ABD sağlık reformunda dev bir adım daha attı

Güncelleme Tarihi:

ABD sağlık reformunda dev bir adım daha attı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 07:23

ABD'de sağlık reformu yasa tasarısı Senato'nun da onayını alarak, ülkeyi sağlık alanında sosyal devlet olmaya bir adım daha yaklaştırdı.

Haberin Devamı

Senato’da yaklaşık 30 milyon ABD vatandaşını daha sigorta kapsamına alacak olan reform tasarısı, Perşembe günü 39 red oyuna karşı 60 kabul oyu ile onayladı.

Tarihi öneme sahip olan tasarı yasalaştığı takdirde, 1965 yılında yaşlılar ve engelliler için çıkarılan Sosyal Güvenlik Sigortası'ndan sonra bu alandaki en kapsamlı reform gerçekleşmiş olacak.

Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan bir haber analizde, Demokratların yıllardan beri gerçekleştirmeye çalıştığı reformun uygulamaya geçmesiyle, ABD Başkanı Barack Obama'nın,  ülkede yaşayanlarının neredeyse tümünü sigortalı hale getiren bir sistemi getirmeyi başarmış olacağına da dikkat çekildi.

Yapılan hesaplamalar, reformun ülkede şu anda yüzde 83 oranında bulunan sigortalı oranını şimdiki yüzde 83 seviyesinden yüzde 94'e çıkaracağını gösteriyor.

Haberin Devamı

OBAMA’NIN BAŞARISI
WSJ, Perşembe günü oylamada alınan sonucun Obama için başarı olduğuna da işaret edildi. Obama, Demokratlar arasındaki görüş ayrılığı ve Cumhuriyetçilerin sert eleştirilerine rağmen bu konuyu göreve geldikten sonra iç politikadaki baş meselesi olarak görmüştü.

Demokratlar, oylamada Cumhuriyetçileri ikna edip de reformun amaçladığı hedefleri yumuşatmak yerine, Demokratlar arasındaki görüş ayrılıklarını ortadan kaldırma yöntemini benimsedi.

Cumhuriyetçiler, vergi ödeyenlere ve işletmelere geniş çapta düzenleme ve finansal yük getireceği için reforma karşı çıkıyor, aynı zamanda zaten yüksek olan bütçe açığını artıracağını savunuyordu.

Georgia eyaletini Cumhuriyetçi senatörü, Demokratların bu oylama ile 'ABD'lilere kaba bir yılbaşı hediyesi' verdiğini söyledi ve kendilerine oy verenlerin endişelerine kulak asmadığı eleştirisinde bulundu.

MALÄ°YETÄ° 871 MÄ°LYAR DOLAR
On yıl sürecek olan ve 871 milyar dolara mal olacak olan reform, fakirlere yapılan devlet yardımını artıracağı gibi, orta ve düşük gelirli ailelere sigorta kapsamına girmeleri için vergi indirimleri saÄŸlayacak. Alınacak önlemler, sigorta kapsamına girmeyenlere kiÅŸi başına 750 dolar para cezası uygulamasını da getirecek.Â

Haberin Devamı

Kongre'nin Bütçe Ofisi, reformun gelecek 10 yıl içinde ülkenin bütçe açığını, sağlık sektöründeki vergi artışı ve kısılan harcamalar sayesinde, 132 milyar dolar azaltacağını tahmin ediyor.

Sigorta şirketleri ise reforma karşı çıkarak, yeni yasanın beraberinde sağlık problemleri olanların sisteme daha fazla dâhil olmasını getireceğini bunun da prim miktarlarını artıracağı görüşünü savunuyor.

Bununla birlikte tasarının Senato'dan geçen halinde en çok tartışma yaratan ücretsiz devlet sigortası planı yer almıyor.

Tasarının 7 Kasım'da Temsilciler Meclisi'de onaylanan versiyonu ile Senato'da onaylanan versiyonlarının bir araya getirilip müzakerelerin yapılması ise 2010'un başında başlanması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!