AB'den Hollanda'daki bira karteline ceza

Güncelleme Tarihi:

ABden Hollandadaki bira karteline ceza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 13:19

AB Komisyonu, Hollanda'da anlaşmalı fiyat uygulayan bira kartelinin 273 milyon Euro para cezası ödemesini kararlaştırdı.

AB'den yapılan açıklamada, 1996-1999 yılları arasında aktif olan bira kartelini oluşturan şirketlerden Heineken'e 219 milyon avro, Grolsch'a 32 milyon avro ve Bavaria'ya 23 milyon avro ceza verildiği bildirildi.

Dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı InBev ise kartel oluşumunu ihbar ettiği için 84 milyon avro cezadan kurtuldu.
Büyük bira üreticilerinin gizli anlaşmalarla fiyatları yükseltmeleri ve pazarı bölüşmelerinin kabul edilemeyeceğini belirten AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, “Söz konusu şirketlerin üst yönetimi bu tür davranışların yasa dışı olduğunu çok iyi bilmesine rağmen ileri gitmek ve izlerini kaybettirmek istediler” dedi.

AB yine bu yıl içinde ThyssenKrupp, Schindler, KONE, Otis ve Mitsubishi'den oluşan asansör karteline 992 milyon avro ve Siemens, Schneider, Alstom, Hitachi, Fuji, Mitsubishi Electric, Japan AE Powers, Areva ve ABB'den oluşan elektrik malzemeleri karteline 750 milyon avro para cezası vermişti. AB ortak bütçesine dahil edilen kartel şirketlerinden tahsil edilen para cezaları, üye ülkelerin katkı paylarının düşürülmesine olanak tanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!