ABD'de tartışmalı kürtaj yöntemine yasak

Güncelleme Tarihi:

ABDde tartışmalı kürtaj yöntemine yasak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 01:05

ABD'nin en yüksek yargı makamı Federal Yüksek Mahkeme, tartışmalı bir kürtaj yönteminin gerçekleştirilmesini, ülke genelinde yasakladı.

Dokuz üyeli mahkeme, kararı 4'e karşı 5 oyla aldı. Federal Yüksek Mahkeme'nin kararı, ABD'de en tartışmalı konulardan biri olan kürtajın toptan yasaklanmasına doğru bir adım olabileceği yönündeki endişeleri kuvvetlendirdi. Ayrıca, ilk defa doktorlar tarafından bazı durumlarda yapılması uygun görülen bir kürtaj yöntemine, federal mahkeme kararıyla müdahalede bulunuldu.

Muhafazakarlar, kürtajın tamamen yasaklanmasından yana bulunuyor. ABD'de, daha önceki seçimlerde olduğu gibi 2008 yılında yapılacak başkanlık seçimi için de önem taşıyan konuların başında kürtaj meselesi gelirken, Demokrat Parti içinde başkan adaylığı için yarışan New York Senatörü Hillary Clinton, mahkeme kararına karşı çıkan bir açıklama yayınladı. Kararın, “anayasal hakların erozyona uğratılması” anlamına geldiğini öne süren Clinton açıklamasında “bu karar, Federal Yüksek Mahkeme kararlarıyla bir kadının kendi sağlığı konusunda karar verebilme yönündeki hakkından ciddi bir vazgeçiş anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Parti içinde başkan adaylığı için Clinton'a karşı yarışan Illinois Senatörü Barack Obama da bu konuda Hillary Clinton ile aynı fikirde olduğunu söyledi.

Federal Mahkeme'nin bu kararına karşı çıkacak şekilde operasyon gerçekleştiren doktorlara iki yıl hapis cezası da getirildi. ABD Başkanı George W. Bush tarafından Federal Mahkeme'nin başına atanan John Roberts, kürtajın yasaklanması yönünde bir görüşü destekliyor.

Bu kararla Federal Mahkeme ilk defa, kürtaj prosedürünün gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesi konusunda değil, “nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği” konusunda irade ortaya koymuş oldu. Bu tutum, ABD'de sivil haklar savunucuları tarafından hoşnutsuzlukla karşılandı. Amerika Planlı Ebeveynlik Federasyonu Başkanı Eve Gartner, “Mahkeme bu kararla, bir kadının sağlığına ilişkin kararları doktorların değil siyasetçilerin vereceğini ortaya koymuş oluyor” diyerek kararı eleştirdi.

“Kısmi doğum kürtajı” olarak bilinen bu kürtaj yöntemine göre, hamile bir kadının sağlığı söz konusu olduğunda doktorlar, önce bebeğin kafa dışındaki bütün kısmını rahimden dışarı çıkarıyor ve kafaya bir delik açarak özel bir aletle beyin emiliyor. Beyin parçaları emildiği için bebeğin kafatası çöküyor ve rahimden çıkarılması kolaylaşıyor. Kürtaj karşıtlarının pek çoğu, özellikle bu yöntemi, “insanlık dışı” gördükleri için, muhafazakar çevrelerde mahkemenin kararı, büyük memnuniyet uyandırdı.

Mahkeme kararına karşı çıkanlar arasında yer alan Federal Yüksek Mahkeme'nin üyelerinden Ruth Bader Ginsburg, “Mahkemenin bu kararı, Amerikan Jinekolog Okulu'nun, belli durumlarda yapılmasını sağlık açısından uygun bulduğu bir prosedürün bütün ülkede yasaklanması yönünde federal müdahale anlamına geliyor. Bu çerçevede mahkemenin bugünkü kararı alarm verici bir gelişmedir” eleştirisinde bulundu.

Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain, “bir kürtaj karşıtı olarak, mahkemenin bu kararından çok mutluyum. Kısmi doğum kürtajı, bu prosedürün en korkunç yöntemlerinden biri” dedi. Cumhuriyetçi Parti içinde başkan adaylığı için yarışan New York'un eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani, kürtaj karşıtı olarak bilinmesine karşın, mahkemenin kararına destek verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!