AB'ye 6 ay süre

Güncelleme Tarihi:

ABye 6 ay süre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Avrupa Birliği'nin kalbi Brüksel'den rest çekerek, AB'ye 6 ay süre tanıdıklarını ve Türkiye'ye yönelik tutumun değişmemesi halinde tam üyelik başvurusunun geri çekileceğini açıkladı. Yılmaz’ın ABD'ye giderken yaptığı açıklamalar şöyle:

GERİ ÇEKERİZ

Hazirana kadar bir zirve toplanıp, AB tutumunu değiştirmezse, Türkiye, tam üyelik başvurusunu geri çekecektir.

YANIT İSTİYORUZ

Bu zirve AB açısından bir dönüm noktası olacaktır. Avrupa'nın 21. yüzyıldaki yeni haritası ortaya konacaktır. Biz Türkiye olarak bu zirvede kendi konumumuzla ilgili açık bir yanıt istiyoruz. Bazı eksikliklerimiz olduğunu biliyoruz. Bunları gidermeyi programımıza aldık. Bu hem ekonomi, hem de diğer alanlar için geçerli. Ama dış politikadaki ihtilaflarda Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkilerde sadece bizden çaba beklemeyin.

SÖYLEMİŞTİK

Zirvede alınacak karardan Lüksemburg ziyaretinde haberdar oldum. Bana kararın değişmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Biz de karar değişmediği takdirde, tepkimizin böyle olacağını söyledik.

HIRİSTİYAN MEDENİYETİ

Temaslarım sırasında, Lüksemburg Zirvesi'nin bir Türkiye zirvesine dönüşebileceğini söyledim. Bu zirvede, Avrupa'nın 21. yüzyıldan çok uluslu, çok kültürlü, çok dinli bir Avrupa mı, yoksa bazılarının iddia ettiği gibi bir Hıristiyan medeniyeti mi olacağına karar verileceğini muhataplarıma anlattım. Buna rağmen bu karar alındı ve Türkiye'ye karşı bir ayrımcılık yapıldığını söyledi.

JUNKERS GEVEZE

AB Dönem Başkanı'nın (Jean-Claude Juncker) aceleciliği ve gevezeliğinden kaynaklanan bazı ipuçları da var. ‘Slovak halkına hediye verdik’ diyor. Demek ki AB, hediye vermek gerektiği zaman ancak kendisiyle özdeş gördüğü ülkeye veriyor.

HALKI ALDATMAMI ÖNERDİLER

Lüksemburg Dışişleri Bakanı ‘Şimdiye kadar hiçbir Türk hükümetinin almadığını alacaksınız, hiçbir zirvede Türkiye’nin tam üyeliğin aday koşullarını taşıdığı söylenmemiş ve özel bir strateji önerilmemişti. Bu ilk defa size söyleniyor. Bunu iç politikada bir zafer olarak takdim edebilirsiniz' dedi. Ben de ona ‘Sen bize, kozmetik şeyleri halkımızı aldatmak için kullanmamızı öneriyorsun. Ben bunu yapmam’ karşılığını verdim.

FOTOĞRAF ÖNEMSİZ

Aile fotoğrafında yer alabileceğimizi de söylediler. Fotoğrafa meraklı değilim. 50 senedir fotoğraf çektirip durduk.

KONFERANS

Türkiye'ye yapılan öneriler, zaman ve mali açılardan somut unsurlar içermiyordu. Son zirvede Avrupa Konferansı'nın da sadece Türkiye için gündeme geldiği ortaya çıktı.

YANLIŞ YAPTIK DEDİLER

Türkiye'nin tavrını açıkladıktan sonra pek çok ülke yöneticisi arayarak ya da mesaj göndererek, ‘Yanlış yaptık ama kararınızı gözden geçirin, Avrupa Konferansı’na katılın' dedi.

HIRİSTİYAN OLAMAYIZ

Yanlış bir karar verdiniz. Çünkü Avrupa'nın kültürel geleceği konusunda fikir mutabakatınız yok. Lüksemburg Zirvesi'ni AB'yi Hıristiyanlar kulübü olarak görmek isteyenler kazandı. Biz de diyoruz ki eğer siz böyle düşünüyorsanız, başvurumuzu geri çekeceğiz. Lüksemburg'daki tutumunuz devam ederse, biz bu birlik için adaylığa talip değiliz. Talip olmamızın da anlamı yok. Giremeyiz, çünkü Hıristiyan olamayız.

SUNİ BİR KONFERANS

Ben başbakan olduğum sürece Türkiye'nin Avrupa Konferansı'na katılması mümkün olamaz. Avrupa Konferansı, bu bütün içinde kozmetik bir ayrıntıdır. Suni bir konferanstır.

KİNKEL ZIRVALIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel baştan aşağıya zırvalıyor. Yaptığı bütün açıklamalar çelişkili AB'nin ‘Muz Cumhuriyeti’ olmadığını biliyoruz. Onun için bu işin hazirana kadar süreceğini söyledik. Ama onlar da Türkiye'nin muz cumhuriyeti olduğunu sanmamalı.

SEPETE ALINMAZSAK

11 ülkenin alındığı sepete Türkiye de konulmadıkça tutumumuz değişmeyecek.

BLÖF SANDILAR

Onlar bizim blöf yaptığımızı zannediyorlardı. Şaşkınlıkları ondan. Bize hakikaten beklentimizden fazlasını verdiklerini düşünüyorlar. Oysa biz ölçüp biçip, tam olarak beklentilerimizi ifade ettik. Ve ‘Bunun altına inerseniz tepkimiz sert olur, felaket sonuçları olur’ dedik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!