‘Açıkca sansür uygulanıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Açıkca sansür uygulanıyor’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 23:06

Sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında attığı tweet’ler nedeniyle mahkemeye sevk edildikten sonra serbest bırakılan Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, savcılık tarafından yapılan itiraz üzerine tutuklandı.

Haberin Devamı

BASIN Savcısı Umut Tepe’nin ‘Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret’ iddiasıyla tutuklama talebiyle İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk ettiği Todoy’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Karara itiraz eden savcı Tepe, Keneş’in ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun işlendiğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğunu savundu. İtiraz üzerine Keneş tutuklandı.
İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Hâkimliği tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Keneş, gazetenin Yenibosna’daki binasında önceki gece gözaltına alındı. Keneş sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada nezarethanede dün sabah 08.00’e kadar bekletilen Keneş, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Adliye getirildikten sonra nezarethaneye konan Keneş, Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimi’nin yerinde olmaması nedeniyle 5 saat bekledi ve saat 13.00’te hâkimin gelmesiyle 7’nci Sulh Ceza Hâkimliği’ne çıkarıldı.

Haberin Devamı

‘KAÇMADI, GAZETEDE BEKLEDİ’

Mahkemede son sözü sorulan Keneş “Bir gün önce verilen karar ile bir gün sonra verilen kararın değiştirilmesini anlamıyorum. Hukukî bulmuyorum. Ben gazetecilik görevimi icra ediyorum. ‘Serbest kaldıktan sonra tweet’lerine devam ediyor’ diye yakalama gerekçesini kabul etmiyorum. Açıkça sansür uygulanmaktadır. Serbest bırakılmamı talep ediyorum” dedi. Keneş’in avukatı Hasan Günaydın ise yaptığı açıklamada “Kendisi sabit ikametgâh sahibidir. Cumhuriyet Savcılığı’nın ifadeye çağırması üzerine kendisi gelmiştir. Yakalama kararından sonra da gazetede beklemiş, karar basında yer almasına rağmen kaçmamıştır. Kaçma şüphesi iddiası ileri sürülemez” dedi.

‘KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ...’

7’NCİ Sulh Ceza Hâkimliği karar gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nce şüpheli hakkında çıkarılan yakalama emrine istinaden şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunması nedeniyle, şüpheliye atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak tutuklanmasına...”

Haberin Devamı

‘DAYAK ATAN SERBEST TWEET ATAN HAPİSTE’

TUTUKLAMA kararının ardından Bülent Keneş’in çalışma arkadaşları ve Zaman Gazetesi’nin yazarları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici konuşmasında “Gazetecilere dayak atanlar serbest bırakılıyor. Ama tweet atan gazeteciler tutuklanıyor” dedi.

TUTUKLAMAYA TEPKİLER

KENEŞ’in tutuklanmasına Basın Konyesi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu eşbaşkanı Rebecca Harms da tepki gösterdi. “Söyleyecek söz bulamıyorum” diyen AP Yeşiller Başkanı AB’nin hür basına yönelik saldırıları sert şekilde kınaması gerektiğini söyledi. Harms, AB’nin Türk demokrasisine yönelik saldırıları da kınaması gerektiğini ifade ederken, gazetecilerin çalışma şartlarını araştırmak için Türkiye’ye bir AP heyeti gönderilmesini teklif etti. Basın Konseyi ise yaptığı yazılı açıklamada “Failin tekrar suç işlemesini önlemek şeklinde veya benzeri bir tutuklama nedeni olmadığı gibi; hakaret gibi hafif, mahkumiyet durumunda bile hapse girmeme ihtimali olan bir suçtan dolayı verilen tutuklama kararı orantısız bir tedbirdir” dedi. m CİHAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!