ABD'den Davutoğlu'na 'Gezi Parkı' cevabı

Güncelleme Tarihi:

ABDden Davutoğluna Gezi Parkı cevabı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 09:21

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD’li mevkidaşı John Kerry ile telefon görüşmesinde Washington’ın Gezi Parkı olaylara yaklaşımını eleştirmesine ABD Dışişleri’nden yanıt geldi: “Biz kaygılarımızı söylemekten çekinmeyiz.”

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry’nin Gezi Olayları üzerine yaptıkları gergin telefon konuşması tartışılmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Davutoğlu’nun ABD Yönetimi’nden olaylarla ilgili yapılan üst üste açıklamalara tepki göstermesine rağmen Kerry’nin kaygılarını dile getirmeye devam edeceğini söyledi. Başta Suriye konusu olmak üzere Türkiye ile var olan uyumlu çalışmayı yürütmeyi de sürdürmek istediklerini belirten Psaki, basın toplantısında görüşmeyle ilgili şu mesajları verdi:

“Görüştüler. Biraz Suriye’den bahsettiler. Ama aynı zamanda Bakan Kerry’nin olaylarla ilgili devam eden kaygılarını konuştular. Bakan Kerry, olayları yatıştırma konusunda devam eden çabalara ilişkin yeni bilgilerden memnuniyet duydu. Şunu vurgulamama izin verin, iki bakanın çok olumlu bir iş ilişkileri var. Birçok konuda çok yakın çalışıyorlar. Özellikle Suriye konusunda. Bu devam edecek. Bundan hiç şüphemiz yok. Aynı zamanda, ne Bakan ne de bu binadaki diğerleri, kaygılar varsa bunları söylemekten çekinmezler. Son birkaç gündür de polis şiddeti konusunda kaygılarımız vardı.

Haberin Devamı

Elbette barışçıl protestoların kabul görmesi çağrısı yapmaya devam ediyoruz. Bu dünya genelinde yaptığımız bir şey. Sonuçta itidal çağrılarına destek olmaktan başka Bakan Kerry Türkiye’yi şöyle ya da böyle sınıflandırma çabası içinde değildi.”

BİRİNCİ SINIF MI
Psaki, Davutoğlu’nun iddia ettiği gibi ABD’nin Türkiye’yi ikinci sınıf demokrasi olarak görmediğini belirtirken, “Peki birinci sınıf mı” sorusuna ise bu konuda sıralama yapmadığını söyleyerek cevap verdi. Psaki, Türkiye’nin bu olayları aşacak kadar olgun bir demokrasi olup olmadığı sorusunu ise “Bakan Kerry, Türkiye’nin bunda ilerlemeye devam edeceği konusunda emin. İtidal çağrıları görmekten memnun” diye yanıtladı.

Psaki, Davutoğlu’nun protestoları olağandışı gördükleri suçlamasını ise reddederek, dünyanın her yerindeki potansiyel polis şiddetini ve ifade özgürlüğüne muhalefeti düzenli olarak gündeme getirdiklerini tekrarladı. Başbakan Erdoğan’ın halka yönelik özellikle alkol konusundaki ifadeleriyle ilgili de, “Tüm yetkililer için yardımcı olacak olan itidali teşvik etmek ve barışçıl protestoları desteklemektir” dedi. Psaki, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir gün önce Washington’da protestolardan bahsederken ‘terörist’ sözcüğünü kullanmasının yapıcı olup olmadığı konusunda ise “Dil, ilerlemeye yardım etmez” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!