ABD tarihinin en tartışmalı başkanından tartışılacak kitap

Güncelleme Tarihi:

ABD tarihinin en tartışmalı başkanından tartışılacak kitap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 15:36

İki yıllık sessizliğini “Decision Points” (Karar Noktaları) adlı kitabıyla bozan ABD’nin 43’üncü Başkanı George W. Bush, kitabında 11 Eylül saldırıları, Katrina Kasırgası ve ekonomik krizin yanı sıra, terör şüphelilerine işkenceli sorgulama yapılması gibi birçok konuya değindi. Bush, hayatında kendisini en çok öfkelendiren şeyin, Irak'ın işgal edilme nedeni olan kitle imha silahlarının bulunamaması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Bush, İngiltere'nin Times gazetesine verdiği röportajda, üç terör şüphelisine uygulanan işkenceli sorgulamada elde ettikleri bilgilerin, Londra’da, ABD’de ve yurtdışında ABD'ye ait noktaları hedef alan saldırıların önüne geçtiğini belirtti.

 

Kitabında, şüphelilerin yüzüne su dökerek havasız kalmalarına neden olan işkence yönteminin kullanılması konusunda sorumluluğu üzerine alan Bush, bu kararı çok daha ağır iki işkence yönteminin kullanılmaması için verdiğini söyledi.

 

SAVAŞ İLANI

Haberin Devamı

Bush kitabında, 11 Eylül saldırılarının kendisine çok net bir amaç verdiğini belirterek, “Bir sabah başkanlığımın amacı açık bir şekilde ortaya çıktı: İnsanlarımızı ve saldırıya uğrayan özgürlüğümüzü korumak” dedi.

 

Dönemin ulusal güvenlik danışmanı Condolezza Rice’ın kendisine saldırıyı haber verdiği anları da anlatan Bush, “Düşüncelerim açıklığa kavuştu: İlk uçak bir kaza olabilirdi. İkincisi kesinlikle bir saldırıya işaret ediyordu. Üçüncüsü ise bir savaş ilanıydı” dedi.

 

Bush, “Kanım kaynıyordu. Bunu yapanları bulacak ve dünyanın kaç bucak olduğunu gösterecektik” yorumunu yaptı.

  

DAHA FAZLASINI YAPAMAZDIM

Bush, NBC kanalında katıldığı programda, kendisine yöneltilen “11 Eylül saldırılarını engellemek adına daha fazlasını yapabilir miydiniz?” sorusuna ‘Hayır’ cevabını verdi. Bush, “Bize New York’taki binalara uçaklarla saldırı düzenleyecekleri yönünde net bir istihbarat ulaşmadı. Yani elimizde ‘hazır olun’ diyen bir bilgi yoktu” dedi.

 

Diğer yandan, Bush 6 Ağustos 2001 tarihinde eline ulaşan ve Usame Bin Ladin’in kaçırılan uçaklarla saldırı düzenlemeyi planladığına işaret eden gizli belgeye değinmedi. Bush ayrıca, o dönem Irak’ta kitle imha silahları olduğuna inandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

 

IRAK SAVAŞINDAN PİŞMAN DEĞİLİM

Kitabında, en tartışmalı kararlarından biri olan Irak işgali hakkında pişman olmadığını belirten Bush, hiçbir kitle imha silahı bulunamaması karşısında yaşadığı şaşkınlığı söyle anlattı: “Silahları bulamadığımız zaman benden daha fazla şoke olan veya öfkelenen biri daha olamaz. Ne zaman aklıma gelse bu beni rahatsız etti. Halen de ediyor.”

 

El Kaide’nin önemli isimlerinden Halid Şeyh Muhammed'in suyla nefessiz bırakma yöntemiyle sorgulanmasının ‘en doğru şey’ olduğunu belirten Bush, “Eğer çok önemli bilgilere sahip El Kaide liderlerini ele geçirseydik, aynı yöntemi kullanırdım” yorumunda bulundu.

 

Bush, kullanılan yöntemin El Kaide’nin yapısı ve operasyonlarını ifşa etmekte etkili olduğunu ve 11 Eylül’ün lojistik planlamasından sorumlu Remzi bin el Şib’in yakalanmasını sağladığını belirtti.   

Haberin Devamı

 

AVUKAT 'YASAL' DEDİ

Pazartesi günü ABD’nin çeşitli kanallarında program turuna başlayan Bush, NBC’deki röportajının yanı sıra, Oprah Winfrey ve Jay Leno’nun da konuğu oldu.

 

NBC News’te işkenceli sorgu yapılmasına neden onay verdiği sorulan Bush, “Çünkü hukukçular öyle dedi” cevabını verdi. Bush, “Bana işkence karşıtı yasanın ihlal edilmediğini söylediler. Ben hukukçu değilim ama etrafımdaki insanların yargısına güvenirim” dedi. Bush, “CIA bana sorgulama tekniklerini içeren liste sundu. Hukukçuların dikkatle incelediği liste anayasa ve işkenceyi yasaklayan yasalarla uyumluydu” dedi.

 

ABD’nin bu yöntemi kullanması dolayısıyla Amerikan askerlerinin de aynı yönteme maruz kalabileceğinin belirtilmesinden rahatsız olan Bush, “İnsanlardan tek istediğim kitabı okumaları” dedi.

Haberin Devamı

 

Katıldığı programlarda özel hayatından anıları da paylaşan Bush, 40’ıncı doğum günü partisinde aşırı alkol aldıktan sonra içkiden elini ayağını çekmeye söz verdiğini belirtti. Muhafazakâr siyasetçi, gençliğinde annesi Barbara Bush’un düşük yaptığını ve cenini bir kavanoz içinde eve getirdiğini anlattı. Bush, bu olayın kürtaj karşıtı görüşünde çok önemli bir etkisi olduğunu ifade etti.

 

OBAMA’YI ÖVDÜ

Bush, başkanlığı devretmesinin ardından politikaları hakkında yorum yapmaktan çekindiği Obama'yla ilgili olarak kitabında tam ters bir yaklaşım sergiledi. Obama’yı kararlarından dolayı öven Obama, Afganistan’da asker sayısının artırılmasını destekledi ve “operasyonun harcanan paraya değdiğini” belirtti.

Haberin Devamı

 

ABD tarihinin en yoğun kutuplaşmalara sahne olan döneminin mimarı Bush, ilk baskısında 1,5 milyon adet basılacak kitabı için avans olarak 7 milyon dolar alacak.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!