ABD'li generalden PKK'ya af teklifi

Güncelleme Tarihi:

ABDli generalden PKKya af teklifi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 07:00

Daha önce PKK ile masaya oturulmasını öneren ABD Savunma Bakanlığı, bu kez de “PKK’lıların aşırı olanları ile olmayanlarının ayrılıp, aşırı olmayanların topluma kazandırılmasını” önerdi.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Washington’daki Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı General John Sattler, önce Türkiye’nin PKK’yla mücadelesine ABD’nin verdiği desteği tekrarlardı, ardından da “PKK’nın tamamen bitirilmesi için “daha kapsamlı adımlar atılması gerektiğinden” bahsetti. General Sattler, Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanı General Akın Zorlu’nun da konuşmacı olduğu panelde, “aşırılığa kaçmış PKK’lılar ile diğerleri ayrılmalı. Aşırılığa bulaşmamış olanlar da yeniden topluma kazandırılmalı” diye konuştu.

“GENEL AF ÇIKARIN DEMİYORUM AMA…”

Haberin Devamı

Bu sözleriyle Türkiye’den PKK’lılar için “genel af çıkarmasını istemediğini” vurgulayan Amerikalı General, “ancak aşırılığa bulaşmamış PKK’lıların yeniden köylerine dönüp, hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeleri sağlanabilir” dedi.

“TOPLUMA KAZANDIRILACAKLAR, YAKALANACAKLAR VE ÖLDÜRÜLECEKLER LİSTELERİ…”

General Sattler, daha sonra Hurriyet.com.tr’nin bu konudaki soruları üzerine ise, ABD’nin de aynı stratejiyi Irak’ta uygulamakta olduğunu söyledi. “Irak’taki direniş unsurlarını üçe bölmüş durumdayız. Bunlardan ilki, aşırılığa karışmamış ve topluma yeniden kazandırılabilir olanlar. Listeler içindeki en geniş olan da bu. İkinci gruba, yakalanacaklar giriyor. Bu listede olanların yakalanıp, cezalarını çekmek üzere hapsedilmeleri, ceza sona erdiğinde ise topluma yeniden kazandırılmaları öngörülüyor. Üçüncü ve en küçük listede ise, hiçbir şekilde yakalanamayacak olan teröristler var. Bunlar, bulundukları yerde askeri operasyonla öldürülmesi gerekenler” dedi.

“ÜÇ F KURALI”

General Sattler, öldürülecek teröristler için ise, “3 f kuralının” işletildiğini söyledi. Generalin bahsettiği kural, üç İngilizce sözcüğün baş harflerinden oluşuyor: “fix/ yerini belirle, fight/ savaş, finish-işini bitir”

“TÜRKİYE, KÜRTLERE AÇILIM YAPMALI”

Haberin Devamı

General Sattler’in panel sırasında sinevizyon ekranından yaptığı sunumda da Türkiye’nin “Kürt halkı’na yönelik bir açılıma gitmesi” yer aldı. Bunun ne anlama geldiğini ayrıntılandırmayan Amerikalı General, “ABD, PKK’yla mücadelede Türkiye ve Irak hükümetinin birlikte çalışmalarını cesaretlendiriyor, bunun için çalışıyor” mesajı verdi.

GENERAL ZORLU, AVRUPALILAR’I UYARDI

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı General Hilmi Zorlu da, konuşmasının başında PKK’yla mücadeleye değinerek, PKK’ya propaganda imkanı ve mali destek sağlayan Avrupa ülkelerini uyardı. Zorlu, “Avrupa ülkeleri PKK’nın serbestçe propaganda yapmasına ve mali destek sağlamasına imkan vermemeli. Avrupalı müttefik ve dostlarımız unutmamalıdır ki, PKK şeytanı bir gün onların da canını acıtır…”

Haberin Devamı

“AFGANİSTAN HÜKÜMETİ YABANCI GÜÇ İSTEMİYOR”

General Zorlu’nun konuşmasında verdiği bir başka mesaj ise, ABD yönetiminin Ankara’ya yaptığı ısrarlı “Afganistan’a Taliban ve El Kaida’ya karşı savaşacak operasyonel birlik gönderin” taleplerine yanıt niteliğinde oldu. General Zorlu, Türkiye’nin operasyonel birlik göndermeye niyeti olmadığını, “Afgan hükümet yetkilileri, ülkede ek yabancı asker görmek istemiyorlar” sözleriyle ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!