Açıköğretim'e öğretmenlik hiç verilmedi

Güncelleme Tarihi:

Açıköğretime öğretmenlik hiç verilmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Biz, Açıköğretim Fakültesi mezunlarıyız. 1998 yılında pedagojik formasyon aldık. Bu formasyonu bize, kesin öğretmen olacağız diye verdiler. Daha önce Açıköğretim Fakültesi mezunlarına verilen hak bize verilmedi. Bizler, yurdumuzun her köşesinde çalışmaya razıyız.

Lütfen bir defaya mahsus olmak üzere bize bu hak verilsin. Anadolu Üniversitesi okuldan sayılmıyorsa, niye hâlâ eğitimine devam ediyor? O zaman kaldırılsın. Biz yabancı bir ülkenin çocukları mıyız ki bize böyle davranılıyor. Daha önce verilen bu hak bize de verilsin. Madem o kadar çok öğretmen açığı var, neden bizleri göndermiyorlar?

Bir Grup Açıköğretim Üniversitesi Mezunu

- Bakanlık bugüne kadar Açıköğretim Fakültesi mezunlarını öğretmen olarak atamadı. Milli Eğitim Bakanlığı, ihtiyaç duyduğu branşlar için bu branşa yönelik eğitim veren fakülte mezunlarını öğretmen olarak atıyor. Talim ve Terbiye Kurulu'nca belirlenen öğretmen kaynakları içinde Açıköğretim Fakültesi yer almıyor. Çünkü, ihtiyaç bazı branşlar dışında asıl kaynaklardan sağlanıyor. Sizin şu anda öğretmenlik şansınız yok.

Öte yandan Bakanlık yetkilileri şu konuda uyarıda bulunuyor. Pedagojik formasyon, mezun olduğu bölüme bakılmaksınız lisans mezunu herkes tarafından alınabiliyor. Ancak, pedagojik formasyon almak, öğretmen olmak için yeterli şart değil, sadece unsurlardan biri.

1982'de Amerikan Kız Koleji'nden iyi derece ile mezun oldum. Tüm okul hayatım boyunca ortalamam 70'in altına hiç düşmedi.

1987 yılında da elektrik ve elektronik mühendisliğinden mezun oldum. Eşim çalışmama hiç izin vermedi.

Boşanmam nedeni ile maddi ve manevi olarak çalışmaya ihtiyacım var. İzmir Özel Deniz Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya basladım, fakat Bakanlık öğretmenlik yapamayacağımı ancak kendi mesleğimde çalışabileceğimi belirten bir belge yolladı.

Kolej mezunu çok iyi derecede İngilizce biliyorum), elektronik mühendisi ve kendini çok iyi yetiştirmiş bir bilgisayar kullanıcısı olarak, iki de çocuk annesi olarak öğretmenlik yapmak ve vatanıma, milletime faydalı olmak istiyorum. öğretmen olmak için neler yapmam gerekiyor?

Ceylan Temel-İZMİR

- İngilizce dil öğreticiliği uygulaması başlatılıyor. Önümüzdeki günlerde başvuru tarihi açıklanacak. Sözleşmeli öğretmen niteliğinde yapılacak bu uygulamada İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile sözleşme imzalanacak ve onların belirlediği okullarda görev yapılacak. Alternatifinizin biri bu. Öte yandan lisans öğreniminizi İngilizce olarak gördüyseniz Milli Eğitim Bakanlığı'nın yabancı dil öğretmen alımlarında yapacağı duyuruya göre, başvurma olasılığınız da var.

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 4 yıl boyunca Öğretmenlik Formasyon derslerini de ek olarak aldım. Öğretmenlik mesleğine ilgi duyuyor ve bu yönde çalışmak istiyorum.

Ancak, öğrendiğim kadarıyla Almanca öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığı kadro açmamaktadır. Bundan dolayı sınıf öğretmenliği yapma arzusundayım. Konuyu araştırmak için Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nü aradım ve sınıf öğretmeni olabilmem için bu konudaki formasyonu almam gerektiği, ayrıca branşımın dışında öğretmenlik yapamayacağımı, kadroların Bakanlık tarafından açıklanacağını ilettiler. Ancak, bu bilgi bana yeterli gelmedi. Daha ayrıntılı bilgi almak istiyorum.

Tansel YILMAZ/İSTANBUL

- Milli Eğitim, Almanca branşı için ihtiyaç bulunmadığını belirtiyor. Sınıf öğretmeni olabilmek için de sınıf öğretmenliği sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Bu koşulu taşıyor olsanız bile, Bakanlık sınıf öğretmenliği ve Fen Edebiyat Fakültesi mesunlarına öncelik tanıyor. İhtiyacın karşılanmaması durumunda sertifikalı olanlara imkan sağlanıyor.

Dışarıdan lise sınavlarına girmek için başvurdum. Kasım ayından bu yana kitaplarımızın gelmesini bekliyorum. Her seferinde ertelendiği söyleniyor. Sınavların Şubat ayında başlayacağını duymuştum. Sizden ricam sınavların tarihleri hakkında bana gerekli olan bilgileri vermenizdir. Ve kitaplarımızın neden sürekli ertelendiği Milli Eğitim Bakanlığı böyle önemli bir çok insanı ilgilendiren bir konu için neden bu kadar duyarsız davranıyor.

Aylin ÖZDEMİR/AVANOS

Milli Eğitim Bakanlığı kitapların geciktiğini kabul ediyor. Açıköğretim Lisesi'nin birinci dönem sınavları 20-21 Şubat, ikinci dönem sınavı ise 26-27 Haziran'da yapılacak.

Mektup, telefon, faks ve e-mail'inizi bekliyoruz

Tel: 0212 / 677 03 66

Faks: 0212 / 677 03 40

e-mail: acandabak@hurriyet.com.tr

Adres: Hürriyet Gazetesi

Eğitim Sayfası

Medya Towers, Güneşli-34544

İSTANBUL



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!