Abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi? Diyanet yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi Diyanet yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2021 12:17

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala dini konular da bir kez daha gündeme geldi. En çok merak edilen konulardan biri de abdest konusu oldu. Peki, abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi? İşte Diyanet İşleri Başkanlığının abdestsiz kurban kesimiyle ilgili yaptığı açıklama...

Haberin Devamı

Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Böyle olduğu için kurban kesenin, hadesten taharet şartını yerine getirmesi gerekmez. Yine bu sebeple, kurban kesen kasabın ücret alması caizdir. Şayet kurban kesme eylemi ibadet olsaydı kasabın ücret alamaması gerekirdi. Çünkü ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 228-229). Öte yandan mekruh olmakla birlikte Ehl-i kitaptan olan kasabın kestiği kurban geçerlidir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 166).

Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte kurban bir kurbet (Allah’a yakınlaşma aracı) olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!