ABD'ye çadırkenti öğreteceğiz

Güncelleme Tarihi:

ABDye çadırkenti öğreteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kızılay Kızılhaç'a ders verecek

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin, Deprem ve Megaşehirler İnisiyatifi'nin katkılarıyla düzenlediği ‘Marmara Depremi Değerlendirme Konferansı ve EMI İkinci Kardeş Şehirler Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan ABD Kızılhaçı'ndan Doug Sandy, Kızılay'ın deprem sonrası çalışmaları konusundaki her tür bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini söyledi. Ülkesinde son büyük depremin 50 yıl önce meydana geldiğini belirten Sandy, geçen uzun sürede, bilgi birikimi ve deneyim kazanılmasının mümkün olmadığını vurguladı. ABD Kızılhaçı ve Kızılay ortaklığıyla da, İstanbul'da tam techizatlı bir Acil Durum Operasyon Merkezi de kurulacağı bildirildi.

TECRÜBEMİZ YOK

ABD için hazırlanan bir deprem senaryosuna göre, olası bir büyük depremde 150 bin konutun kaybedileceğinin tahmin edildiğini belirten Sandy, ülkesinde, evsiz kalacakların barınacakları çadırkentler oluşturulması konusunda bir çalışma olmadığından, Türk Kızılayı'nın bu konudaki deneyiminden yararlanılmasının düşünüldüğünü kaydetti. Deprem konusunda tecrübeleri olmadığını belirten Doug Sandyd, ABD Kızılhaçı ile Türk Kızılayı'nın deprem öncesi ve sonrası çalışmalarında işbirliğine gittiklerini, ortaklaşa kurulacak Deprem Enstitüsü'nde, depremin insanlar üzerindeki etkisinin değerlendirileceğini söyledi.

BÜYÜK PROJELER

Konferansta Kızılay'ı temsilen konuşan Ayşe Saltan da Marmara Depremi sonrası, Kızılay'ın, çadır gereksiniminin yüzde 59'unu, battaniye gereksiniminin yüzde 86'sını, gıda gereksiniminin yüzde 75'ini karşıladığını hatırlatarak, Kızılhaç'tan da yardım talebinde bulunulduğunu kaydetti. Kızılay'ın, Alman, Japon, İspanyol, Fransız ve ABD Kızılhaçı ile hastane, kan merkezi, okul inşaatı ve acil yönetim haberleşme sistemi oluşturmakta olduğunu anlatan Saltan, ‘‘Kızılay'ın önderliğinde sürdürülen projeler 170 milyon dolar değerindedir’’ dedi.

YENİDEN YAPILANIYOR

Kızılay'ın, gelecekteki afetlere daha iyi yanıt verebilmek için kendi kapasitesini geliştirme çalışmaları yaptığını da belirten Saltan, ‘‘Birincisi yeniden yapılanma projesidir. Bu projede öncelikle daha profesyonel ve dinamik olması için örgütün misyonu tekrar belirlenmekte, organizasyon yapısı tekrar oluşturulmaktadır. Kan hizmetlerinin otomasyonu, depo yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, merkez ile şubeler arasında bilgisayar ağı oluşturulması ve personel eğitimi bu unsurlar arasındadır’’ dedi.

GÖNÜLLÜ ARIYORUZ

Kızılay ABD Kızılhaçı ile Kızılay arasında imzalanan ortaklık anlaşmasıyla, İstanbul'da, tam teçhizatlı bir ‘Acil Durum Operasyon Merkezi’nin bir yıl içinde tamamlanacağını belirten Saltan, ‘‘Geçen Ağustos'ta yaşadığımız depremin sonrasında gönüllülerin ne kadar önemli olduğunu anladık. Kayıtlı bir gönüllü sistemine geçtik. ABD Kızılhaçı ile birlikte, İstanbul bölgesinden başlamak üzere bir gönüllü sistemi oluşturacağız. Bütün gönüllüleri eğiteceğiz’’ dedi.

Deprem sakatları bedava tedavi olacak

MARMARA Depremi'nde Gölcük'te çöken evlerinin enkazı altında halası Emine Karataş'la birlikte 91 saat kalan 6 yaşındaki Ebru Karataş ile ilgili Hürriyet'te yayınlanan haber, hem Ebru, hem diğer depremde sakat kalanlar için umut oldu. Ataburgaz Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri, Ebru ile birlikte 4 sakat depremzedeyi tedavi için İstanbul'a götürdü. ‘Ebru için her gün 17 Ağustos’ başlığı ile yayınlanan ve depremde sakat kalan özürlülerin sorunlarını dile getiren haber üzerine, birçok hayırsever harekete geçti. İstanbul'da bulunan Ataburgaz Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri, Ebru Karataş ile yakından ilgilendi. Doktor kontrolünde yapılacak fizik tedavi ve rehabilitasyonla yeniden yürüme ve konuşma yeteneğini kazanabileceği belirtilen Ebru ile birlikte merkez görevlileri, Gölcük Belediyesi'nin belirlediği 4 deprem sakatını da onunla birlikte merkeze gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!