"ABD Saddam'ın kimyasal silah kullanacağını biliyordu ama hiçbir şey yapmadı"

Güncelleme Tarihi:

ABD Saddamın kimyasal silah kullanacağını biliyordu ama hiçbir şey yapmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 14:43

Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının ortaya atıldığı bir dönemde, ABD'nin bundan 25 yıl önce Irak lideri Saddam Hüseyin'in kimyasal silah kullanacağını bildiği ancak bu konuda hiçbir şey yapmadığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Dünya kamuoyunda ABD'nin Suriye konusunda pasif kaldığı eleştirilirken geçtiğimiz günlerde ABD donanmasının Akdeniz'deki gemilerinin yer değiştirdiği haberleri çıkmıştı. Bunun yanı sıra İngiltere ve Fransa'nın başı çektiği bazı Batılı devletler Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına karşılık askeri müdahaleyi gündeme getirirken ABD daha geride duruyor. Foreign Policy'de yayımlanan bir makaleye göre ABD için bu bir ilk değil. Shane Harris ve Matthew M. Aid imzalı makalede ABD'nin zamanında Saddam Hüseyin'in düzenlediği sinir gazı saldırılarını bildiği ancak bu konuda hiçbir şey yapmadığı iddia edildi. Üstelik dergiye göre CIA tarafından son dönemde gizliliği kaldırılan belgeler de bunu kanıtlar nitelikte. Makalede, şöyle denildi:

"ABD HİÇBİR ŞEY YAPMADI"
"ABD belki de bugünlerde Şam yakınlarındaki kimyasal saldırılara askeri yanıt verilmesini gözden geçiriyor olabilir. Ancak bundan bir nesil önce ABD'nin askeri ve istihbarat kaynakları Suriye'dekinden çok daha yıkıcı olan bir dizi sinir gazı saldırısını biliyordu ve bunları durdurmak için hiçbir şey yapmadı" denildi.

Haberin Devamı

Makaleye göre 1988 yılında, İran-Irak savaşının yavaşladığı dönemde ABD uydu fotoğrafları aracılığıyla İran kuvvetlerinin Irak savunmasında büyük bir delik açarak önemli bir stratejik kazanım elde emek üzere olduğunu öğrendi. Ancak Saddam Hüseyin'in kimyasal silahlarla saldırı düzenleyeceğini bilen ABD, onu engellemek yerine Saddam'a İran birlikleriyle ilgili elinde olan bilgileri verdi.

"ZATEN BİLİYORDUK"
ABD'li yetkililer uzunca bir süre Irak'ın kimyasal saldırılarına sessiz kaldıklarını inkar ettiler ve Saddam Hüseyin'in hiçbir zaman kimyasal silah kullanacağını söylemediğini iddia ettiler. Ancak ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli ve 1988'dse Bağdat Askeri Ataşesi olan Albay Rick Francona dergiye yaptığı açıklamasında "Iraklılar bize hiçbir zaman sinir gazı kullanacaklarını söylemedi çünkü böyle bir şeye gerek yoktu. Biz zaten biliyorduk" dedi.

"CIA BELGELERİ DE DOĞRULADI"
Dergi, bu bilgilerin CIA tarafından yakın zamanda gizliliği kaldırılan belgelerle de kanıtlandığını yazdı. Bu belgelere ve bazı eski istihbarat yetkililerinin ifadelerine göre ABD Irak yönetiminin 1983'ten itibaren kimyasal silah kullandığını biliyordu ve bu konuda hiçbir şey yapmadı. Dahası, makalede ABD'nin bu dönemde Irak'la taktiksel istihbarat paylaşımında da bulunduğu öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!