Acarer: Cep telefonunda vergi yükü çok ağır

Güncelleme Tarihi:

Acarer: Cep telefonunda vergi yükü çok ağır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2007 12:13

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, mobil telefonlarda halen uygulanmakta olan vergi yükünün çok ağır olduğunu ve bunların kısa sürede kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

Acarer, Üçüncü Nesil (3N) cep telefonu ihalesinin de planlandığı gibi 7 Eylül’de yapılacağını belirterek, “3N sistemi ve numara taşınabilirliği konusunda GSM sektöründe yaşanan tereddütleri ve çekimserliği anlamakta zorluk çekiyorum. Numara taşınabilirliliğin olmadığı bir Avrupa ülkesi yok. Tüketicilerin özgürce operatörlerini seçmesi en doğal haklarıdır” dedi.

İstanbul’da gerçekleştirilen Telekomünikasyon Arenası konulu toplantıda konuşan Tayfun Acarer, 3N konusunda bilgi verirken, “Zaman zaman 3N yerine 4N ihalesi neden yapılmıyor, diye öneriler duyuyoruz. Halen dünyanın hiçbir ülkesinde kullanılmayan standartları dahi belirlenmemiş 4N kullanılmasının teklif edilmesini ben güncel bir şaka olarak kabul ediyorum” diye yorumladı.

Acarer, kayıt dışı cep telefonu kullanımıyla ilgili olarak, geçen 20 aylık süreçte 59 milyon cep telefonunun kayıt altına alındığını, kayıt altına alınan telefonların maddi değerinin 9 milyar dolar olduğunu belirterek, “Artık Türkiye’nin de bu konuda bir adım atması ve cep telefonu ithalatını azaltması gerekir. Her yıl 10 milyon cep ithal edildiği düşünülürse bunun bizim için ne kadar büyük bir gelir kaybı olduğu anlaşılacaktır. Bu konuda yönetmelikler hazırlanıyor. Umuyorum ki yüzde 25 daha az cep telefonu ithal ederek hem istihdama hem de yatırıma destek olacağız” dedi.

BAZ İSTASYONLARI BİR YERE TOPLANAMAZ

Acarer, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce, baz istasyonlarının tek bir merkezde toplanması yönünde bir karar alınmasın çok tehlikeli ve yanlış bir karar olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Uygulanması teknik olarak hemen hemen imkansız olan bu kararın iptali için idare mahkemesine başvuruldu. Böyle bir kararın uygulanması halinde mobil haberleşme neredeyse imkansız hale gelir. Bu kararın en kısa sürede iptal edileceğini umuyoruz. Endişemiz odur ki böyle bir karar başka yerlere de örnek teşkil ederse mobil haberleşme bundan büyük zarar görür.”

Acer, mobil telefonda 3 olan frekans sayısını 6'a çıkaracaklarını ve bu yönde çalışmalar yapıldığını bildirdi.

KAPSAMA ALANLARI ÇOK YETERSİZ

Acarer, kent merkezleri ve ana yollar dışında Türkiye coğrafyası içerisinde önemli bir kapsama alanı sorunu yaşandığını, küçük yerleşim alanları ve kırsal yörede cep telefonu haberleşmesinde manzaranın hiç de iç açıcı olmadığını söyledi. Acarer, bu konuda şu görüşleri ifade etti:

“Dünyanın nüfus ve coğrafi alan olarak en büyük ülkelerinden biri olan Türkiye'de küçük yerleşim merkezleri ve anayol güzergahları dışında yaşanan kapsama alanı problemini kurum olarak içimize sindiremiyoruz. Avrupa’daki en büyük operatörden 3’ü olan mevcut GSM operatörlerimizin de bu sorunu içlerine sindirebildiklerini sanmıyorum. Kırsal yörede ve küçük yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın da, büyük şehirlerde yaşayanlar gibi haberleşme özgürlüklerini ve hizmetlerini aynı şekilde kullanma hakları vardır. Biz bu konuda çok kapsamlı çalışma başlattık. Ülkemizin sosyal bir sorunu haline gelen bu konunun GSM operatörlerinin de desteğiyle kısa zamanda çözülebileceğini ümit ediyorum."

RADYO TELEVİZYON ANTENLERİ AZALTILACAK

Tayfun Acarer, radyo ve televizyon kuruluşlarının sayısal yayıncılık çerçevesinde yerleştirmiş oldukları antenlerin çevre ve insan sağlığı açısından yarattığı sakıncaları dikkate alarak, bu konuda 7 bin olan emisyon noktasının 1000'e indirileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!