ABD: Ya kovun, ya verin

Güncelleme Tarihi:

ABD: Ya kovun, ya verin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, Rusya'ya Apo'ya kucak açmayın mesajı yolladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin ‘‘Rusya hükümetinden, Öcalan'ın Rusya'da olup olmadığını araştırmasını ve kendisini hemen sınırdışı ya da iade etmek için gerekli adımları atmasını istedik.’’ dedi

ABD, Rusya'da olduğu Türk istihbarat birimlerince belirlenen ve Moskova'dan siyasi sığınma isteyen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Rusya'dan sınırdışı ya da iade edilmesi gerektiğini bildirdi. ABD'nin bu konudaki resmi görüşünü Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rubin, ‘‘Eğer Apo Rusya'da ise, Rus hükümeti, Öcalan'ı ya sanırdışı etmeli ya da, iade etmeli’’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, ‘‘Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma, terörist PKK liderine iltica hakkı tanıma kararı aldı. ABD'nin tutumu nedir?’’ sorusuna ‘‘Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmiştir. Rusya hükümetinden, Öcalan'ın Rusya'da olup olmadığını araştırmasını ve kendisini hemen sınırdışı ya da iade etmek için gerekli adımları atmasını istedik.’’ yanıtını verdi.

Rubin, Yunan milletvekillerinin çağrısı konusunda da ‘‘Hiçbir ülke, bir teröriste sığınma hakkı tanımamalıdır. Tekrar vurguluyorum. Hiçbir ülke’’ şeklinde konuştu.

SIĞINMA HAKKI VERMEYİZ

Bu arada Rusya İçişleri Bakanı Sergei Stepaşin, Moskova'nın, Öcalan'a siyasi sığınma hakkı vermeyeceğini söyledi. Strasbourg'da Avrupa Konseyi'nde basın toplantısı düzenleyen Stepaşin, ‘‘Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile dayanışma içindeyim. Diğer ülkelerde faaliyet gösteren terörist grupları desteklemek istemiyoruz’’ dedi. Stepaşin, ‘‘Duma istediğini söylemekte özgürdür. Ancak bir kişinin siyasi sığınma hakkı alıp almaması konusunda karar verecek olan Duma değildir’’ diye konuştu.

Rus Büyükelçi Aleksander Lebedev'in ‘Duma’yı kınıyorum' şeklindeki açıklamasının ardından, dün Ankara'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Aleksander Avdayev de Duma'nın kararı ile ilgili olarak, Rus hükümetinin daha önce verdiği sözlerin arkasında olduğunu belirtti. Edinilen bilgiye göre, Avdayev'in Moskova'dan Öcalan'ı topraklarında barındırmayacakları yönünde ifadeler içeren bir mesajı Türk yetkililere ulaştırması bekleniyor. Rusya'nın bu arada Apo'yu ülke dışına çıkarmak için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu belirtildi.

LEBEDEV: SIĞINAK BULAMAZ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Alexander Lebedev, Apo'ya ülkesinde yer olmadığını söyledi. Abdullah Öcalan'ın Rus-Türk ilişkilerini rehin almasına izin vermeyeceklerini belirten Lebedev, bu soruna ilişkileri bozmayacak bir çözüm bulacaklarını bildirdi.

Apo konusunun kendisini ve ülkesini çok rahatsız ettiğini belirten Büyükelçi Lebedev, şöyle konuştu:

‘‘Samimiyetle söylüyorum, Öcalan benim kabusum olmaya başladı. Hatta kabuslarımda kendimi Öcalan olarak gördüğüm de oluyor. Öcalan'ın Rusya'da olup olmadığı konusundaki araştırma bizzat Rusya Başbakanı Primakov başkanlığında yürütülüyor. Eminim buradan somut bir sonuç çıkar. Ama kesin olarak söylüyorum ki, bu adam Rusya'da bir sığınak bulamayacak. Büyükelçi sıfatıyla konuşuyorum, bence sorun şu: Türk-Rus ilişkilerinde Öcalan bir sorun olmamalı. İki ülke arasındaki ilişkileri rehin almamalı.’’

Duma'nın aldığı karar, oylandığı andan itibaren geçerlilik taşıyor. Parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde oylanması gerekmeyen karar, ‘‘Yeltsin'e çağrı’’ niteliği taşıyor ve devlet organlarını bağlayıcılığı bulunmuyor. Duma'nın, bu kararını Yeltsin'e iletmesi bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!