ABD'deki en zengin Türk

Güncelleme Tarihi:

ABDdeki en zengin Türk
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Adı Kenan Şahin. Ona Amerika'da ‘‘Türk Bill Gates'i’’ diyorlar. Bilgisayar dünyasının son milyarderi Kenan Şahin, ‘‘Kenan Systems’’ adlı şirketini geçenlerde iletişim dünyasının dev şirketi Lucent Technologies'e 1.5 milyar dolara (yaklaşık 525 trilyon TL) satarak tüm dikkatleri üzerine çekti.

Kenan Şahin, bizi kapıda karşılıyor. Yüzünde güleç bir ifade, ses tonu yumuşak, davranışları içten ve alçak gönüllü. Çay kahve ikramı için gözden kayboluyor. On dakika sonra iki elinde taşıdığı kağıt bardaklarda yanımıza geliyor ve mahçup bir ifadeyle gecikmesine açıklık getiriyor:

- Kusura bakmayın, bizde çay ve kahveci yok. Benim sekreterim de yok...

Zenginin çok çeşidini gördük ama Kenan Şahin farklı. Aydın doğumlu Şahin'in Amerika'da en zengin Türk olduğu kesin. Paranın yanı sıra ilim irfan, akademik kariyer ve şöhret, hepsi Kenan Şahin'de var. Oysa konuğuna kahve ikramını bile kendisi yapıyor. Sekreterinin sekreteri olan alıştığımız zenginlere hiç benzemiyor Kenan Şahin. Bıyığı henüz terlemiş, ayağında bluciniyle yeni mezun personeli dahi yanından geçerken ona ‘‘içtenlikle ‘‘Merhaba Kenan’’ diye ilk adıyla sesleniyor.

BİLGİSAYAR YILDIZI

Bankacılık, finans, iş ve ticaret áleminin saygın gazetesi The Wall Street Journal'ın bir editörünün ‘‘Gözümüzden kaçan cevher’’ dediği Kenan Şahin, bilgisayar dünyasının son yıldızı. Büyük bir süratle gelişen bu sektörde Kenan Şahin ayarında bilim adamı da pek yok:

‘‘Aydın Cumhuriyet İlkokulu'ndan sonra 1952'de İstanbul'da Robert Kolej'de okudum. Mühendis olduktan sonra ABD'ye geldim. MIT'de (Massachusettes Institute of Technology) mühendislik ve işletmecilik bölümlerini bitirdim. MİT beni doktora programına aldı. Mezun oldum ve profesörlüğe kabul edildim. Bu arada bilgisayarların birbirine bağlanma sistemlerini geliştirerek dünyanın çeşitli yerlerinden patentler aldım. 1968'de Türkiye'ye dönerek Robert Kolej'de öğretim üyeliğine başladım. İki yıl sonra 1970'te Amerika'ya döndüm...’’

ŞİRKET KURUYOR

MİT'te işletme öğretim üyeliği sırasında Kenan Şahin ‘‘En İyi Öğretim Üyesi’’ seçiliyor. Her yerden öğretim üyeliği teklifi alan Kenan Şahin, MIT'in yanı sıra Amhurst, Harvard, Sloan School of Management gibi ABD'nin en ünlü üniversitelerinde dersler veriyor. 1982 yılında Aydın doğumlu profesör 1000 dolar sermaye ile ‘‘CMD’’ adlı bir şirket kuruyor:

‘‘İlk elemanlarımı MIT'ten aldım. Kısa zamanda Citibank, US West, AT&T, Bell Atlantic gibi şirketlere bilgisayar programları hazırlamaya başladık. İşler büyüyünce profesörlüğü bırakıp 1985'te şirketimi geliştirmeye koyuldum...’’

DÜNYAYA AÇILIŞ

Kenan Şahin, MIT'in iki eski rektörü Howard Johnson ile Jerome Wiesner'i ve Bell Laboratories Direktörü Prof. A. David'i şirketine baş yönetici olarak alıyor. ABD eski başkanları Kennedy, Johnson ve Richard Nixon'ın'ın bilim danışmanlığını yapmış bu yöneticilerin isteği üzerine ‘‘CMD’’ adını 1989'da ‘‘Kenan Systems’’ olarak değiştiriyor:

‘‘1986-1994 arasında yavaş ama sağlıklı büyüdük. 30 kişilik firmamız, 1991'de 90 kişiye çıktı. US West, AT& T, British Telecom, Bell Atlantic ve French Telecom, AOL, Siemens AG müşterilerimiz arasına girince piyasanın ilgisini çektik. Amerika dışında ilk ofisimizi 1992'de Londra'da açtık. Arkasından Paris, Münih, Madrid, Singapur ve Sidney'de ofisler açtık. Şimdi 800'ü aşkın elemanımız var. Hemen hepsi Harvard, Yale, MIT, Oxford ve Cambridge mezunu gençler...’’

ABD'nin en büyük 5 şirketinden biri olan telekomunikasyon devi Lucent Technologies, software sahasına girmek için ‘‘Kenan Systems’’e gözünü dikiyor. 136 bin çalışanıyla piyasa değeri 150 milyar dolar olan Lucent, Kenan Systems'in sağlıklı gelişmesini, 4 yıl içinde cirosunun katlanarak büyümesini dikkate alarak Kenan Şahin'e birleşme teklifinde bulunuyor:

‘‘Bağımsız maliyeciler, bizim şirketin 3 milyar dolar değerinde olduğunu bildirdiler. Ama ben Kenan Systems'i aynı alanda bir numara haline getirecek şirketin Lucent olduğunu göz önüne alarak 1.5 milyar dolarlık tekliflerini kabul ettim. Şirketimi devrettim, ama Kenan Systems adı altında gene başyönetici benim. Lucent'in 5 bin araştırmacısı olan Bell Laboratories'in üç başkan yardımcılığından birini de üstlendim. Bu çok önemli, şeref verici bir unvan...’’

Trilyonerin itirafları

Paracı değilim. Lüks araba ve evlerde gözüm yok.

500 dolarık ceket almam, daha ucuzuna bakarım.

Ofisimde sekreterim olmadığı gibi evimde hizmetçi ve aşçım da yok.

Alışverişimi kendim yaparım.

Çanta ve bavulumu kendi taşırım.

Şoförüm de yok. Tek lüksüm Mercedes ML 320 arabam.

Ivır zıvır şeylere para harcamam.

Pek çok düşüncemi babamdan aldım. Çok dürüst ve insanlara düşkün bir adamdı.

Mevki ve para insanların düşüncesini değiştiriyor. Buna engel olmak için şirketime dışarıdan yönetici getirdim. Aldığım maaşı onlar tespit ediyor.

Tek hobim yürümek ve seyahat.

ABD'nin en önemli bilgisayar programları üreticisi olmak istiyorum.

Bir vakıf kurup başta Türk gençleri olmak üzere yetenekli öğrencileri okutmak istiyorum.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!