, Yalçın Bayer, Ferai Tınç, Murat Bardakçı, Zeynep Atikkan, Cüneyt Ülsever ve Özdemir İnce ile Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci katıldı. Gölcük Belediyesi Gençlik Merkezi'nde görevli genç kızlar, Hürriyet yönetici ve yazarlarının yakalarına toplantı sonrasında siyah kurdelalar takarak, depremin acısını ortak oldukları için teşekkür ettiler.

Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, bu ülkede birçok deprem ve doğal felaket yaşanmasına karşın, bunlardan ders alınmadığını belirterek, ‘‘1999, sadece depremlerle değil, tüm doğal afetlerde bizim için milat oldu’’ görüşünü savundu.

SİYAH KURDELALI BİLDİRİ

Depremin birinci yıldönümü nedeniyle Gölcük Esnaf ve Sanatkárlar Odası siyah kurdelalı bir bildiri yayınladı. Gölcük esnaf ve sanatkárının depremde işyerlerini kaybettiği vurgulanan bildiride, ilçede ticari faaliyetlerin yeniden canlandırılmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi. Depremde, 2132 işyerinin tamamen yıkıldığı, 1274 işyerinin orta , 1095 işyerinin de az hasar gördüğü vurgulanan bildiride hükümetten şu isteklerde bulunuldu:

17 Kasım 1999'da biten Halk Bankası kredileri için başvuru süresi uzatılsın

Esnaf ve sanatkárların uzun vadeli ve düşük faizli kredileri desteklensin. Kredi limitleri artırılsın faizleri düşürülsün.

Eski vergi borçları silinsin, üç yıl için vergi muafiyeti getirilsin.

Bağ-Kur prim borçları affedilsin.

Modern alışveriş merkezleri kurulması için yerel yönetimler desteklensin. Bu merkezlerde hak sahibi esnafa işyeri verilsin.

Esnaf ve sanatkárlar kefalet kooperatiflerinden verilen kredi borçları affedilsin. Deprem sonrası kredi faiz oranları düşürülsün.

İşyeri yardımından tüzel kişilikler ve şirketler de yararlansın.

Bugüne kadar 3.2 trilyon liralık deprem kredisi kullandırıldı. Asıl ihtiyaç 7.5 trilyondur

Kalıcı konutlarda işçilik ve malzeme kullanımında Gölcük esnafından yararlanılsın. Müteahhitler alışverişini Gölcük esnafından yapsın.

Depremde şehit düşen esnaf ve sanatkárların kredi ve vergi borçları affedilsin.

Canlı yayında toplantı

CNN Türk'ün canlı olarak yayınladığı Hürriyet yazı işleri toplantısında, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başkan İsmail Barış'a sorunları anlatması için söz verdi. Başkan Barış, ‘Deprem bölgesindeki maddi ve manevi zararın yüzde 33’ünün Gölcük'te olduğunu' vurguladıktan sonra deprem sırasında belediye başkanlarının yetkilerinin olmamasından yakındı. Barış verdiği bir örnekle, Değirmendere Belediye Başkanı Ertuğrul Akalın'ın doğum yapan bir kadın için bile Kriz Merkezi'nden bir battaniye temin edemediğini açıkladı.

Depremzedeler çadırı gezdi

Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralanıp sakat kaldığı 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, Hürriyet'in 17 Ağustos sayısı, Gölcük'te hazırlandı. Hürriyet yönetimimin davranışı, bu acılı yıldönümüne ayrı bir anlam kattı. Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Başyazar Oktay Ekşi'nin de aralarında bulunduğu Hürriyet'in yönetici ve yazarları, gazeteyi depremin merkezi Gölcük'te, yıkılan 6 katlı bir işhanının boş arsasında kurulan çadırda hazırladı. Gölcüklü depremzedeler, Hürriyet yazar yöneticilerine büyük ilgi gösterdi. Yazarlar, depremzedelerle görüşerek sorunlarını dinledi, çekilen acılara ortak olmaya çalıştı. Aynı çadır içinde Yüzyılın Felaketi'nde Hürriyet muhabirlerinin çekmiş olduğu, fotoğraflar da sergilendi. Sergiyi gezenler, o acı günleri gözyaşları içinde bir kez daha hatırladılar. Depremzedeler fotoğrafları izlerken, Hürriyet yazarları da yazılarını onların yanında yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!